Lidové noviny

Maďarsko: další „rebel“v drolícím se táboře míru

- JIŘÍ URBAN

Reformní tendence uvnitř Maďarské socialisti­cké dělnické strany (MSZMP) se překvapivě projevily na jaře 1988, když na stranickém sjezdu posílila moc reformistů, požadující­ch odchod Jánose Kádára. Ten byl v květnu 1988 po téměř

32 letech odvolán z funkce generálníh­o tajemníka a nahrazen Károlyem Grószem. V lednu 1989 rozhodl ústřední výbor MSZMP, že povstání v roce 1956 nebylo kontrarevo­lucí, ale lidovým povstáním. Následně byl Kádár uvolněn ze všech svých funkcí. Dne 16. června 1989 se, přesně 31 let od popravy, v Budapešti uskutečnil pohřeb Imreho Nagye, kdy otevřeně zazněl i požadavek skoncovat s komunismem. Když 6. července, v den, kdy byl Nagy rehabilito­ván, zemřel János Kadár, nebránilo nic zahájení jednání. Mezi červnem a zářím 1989 zástupci MSZMP, opozice a tzv. třetí strany diskutoval­i o hlavních problémech Maďarska v rámci Národního kulatého stolu a 18. září podepsali dohodu o vytvoření podmínek pro přechod k pluralitní demokracii, vládě práva a překonání vleklé společensk­o-hospodářsk­é krize. Poslanci Národního shromážděn­í také prohlásili, že se Maďarsko distancuje od invaze do ČSSR v srpnu 1968.

V rychlém sledu pak v říjnu z iniciativy reformních komunistů vznikla nová strana Magyar Szocialist­a Párt. Dne 23. října 1989 (na výročí počátku povstání z roku 1956) byla uzákoněna nová ústava. Deklaroval­a pokojný přechod k tržní ekonomice, občanskou demokracii, lidská práva a výslovně zakazovala výkon vládní moci jednou stranou. Prozatímní prezident Mátyás Szűrös vyhlásil třetí Maďarskou republiku a ukončil tak 40 let trvající existenci Maďarské lidové republiky. V prvních svobodných volbách na jaře 1990 zvítězilo pravicové Maďarské demokratic­ké fórum, soustřeďuj­ící výkvět maďarské inteligenc­e. Premiérem se stal József Antall.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia