Lidové noviny

V paláci Dunaj budou kanceláře

-

PRAHA Na exkluzivní adrese v centru Prahy se rozšíří nabídka nových kanceláří. Administra­tivní prostory budou k mání po rekonstruk­ci historické­ho paláce Dunaj na Národní třídě.

Dunaj na Národní třídě koupila před dvěma lety německá společnost Zeitgeist Asset Management. Částku, kterou tehdy firma za objekt zaplatila prodejci, kterým byla stavební firma Eurovia, nebyla zveřejněna. Dle odhadů ale mohlo jít o stovky milionů korun. Nový majitel tehdy uvedl, že hodlá nemovitost rekonstruo­vat, ale ponechal otevřené, jak ji využije. Dnes je již zřejmé, že v objektu budou kanceláře. Záměr LN potvrdil Peter Noack, ředitel a spolumajit­el firmy Zeitgeist.

„Stále čekáme na stavební povolení,“dodal s tím, že firma vedla dlouhé jednání s památkáři. „Je to nádherný historický dům a chceme ho v této podobě uchovat, co nejvíce to půjde,“říká Noack. Společnost zvažovala různé možnosti, jak palác využít. Od nich ale odstoupila. „Kdybychom tam budovali hotel nebo byty, museli bychom provést zásahy, které dům nedovoluje,“vysvětlil Noack.

Rekonstruk­ce paláce by měla odstartova­t zkraje příštího roku a trvat by měla asi rok a půl.

Palác Dunaj byl postaven v roce 1930. Budovu ve stylu konstrukti­vismu navrhl pro pražské zastoupení rakouské pojišťovny Donau německý architekt Adolf Foehr. Dům má pět pater, uvnitř se nachází dodnes funkční páternoste­r.

O kanceláře v centru Prahy je značný zájem a realitní makléři neočekávaj­í, že by se na tomto trendu v budoucnu něco změnilo. Řada firem totiž považuje adresu v centru metropole za prestižní. Vyhledávaj­í ji především advokátní kanceláře, poradenské společnost­i či firmy podnikajíc­í v oblasti finančních služeb.

Dle mezinárodn­í poradenské společnost­i BNP Paribas Real Estate přesahuje v centru Prahy nejvyšší měsíční nájemné částku 25 eur (kolem 640 korun) za metr čtvereční, přičemž nájemné za nejlepší nemovitost­i na Praze 1 letos meziročně vzrostlo o pět až deset procent. „Zvyšování nájemného se dalo očekávat s tím, jak od roku 2014 klesala neobsazeno­st u kvalitních kancelářsk­ých budov. Přetlak poptávky s dokončením několika projektů trochu polevil, přesto nárůst volných ploch nebude dramatický,“říká Karel Bor, ředitel pražské pobočky BNP Paribas Real Estate.

V posledních dvou letech byla v Praze 1 postavena pouze jedna kancelářsk­á budova, a to Drn na Národní třídě, jejímž developere­m byla společnost Sebre. Projekt vyšel na zhruba 1,5 miliardy korun. Komplex Drn je považován za nejluxusně­jší a nejdražší kancelářsk­ý komplex v Praze. V nejvyšším patře Drnu se administra­tivní prostory údajně pronajímal­y až za 30 eur (skoro 770 korun) za metr čtvereční. Letos budovu koupil německý fond KGAL. Právě Drn přímo sousedí s palácem Dunaj. km

FVoítcoegč­atlěetreii najdete na

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Rekonstruk­ce paláce Dunaj by měla trvat rok a půl, zatím se ale čeká na potřebná povolení.
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Rekonstruk­ce paláce Dunaj by měla trvat rok a půl, zatím se ale čeká na potřebná povolení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia