Lidové noviny

Rekordní počet medailí od Zemana

Prezident udělí 43 vyznamenán­í. Mezi oceněnými jsou váleční hrdinové i kontroverz­ní jména

- KATEŘINA SURMANOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Co Miloš Zeman nastoupil do funkce, drží se při udělování státních vyznamenán­í jasného receptu – mezi oceněné zahrne nesporné hrdiny, vzpomene si na své staré spojence a pro štiplavost dodá koření v podobě vysloveně kontroverz­ních osob. Prezident se mustru drží i letos, ale navzdory spekulacím, že kvůli jeho zdravotní kondici bude vyznamenan­ých méně, je tomu naopak. Je jich nejvíc za dobu, co dlí na Hradě.

Celkem podle informací LN obdrží státní medaili 43 osob. Tím Zeman zdolá svou metu z loňska, to jich ocenil 41. Nejmenší číslo patří k jeho prvnímu roku ve funkci: roku 2013 vyznamenal 29 lidí.

Identita řady adeptů již vyšla najevo, třeba expreziden­t Václav Klaus či kněz Petr Piťha, LN nyní zjistily další jména. Do skupiny, která vyvolá bouřlivé reakce, spadá bývalý starosta Vídně Helmut Zilk či David Michajlak, aktér potyčky na koupališti v Dubí.

Zilkovi už měl připnout metál Václav Havel v roce 1998, ale

Vyznamenán­í mimo jiné dostanou: krátce před ceremoniál­em se objevily informace o údajné Zilkově spolupráci s StB. Havel záměr stáhl a později – v roce 2008 na Zilkově pohřbu – se za to omluvil. Podezření se totiž nikdy spolehlivě neprokázal­o. Zeman to může pojmout tak, že plní rest za Havla.

Michajlak se loni zastal bílé ženy proti skupině Romů, skončil zraněný. Útočníci jsou obžalovaní, stejně tak někteří účastníci protestu, který po rvačce v Dubí uspořádala dělnická strana. Pro jedny je Michajlak hrdinou, jiní míní, že měl rasové předsudky.

Navržení vyznamenan­í už majínezbyt­nou kontrasign­aci od premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle informací LN bylo pár jmen, která se mu nelíbila. Pero mu skřípalo hlavně u Miloslava Kaly, předsedy Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ). Zeman ale neustoupil.

NKÚ nedávno označil stát za největší brzdu pokroku: plno řečí, výsledky žádné, dala by se shrnout Kalova kritika. Babiš obvinil Kalu, že „dělá politiku“. Zeman si pak oba pozval a nabádal je k užší a radostnějš­í spolupráci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia