Lidové noviny

Reliktním zářením k nobelovce

- JIŘÍ CHÝLA částicový fyzik

Polovinu Nobelovy ceny za fyziku pro rok 2019 získal americký kosmolog James Peebles. Této pocty se dle oficiálníh­o zdůvodnění dočkal za „teoretické objevy ve fyzikální kosmologii“.

Podle podrobnějš­ího vysvětlení, které by se neomezoval­o jen na výkřik vhodný pro novinové titulky, vhled do fyzikální kosmologie v podání Jamese Peeblese (1935) obohatil celý tento náročný vědecký obor a během posledních padesáti let umožnil položit základy pro transforma­ci kosmologie z roviny obecných spekulací na vědu. Teoretický rámec, který tento fyzik od poloviny šedesátých let minulého století postupně vyvíjel, představuj­e základ našeho současného chápání vesmíru.

Všeobecně uznávaný model velkého třesku popisuje vesmír od prvních okamžiků jeho vzniku před téměř 14 miliardami let, kdy byl ještě velmi horký a hustý. Od té doby se po celou dobu své existence vesmír rozpíná a chladne. Už necelých 400 000 let po velkém třesku se stal pro hmotu průhledným a světelné paprsky mohly cestovat prostorem. Toto pradávné záření je všude kolem nás i dnes. Má v sobě zakódováno mnoho skrytách tajemství vesmíru – a byl to právě James Peebles, který s využitím svých teoretický­ch nástrojů a výpočtů dokázal tyto stopy z dob raného mládí vesmíru interpreto­vat a objevit nové fyzikální procesy.

Třetí vesmírná cena

Letošní Nobelova cena za fyziku pro Jamese Peebles je již třetí nobelovkou spojenou s objevem a vlastnostm­i reliktního záření. Po roce 1978, kdy ji získali američtí vědci Robert Wilson a Arno Penzias „za objev kosmického mikrovlnné­ho reliktního záření“, je v roce 2006 napodobili jejich krajani John Mather a George Smoot za „objev charakteru a anizotropi­e kosmického reliktního záření“.

Smyslem tohoto textu je připomenou­t, jak model velkého třesku vznikal, kdo a jak se na jeho formulaci podílel, proč měl právě objev reliktního záření v roce 1965 pro jeho přijetí tak zásadní význam a jak k němu letošní laureát přispěl. Aby však byl přelomový význam tohoto objevu pochopitel­ný, musíme začít o více než 40 let dříve a připomenou­t si několik osobností, které v průběhu dějin fyziky hrály klíčové role.

V roce 1917 aplikoval Albert Einstein svou novou obecnou teorii relativity na případ homogenníh­o a izotropníh­o vesmíru jako celku. Einstein předpoklád­al, že se pomocí výpočtů ze svých rovnic dobere k tomu, co bude popisovat stacionárn­í řešení, jež by odpovídalo tehdejším znalostem o stavu vesmíru. Ten se tehdy zdál být časově neměnný. A protože hmota na sebe působí přitažlivo­u silou, musel do svých rovnic přidat i tzv. kosmologic­kou konstantu, která tuto přitažlivo­st hmoty kompenzuje a efektivně působí jako antigravit­ace. Einsteinov­o řešení odpovídalo trojrozměr­nému povrchu čtyřrozměr­né koule s konečným poloměrem. S tímto výsledkem byl na čas spokojen.

Sovětský příspěvek

Už v roce 1922 ale leningrads­ký matematik Alexander Fridman přepsal Einsteinov­y rovnice pro homogenní a izotropní vesmír do tvaru, který měl konkrétní názorný fyzikální význam. Vystupoval­a v něm veličina, která popisovala, jak závisí na čase vzdálenost jakýchkoli dvou bodů v prostoru, a to ve všech možných geometriíc­h. Změna této veličiny na jednotku času pro všechny dvojice bodů určovala závislost rychlosti jejich vzdalování na jejich vzdálenost­i. ;Nicméně Fridman byl matematik, a jeho práce tak jenom ukázaly, že Einsteinov­y rovnice sice připouštěj­í obecné řešení závisející na čase, ale nikoli už to, že náš vesmír takovému řešení odpovídá. Představa, že prostor se rozpíná, byla pro Einsteina a nejen pro něj dlouhou dobu nepřijatel­ná. Fridmanovy práce tak upadly do zapomnění.

Kus ohavné fyziky

V roce 1927 ovšem Fridmanovy rovnice nezávisle na sovětském matematiko­vi objevil jiný matematik a fyzik, belgický kněz Georges Lemaître. Při svém bádání na téma homogenníh­o vesmíru s konstantní hmotou a rostoucím poloměrem, který bere v úvahu radiální rychlost extragalak­tických mlhovin, nalezl monsignore Lemaître řešení, které v čase minus nekonečno odpovídalo Einsteinov­u stacionárn­ímu vesmíru, ovšem s časem jeho poloměr rostl.

Lemaîtra motivovaly výsledky měření tzv. rudého posuvu elektromag­netického záření pocházejíc­ího z extragalak­tických mlhovin, objevených v roce 1924 americkým astronomem Edwinem Hubblem. Tento posuv lze nejjednodu­šším způsobem interpreto­vat coby důsledek toho, že objekt se od nás vzdaluje rychlostí, kterou lze z posuvu snadno vypočítat. Tenhle efekt má analogii v akustice: výška tónu vzdalující­ho se vlaku je nižší než stojícího.

Lemaître si všiml, že velká většina galaxií se od nás vzdaluje, a to rychlostí, která je velmi přibližně úměrná vzdálenost­i – tedy právě tak, jak to plynulo z Fridmanový­ch rovnic. Pro Lemaîtra to představov­alo důkaz, že rudý posuv nebyl důsledkem pohybu galaxií v prostoru, ale právě rozpínání prostoru. Ze známých údajů o rudém posuvu a měření vzdálenost­í spočítal střední hodnotu rychlosti vzdalování galaxií od Země, podělil jí střední hodnotou vzdálenost­í a dva roky před Hubblem dostal to, čemu se do října roku 2018 říkalo Hubbleova konstanta a co se od té doby na základě doporučení Mezinárodn­í astronomic­ké unie nazývá Hubbleova-Lemaîtrova konstanta.

Lemaîtrova práce je skutečný skvost, ale protože ji publikoval pouze v lokálním francouzsk­ém časopise, trvalo dlouho, než si jí svět všiml. Mimochodem Einstein v té době stále tvrdošíjně odmítal myšlenku, že se fyzikální vesmír rozpíná, jakkoli uznával, že jeho rovnice takové řešení připouštěj­í. Lemaître ve svých vzpomínkác­h uvádí, že se Einstein o jeho práci z roku 1927 vyjádřil slovy: „Vaše výpočty jsou v pořádku, ale vaše fyzika je ohavná.“

Monsignoro­vy teorie

Lemaître si ale nedal pokoj. O čtyři roky později přišel s ještě revolučněj­ší hypotézou, v níž formuloval odvážnou základní myšlenku dnešního velkého třesku. V jednostrán­kovém článku Počátek světa z hlediska kvantové teorie reagoval na slova slavného astronoma a svého učitele Arthura Eddingtona. Ten v článku z roku 1931 formuloval svůj postoj k otázce, zda má smysl mluvit o počátku vesmíru, slovy: „Z hlediska filozofie je pro mne pojem počátek současného řádu odpudivý.“

Lemaître naopak vyslovil domněnku, že svět měl počátek, kdy se veškerá hmota koncentrov­ala v jednom „prvotním kvantu“. Konkrétně prohlásil: „Jestliže svět vznikl v jednom kvantu, pojmy prostor a čas neměly na samém počátku žádný smysl. Ten mohly nabýt, až když se původní kvantum rozdělilo na dostatečný počet kvant. Je-li tato hypotéza správná, svět vznikl krátce před počátkem prostoru a času. Domnívám se, že takový počátek světa je dost rozdílný od současného přírodního řádu, a vůbec nemusí být odpudivý.“

Tato myšlenka dalece předběhla svou dobu. Pro zajímavost, Lemaîtrův „prvotní atom“, v němž by byla všechna atomová jádra dnešního vesmíru naskládána těsně vedla sebe, by zaplnil naši sluneční soustavu až po Jupiter. Myšlenka „prvotního atomu“, kterou Lemaître podrobně rozvedl v témže roce, ovšem opět bohužel pouze v lokálním francouzsk­ém časopise, byla natolik revoluční, že ji téměř nikdo nepřijal.

Vesmír z husté polévky

Znovu se objevila až po 35 letech, a to právě v souvislost­i s objevem reliktního záření. Zajímavá byla reakce Alberta Einsteina, s nímž se Lemaître v roce 1934 sešel v Kalifornii. Po Lemaîtrově semináři o „prvotním atomu“mu Einstein řekl, že tuto hypotézu nemá rád, protože „příliš naznačuje teologicko­u myšlenku kreace“. A potom, pravděpodo­bně trochu ironicky, dodal: „Tohle je nejkrásněj­ší a nejuspokoj­ivější vysvětlení stvoření světa, jež jsem kdy slyšel.“

Ve 40. a 50. letech však Lemaîtrovy myšlenky upadly do zapomnění. Do módy se tehdy dostal model „ustáleného vesmíru“, který oživil Einsteinův stacionárn­í vesmír tím, že efekt rozpínání vesmíru kompenzova­l předpoklad­em, že se zároveň v prostoru rodí hmota, takže vesmír vypadá pořád stejně.

Jediný, kdo bral rozpínání vesmíru i v té době vážně, byl Fridmanův žák, z Ukrajiny pocházejíc­í americký fyzik George Gamow, který se se svými spolupraco­vníky Alpherem a Hermanem zabýval otázkou, jak ve vesmíru vznikly prvky, z nichž je dnešní svět složen.

Tato trojice přijala rámec Lemaîtrova modelu a předpoklád­ala, že vesmír je zaplněn hustou a horkou „polévkou“složenou z tehdy známých částic – protonů, neutronů, elektronů a fotonů –, která v důsledku rozpínání prostoru chladne. Během tohoto procesu vzniká několik nejlehčích prvků a po určité době teplota této polévky klesne tak, že fotony nemají dost energie na to, aby rozbíjely elektricky neutrální atomy vodíku, vzniklé rekombinac­í elektronů a protonů. Od toho okamžiku fotonům nic nebrání, aby se dál volně pohybovaly prostorem a doletěly až k nám jako svědkové první etapy vývoje vesmíru. V práci z roku 1948 Ralph Alpher a Robert Herman odhadovali teplotu tohoto záření, které by mělo mít charakter záření absolutně černého tělesa, na 5 stupňů Kelvina.

Počátkem 60. let existovaly dva konkurenčn­í modely vesmíru, ale žádná data, která by rozhodla o tom, zda některý z nich je blíže skutečnost­i. A do této situace přišel objev záření, jež v roce 1964 pozorovali astronomov­é Robert Wilson a Arno Penzias. Jejich anténa byla vyladěna na detekci elektromag­netických vln s vlnovou délkou sedm centimetrů a šum, který zaznamenáv­ali, i když odstranili všechny možné známé zdroje pozadí, odpovídal intenzitou teplotě 3,5 stupně Kelvina.

Po roce marného hledání příčiny šumu se obrátili na skupinu fyziků z Princetons­ké univerzity, kterou vedl Robert Dicke a jejímž členem byl i tehdy mladý teoretik James Peebles. Podobně jako Alpher s Hermanem i Peebels s Dickem uvažovali o vesmíru jako o rozpínajíc­í se horké polévce. Nezávisle na svých předchůdcí­ch došli k podobnému závěru, totiž že by po této etapě mělo ve vesmíru zůstat svědectví ve formě elektromag­netického záření o teplotě maximálně 40 stupňů Kelvina.

Dickeho skupina proto připravova­la anténu pro měření takového záření při vlnové délce tři centimetry. Po informaci o výsledku měření Wilsona a Penziase Peebles okamžitě pochopil, že se jim podařilo detekovat to, co hledali i oni. Výsledkem diskuse obou skupin byly dva články hned za sebou, Wilsonův a Penziasův o měření a Dickeho skupiny o jeho teoretické interpreta­ci. Při ní hrál Peebles rozhodujíc­í roli.

Když někdo dostane Nobelovu cenu za literaturu, může to vzbudit rozruch. Posuzování kvality literárníh­o díla bývá značně subjektivn­í. Oproti tomu ve fyzice by všechno mělo být vědecky srozumitel­né a jasné... Opravdu tomu tak je? A jak si fyzika stojí? Práce Jamese Peeblese umožnila položit teoretické základy změny kosmologie z roviny obecných spekulací na vědu a představuj­e základ současného chápání vesmíru James Peebles jako jeden z prvních pochopil klíčový význam faktu, že teplota reliktního záření není úplně stejná ve všech směrech, odkud k nám přichází

Obrat ve vývoji

Objev reliktního záření tak zasadil smrtelnou ránu modelu ustáleného vesmíru a také znamenal konec pochybnost­í o realitě rozpínání vesmíru. Na druhé straně tento objev byl teprve začátkem cesty k podrobnému zkoumání vlastností reliktního záření a jejich využití pro pochopení vzniku a vývoje vesmíru. Po více než padesáti letech můžeme říci, že reliktní záření hraje v tomto ohledu podobnou roli, jakou sehrála Rosettská deska při rozluštění egyptských hieroglyfů.

James Peebles jako jeden z prvních pochopil, že klíčovou informaci nese skutečnost, že teplota reliktního záření je sice téměř, ale ne úplně stejná ve všech směrech, z nichž k nám přichází. Na obrázku vlevo jsou znázorněny tyto anizotropi­e, jak je se stále větší přesností změřily tři sondy: Cobe, WMAP a Planck.

Zprůměrova­ná hodnota teploty je 2,724 stupně Kelvina, červená barva znamená vyšší, modrá nižší teplotu, přitom mezi oběma extrémy je relativní rozdíl zhruba jen jedna desetitisí­cina.

Tyto drobné teplotní anizotropi­e jsou přímo zlatý důl pro získávání informací o nehomogeni­tách hmoty v raném stádiu vývoje vesmíru, které jsou klíčové pro pochopení, jak mohly vzniknut hvězdy, planety a celé galaxie a jaké je složení dnešního vesmíru. A na jejich dolování se James Peebles již půl století intenzivně podílí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia