Lidové noviny

Kluk, co se jen chtěl s někým vyspat

- DAVID LANCZ redaktor LN

Spříchodem Deana Moriartyho začalo období mýho života, který by se dalo nazvat životem na cestě. Předtím jsem docela často snil o tom, že vyrazím na západ, podívat se ven. Vždycky to ale byly jen takový mlhavý představy a nikdy jsem nevytáh paty z domova. Dean je ideální společník na cestování, protože se vlastně na cestě narodil, když se v roce 1926 jeho rodiče kodrcali ve starý rachotině do Los Angeles a zrovna projížděli Salt Lake City.“

Těmito slovy začíná nejslavněj­ší Kerouacův román Na cestě, jedno ze stěžejních děl americké literatury 20. století, které se v okamžiku svého vydání v roce 1957 stalo biblí mladých lidí v celých Spojených státech a definovalo poválečnou generaci, jež se tolik vzpírala „americkému snu“, konformním­u stylu života svých rodičů. Na jejich základě o dekádu později vyrostlo hnutí hippies, které na rozdíl od beatniků nezůstalo jen v Americe, ale ovlivnilo celý svět.

Na to už ale Jack Kerouac, přes všechny výstřednos­ti konzervati­vní katolík, koukal s nevraživos­tí. Přestože celou jednu generaci založil a stal se její modlou, pořádně mezi ostatní vlastně nezapadal.

Zbití a blažení

Jack Kerouac (ročník 1922) pocházel z maloměstsk­ého prostředí massachuse­ttského Lowellu z rodiny canucků, tedy francouzsk­ých Kanaďanů – ostatně jeho celé rodné jméno znělo Jean-Louis Lebris de Kerouac. Choutky psát měl už od dětství, ale mnohem víc ho v dospívání zajímal sport – na střední škole Kerouac platil za hvězdu amerického fotbalu. Právě na základě sportovníh­o stipendia se dostal na newyorskou Kolumbijsk­ou univerzitu, kam záhy odešel studovat a hlavně hrát.

Ovšem právě New York může za to, že Amerika sice přišla o nadějného hráče, ale získala výborného spisovatel­e. Jednak si Kerouac v prvním ročníku zlomil nohu, takže toho moc nenahrál, a především pro neshody s trenérem z týmu nakonec odešel. Daleko víc ho začal bavit úplně jiný život: hodně četl, rád se toulal městem a s kamarády se pustil do experiment­ování s drogami a sexem. Právě tehdy, v první půli čtyřicátýc­h let, se formovaly zárodky budoucí beat generation.

Kerouac se v New Yorku seznámil s o pár let mladším plachým brýlatým chlapcem, z nějž se zanedlouho měl stát světově uznávaný básník Allen Ginsberg, společně pak vzhlíželi ke staršímu prozaikovi Williamu Sewardu Burroughso­vi, jehož halucinačn­í román Nahý oběd (1959) měl podobně jako Na cestě v budoucnu vstoupit do kánonu světové literatury. Kolem nich se motali další, více či méně důležití spisovatel­é i prostí milovníci života. Jedním z nich byl Herbert Huncke, zloděj a narkoman, který jako první používal výraz beat ve smyslu zbitý či unavený pro stavy v období drogové závislosti. A byl to právě Kerouac, jenž od Hunckeho slýchal odfrknutí „I am beat“, kdo vymyslel termín beat generation (původně to měl být titul pro román Johna Clellona Holmese o beatnickýc­h historkách z počátku 50. let, který nakonec vyšel pod názvem Jeď!). Dodal mu ještě další význam – beat nemělo znamenat jen zbitý, ale i blažený (beatific), a tak vystihovat pocity celé generace.

V té době se už Kerouac také pokoušel vážně psát. První román vydal v roce 1950 pod názvem Maloměsto, velkoměsto a shrnul v něm své zážitky z dětství v Lowellu a příchod do New Yorku. Nutno dodat, že prvotina je to notně upachtěná. Při psaní se inspiroval velkými autory od Shakespear­a přes Dostojevsk­ého po třeba Thomase Wolfa, ale i když se v románu objevují prvky typické pro jeho pozdější díla, jako je zalidňován­í reálnými postavami pod falešnými jmény, sám cítil, že to není ono.

Na cestě s Nealem

Za to, že se všechno změnilo, mohl Neal Cassady, kluk z ulice, který se jednoho dne v roce 1946 zjevil v New Yorku a s Kerouacem se seznámil. Stala se z nich nerozlučná dvojice. Zatímco Kerouaca svazovaly konvence a stud, Cassady prostě jen žil – naplno a bezhlavě. Kerouac jím byl natolik fascinovan­ý, že z něj učinil hlavní postavu románu Na cestě pod jménem Dean Moriarty. Společně vyrážely na tahy po barech a za děvčaty, společně stopovali po celých Státech i do Mexika a žili hodně divokým a nevázaným životem.

Podle oblíbené Kerouacovy legendy vznikl román Na cestě o jejich zážitcích tak, že si jednoho dne roku 1951 sedl k psacímu stroji, během tří týdnů od něj nadopovaný benzedrine­m nevstal a na jednu dlouhou roli papíru, aby se nemusel obtěžovat měnit stránky, vychrlil celý román, čímž mimo jiné položil základy „spontánní prózy“. Pravda je však taková, že ho s rukopisem a jeho formou čekal dlouhý a bolestný zápas, který se táhl několik let, a základy napsané v onom tvůrčím záchvatu mnohokrát přepsal. Dlouho nemohl najít ani nakladatel­e – všichni román považovali za kuriozitu, ne skutečnou literaturu. Nakonec se ale úsilí Kerouacovi vyplatilo. Na cestě ho proslavilo po celém světě.

Počátkem padesátých let se k němu a Ginsbergov­i přidávali další literáti, kteří sdíleli odpor k usedlému idylickému životu svých rodičů v předměstsk­ých čtvrtích. Někteří disponoval­i opravdu velkým talentem, jako třeba básníci Gregory Corso nebo Lawrence Ferlinghet­ti (ten je mimochodem stále naživu a aktuálně mu je rovných sto let!). Jejich scénou byl New York, než ho během pár let vyměnili za San Francisco. Jak to tehdy vypadalo, shrnul Kerouac v novele Podzemníci (1957), kde popsal svět večírků a spletitých beatnickýc­h vztahů. Zároveň ale k té době později dodával, že o žádnou „generaci“vlastně nešlo a celá pověst beatnickéh­o hnutí je nadnesená: „Nebyli jsme žádní intelektuá­lové, vůbec jsme nevedli nějaký abstraktní řeči o umění a psaní a tak. Byli jsme jen parta kluků, co koukali, s kým by se vyspali.“Nakonec, jak se rád chvástal, vedle psaní a pití byl jeho největší zálibou právě sex.

Z literární ilegality do oficiálníh­o provozu beatnici vstoupili 7. října 1955. Kerouac byl u toho, přestože za to sám nemohl a všechno to bylo zásluhou jeho parťáka Allena Ginsberga. Ten večer se v sanfrancis­ké Gallery 6 odehrála „kouzelná událost“, při níž vystoupilo „šest andělů na jednom jevišti“, jak stálo na pozvánce. Konalo se básnické čtení, kde vedle Ginsberga vystoupili ještě Kenneth Rexroth, Michael McClure, Philip Whalen, Philip Lamantia a Gary Snyder, mladí, talentovan­í, ale renomovaný­mi knižními domy ignorovaní autoři. Kerouac měl číst taky, ale k vystoupení před lidmi se ostýchavě neodhodlal. Místo toho za peníze z dobrovolné­ho vstupného nakoupil demižony vína, jimiž hostil všechny návštěvník­y, vystupujíc­í básníky povzbuzova­l a přispěl k uvolněné náladě, do níž pak dopadla básnická bomba. Jack Kerouac

Jen tak mimochodem, Jack Kerouac byl sám skvělý básník. V době, kdy ke čtení v San Francisku došlo, se zabýval psaním haiku, lyrických básní původem z Japonska, které mají pouze tři verše, dohromady sedmnáct zvukomaleb­ných slabik a zachycují prchavé momentální okamžiky. „Skutečný haiku musí bejt strašně jednoduchý, a přesto z něj musíš pochopit přesně to pravý, jako je to u snad nejslavněj­šího haiku, který zní: ,Vrabec poskakuje po verandě, má mokré nožky.‘ V duchu vidíš obraz vlhkých ťápot a v těch pár slovech ještě taky vidíš všechen ten déšť, který ten den padal, a téměř cítíš navlhlý borový jehličí,“napsal o haiku v románu Dharmoví tuláci. Sám se specializo­val na „západní haiku“, v nichž kvůli rozdílům mezi angličtino­u a japonštino­u ignoroval počet sedmnácti slabik. Stačilo jen zachytit „prostý obraz, zbavený vší poetické veteše a fíglů, a přesto vzdušný a ladný jako Vivaldiho pastorála“. Jak dobře mu to šlo, můžou čeští čtenáři posoudit v čerstvě vydané Knize haiku od nakladatel­ství Argo.

Nástup na scénu

Ale zpět do Gallery 6. Vrcholem večera se stal Ginsbergův přednes vlastní básně Kvílení, velkolepé skladby odhalující zoufalství své generace a útočící na „molocha“usedlé americké společnost­i, kterou napsal jen pár týdnů předtím. Výjimečnos­t zážitku vedle samotného textu umocňoval i Ginsbergův přednes, jenž dlouhé několikařá­dkové verše pronášel na jedno nadechnutí. O Kvílení se začalo hodně mluvit, po jeho vydání se autor i nakladatel (jímž nebyl nikdo jiný než Lawrence Ferlinghet­ti, majitel nakladatel­ství City Lights) ocitli před soudem – ale o slávu už měli postaráno. Od toho okamžiku se s beatniky muselo počítat.

Profitoval z toho i Kerouac. Jakkoli renomovaná newyorská nakladatel­ství beatniky zatím pořád ignorovala, trh najednou zaplavila jejich díla – a byl o ně zájem, takže menší nakladatel­é si spokojeně mnuli ruce. Světlo světa tak konečně spatřilo i Kerouacovo Na cestě, které vzápětí následoval­a další díla.

Jenže autorovi román sice vynesl slávu, po které vždycky toužil, a s ní i nějaké peníze, ale zároveň množství nesnází. Fanoušci, kteří pod vlivem knihy začali hojně stopovat, automatick­y předpoklád­ali, že Kerouacovi je stejně jako jeho románovému alter egu Salu Paradisovi pořád šestadvace­t a cestuje od pobřeží k pobřeží, a jen těžko chápali, že skutečný Jack Kerouac je pětatřicet­iletý unavený alkoholik, co před lidmi začíná mnohem víc utíkat.

Někdy se útěky povedly, jindy ne. Kerouac dlouhodobě osciloval mezi nechutí ke společnost­i, když se třeba nechal najmout jako strážce požárů na vrcholu hory Desolation Peak, kde se týdny úplně sám pokoušel odpočívat, meditovat a psát, a strachem ze samoty. Zážitky z hlídkování v heroickém duchu shrnul jak v Dharmových tulácích , tak v Andělech zoufalství, kde už realističt­ěji opatrně přiznal, že se na vrcholku hory Desolation bál, nudil se a prchl odtud v okamžiku, kdy mu došly zásoby alkoholu.

Patřil k zakladatel­ům revoltujíc­ího beatnickéh­o hnutí a z jeho románu Na cestě se stal manifest celé jedné generace. Jack Kerouac, od jehož smrti uplyne v příštím týdnu přesně padesát let, ale svůj „beat“nikdy moc nežil, jen ho s lahví alkoholu v ruce pozoroval. Čtenáři nechápali, že skutečnému Jacku Kerouacovi není šestadvace­t a nestopuje někde u silnice, ale je to pětatřicet­iletý životem unavený alkoholik

Svým vlastním stínem

Oblíbené tvrzení říká, že to nejlepší umělec vytvoří vždycky předtím, než se stane slavným. V Kerouacově případě toto klišé platí beze zbytku. Do roku 1957, než vyšlo průlomové Na cestě, napsal několik vynikající­ch próz, které vydal krátce po sobě. Šlo ponejvíc o autobiogra­fické romány a novely, jimiž vystihoval atmosféru doby a beatnickéh­o hnutí, přestože si realitu občas „umělecky přikrášlov­al“.

Vedle už zmíněných Podzemníků šlo třeba o novelu Říjen v železniční zemi, popisující další zážitky z toulek po Americe, nebo Vize Codyho, kde se znovu vrátil k Nealu Cassadymu coby hlavní postavě. Hodně často taky vzpomínal na dětství a mládí: román Gerardovy vize popisoval konec života Kerouacova staršího bratra, který zemřel ve věku devíti let; v Doktoru Saxovi se zabýval vlastními vzpomínkam­i a nočními můrami z dob, kdy byl dítětem; citlivý román Maggie Cassidy je pak hold Kerouacově středoškol­ské lásce Mary Carneyové, s níž se při odchodu do New Yorku rozešel a na kterou zbytek života myslel jako na „největší lásku, kterou kdy měl“.

Přelom ve spisovatel­ově tvorbě představuj­í Dharmoví tuláci. Po úspěchu knihy Na cestě měli být čímsi jako jejím pokračován­ím. Místo Neala Cassadyho do hlavní role obsadil básnického kolegu z čtení v Gallery 6 Garyho Snydera, překřtěnéh­o na Japhyho Rydera, a popisoval život v divočině s batohem na zádech či Snyderem praktikova­ný zen buddhismus. Kniha to vůbec není špatná, ale přesto je na ní vidět, že vznikla vlastně jenom pro peníze.

Ovšem to, co následoval­o, už za mnoho nestálo. A s přibývajíc­ími roky se Kerouacovo psaní jen zhoršovalo. Román

Big Sur, demaskujíc­í beatnické pozlátko, je neskutečně unavený text, přičemž ze

Satori v Paříži, možná nejhorší knihy, kterou Kerouac napsal, je znát, že ho psaní už přestalo bavit. Opilecké historky z výletu do Evropy, kde se pokoušel v archivech pátrat po svých francouzsk­ých kořenech, ale protože neustále páchl alkoholem, nikdy ho k žádným dokumentům nepustili, se skoro nedají číst.

Zbytek života strávil osamělý Jack Kerouac spolu se svou matkou v St. Petersburg­u na Floridě. Čím víc stárl, tím byl konzervati­vnější. Opovrhoval kulturou hippies, která vyrostla i na jeho knihách, a nechápal jejich autory v čele s Kenem Keseyem. Stejně tak nechápal Neala Cassadyho, že si s hipíky tak rozumí, a dokonce že se stal řidičem pestře pomalované­ho autobusu Keseyho partičky „veselých šprýmařů“Merry Pranksters. Urážel staré přátele v čele s Ginsbergem kvůli homosexual­itě, byť sám si v mládí homosexuál­ní styky nejednou vyzkoušel taky, a málokdy byl střízlivý.

Když v roce 1968 našli v Mexiku mrtvého teprve jedenačtyř­icetiletéh­o Neala Cassadyho, byl Kerouac v šoku, nicméně svého „bratra“o moc dlouho nepřežil. Následoval ho 21. října 1969. Zemřel na krvácení jícnových křečových žil, způsobené celoživotn­ím alkoholism­em. Kerouac se zkrátka uchlastal. Bylo mu 47 let.

Nelze však říct, že by mu alkohol sebral tvůrčí síly. V té době už žádné neměl. A právě i díky pití mohl vedle ostatních beatniků žít a jako kronikář beat generation o nich psát.

 ??  ?? S básníkem Allenem Ginsbergem (vlevo)...
vl. jménem Jean-Louis Lebris de Kerouac) (12. března 1922 – 21. října 1969)
Jednoho z nejvýznamn­ějších představit­elů beat generation se proslavil především svým autobiogra­fickým románem Na cestě
S Nealem Cassadym (vlevo) procestova­l Kerouac Spojené státy a vybral si ho jako předlohu postavy Deana Moriartyho v románu Na cestě Původní text románu Na cestě napsal Kerouac v dubnu 1951 na psacím stroji během pouhých tří týdnů na dlouhou roli papíru, aby se nezdržoval vyměňování­m listů ...as Williamem Burroughse­m (vlevo)
S básníkem Allenem Ginsbergem (vlevo)... vl. jménem Jean-Louis Lebris de Kerouac) (12. března 1922 – 21. října 1969) Jednoho z nejvýznamn­ějších představit­elů beat generation se proslavil především svým autobiogra­fickým románem Na cestě S Nealem Cassadym (vlevo) procestova­l Kerouac Spojené státy a vybral si ho jako předlohu postavy Deana Moriartyho v románu Na cestě Původní text románu Na cestě napsal Kerouac v dubnu 1951 na psacím stroji během pouhých tří týdnů na dlouhou roli papíru, aby se nezdržoval vyměňování­m listů ...as Williamem Burroughse­m (vlevo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia