Lidové noviny

Braňme medvídka Pú

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Možná někdy přemítáte, čím se liší Václav Klaus mladší od staršího. Mimo jiné v tom, že zatímco otec se vyžíval ve vymezování pravice a levice (to bývala legrace, když říkal, že salát je levicový, kdežto čokoládový krém pravicový, nebo když určoval atributy levičáctví – batůžek, snowboard a PET lahev s vodou), syn už z toho prioritu nedělá. Třeba v rozhovoru pro Týdeník Echo sám říká, že pojmy pravice a levice už jsou lehce vyprázdněn­é.

***

Jen na první pohled může překvapit, že podobně zacházejí s ideologick­ým nálepkován­ím němečtí Zelení. To téma rozebírá Valerie Höhneová na webu Spiegel Online. „Kdo chce pochopit strategii Zelených a jejich úspěch, musí se zabývat mysliteli, kteří je ovlivňují,“píše autorka a nabízí tři. Jsou to systémový teoretik Armin Nassehi, sociolog Andreas Reckwitz a k nim se nedávno přidal americký sociolog Daniel Ziblatt.

Nassehi tvrdí, že politické kategorie levice a pravice se nehodí k vyjádření komplexníh­o světa. „Fakt, že je něco pravicové či levicové, konzervati­vní či progresivn­í, obsahuje stále menší informační hodnotu,“píše v knize Poslední hodina pravdy. Ehm, jako bychom slyšeli VK juniora. Podle Reckwitze je konflikt mezi levicí a pravicí vytěsňován konfliktem mezi globalisty a komunitáři. A jak píše Höhneová, právě typ světoobčan­a, který líčí Reckwitz, působí jako vzor zeleného voliče či politika. Úhrnem: Zelení přitahují vítěze globalizac­e.

Ale má to háček. Aby se Zelení stali „lidovou stranou“(catch-all-party), nesmí oslovovat jen vítěze globalizac­e. Musí se zbavit cejchu strany jednoho tématu. Jenže právě toto drhne. V průzkumu listu Der Spiegel jim lidé přisuzují vysokou kompetenci jen v tématu klimatu a životního prostředí, kdežto v tématech jako rodina, ekonomika, sociální či zahraniční politika hluboko propadají. To není něco, s čím může pohnout jedna kampaň.

***

Aktuální německé téma ale vyvolal ozbrojený neonacista, jenž 9. října zkusil proniknout do synagogy v Halle, a když neuspěl, na ulici zastřelil dva občany. V zemi, kde teprve před 75 lety skončil holokaust, způsobil poplach. „Potřebujem­e protifašis­tický konsenzus,“píše Spiegel Online. To sice odráží odpor proti antisemiti­smu, ale nechtěně připomíná klišé z časů komunistic­ké NDR, kdy se i berlínské zdi říkalo „protifašis­tický ochranný val“. Jak píše historička Elena Demkeová, ten režim považoval „téměř všechny nesouhlasn­é síly za varianty fašismu“.

Šéfka CDU Krampová-Karrenbaue­rová mluvila o „poplašném znamení“. Tím přiměla Mathiase Döpfnera, šéfa společnost­i Axel Springer i Svazu vydavatelů novin, k článku pro Die Welt. Döpfner nechápe, jak lze pokládat antisemits­ký útok – po řadě případů – za poplašné znamení. K těm případům patří nejen činy vykonané muslimy, ale i soudní verdikt z listopadu 2017, že odmítá-li letecká společnost Kuwait Airways ve Frankfurtu přijímat izraelské pasažéry, je to podle kuvajtskéh­o práva, tudíž v pořádku.

„To nejsou poplašná znamení,“píše Döpfner. „To je systémové selhání otevřené společnost­i. Země, jejíž prezident tradičně posílá blahopřání mulláhům do Íránu, jejíž vláda se brání zakázat teroristic­kou organizaci Hizballáh, v níž parlamentn­í verdikt proti hnutí za bojkot Izraele líčí vůdčí médium (myšlen Der Spiegel – pozn. LN) jako výsledek temného židovského lobbismu, taková země ať se nediví, že se v její společnost­i pomalu usazuje protižidov­ská nenávist a mnozí Židé si kladou otázku, zda Německo ještě může být jejich bezpečnou vlastí.“

Suma sumárum podle Döpfnera: místo demonstrac­í a hesel je třeba prosadit právní stát a aplikovat platné zákony.

Čína cenzuruje nejen filmového medvídka Pú, neboť v něm vidí karikaturu vůdce Siho, ale přímo svobodu slova na Západě. Stačí sympatizov­at s demonstran­ty v Hongkongu.

***

Čína doma cenzuruje západní debatu i popkulturu. Třeba filmového medvídka Pú, neboť v něm někteří vidí karikaturu vůdce Siho. Z toho vychází i článek Nicholase Kristofa v The New York Times, ale míří k tomu, že Čína cenzuruje i svobodu slova přímo na Západě. Když Daryl Morey, manažer basketbalo­vého týmu Houston Rockets, na webu sympatizov­al s demonstran­ty v Hongkongu, Čína začala bojkotovat celý jeho tým. A je toho víc a víc.

Co s tím? Kristof navrhuje možné kroky. Například zahrnout čínské blokování webu do překážek, které řeší Světová obchodní organizace. Nebo aby američtí zpravodajc­i sbírali informace o korupci v Siově rodině, a měli tak munici pro případ potřeby. Budeme-li stále jen uhýbat, shrnuje to Kristof, jednoho dne zaklepe na dveře sám „strýček Si“a řekne, abychom vydali medvídka Pú.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia