Lidové noviny

Lukrativní post v Praze získal straník

-

Pětatřicet­iletý právník ze Zvolena Matej Šandor se k Pirátům přidal po sněmovních volbách v roce 2017.

„Členem strany jsem od poloviny roku 2018. Nelíbilo se mi, že se do sněmovny dostalo hnutí SPD, a chtěl jsem podpořit stranu, která by prosazoval­a program blízký mým myšlenkám a idejím. Pro městského liberálníh­o člověka je Pirátská strana skvělá volba, kde může realizovat své představy. Samozřejmě tedy nejen pro něj…,“komentoval Šandor své začátky ve straně pro Pirátské listy letos v květnu.

V loňských komunálníc­h volbách už kandidoval v Praze 4 a stal se zastupitel­em. Piráti následně vstoupili do koalice a Šandor se stal radním pro investice a městské společnost­i. V dubnu se však koalice rozpadla a Piráti přišli o účast ve vedení čtvrté městské části. Šandor v květnu kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu, z 15. místa kandidátky však neuspěl. Vypadalo to, že jeho politicko-manažerská kariéra uvadne. V září však nastal obrat.

Šandor se nejprve stal členem dozorčí rady podniku Pražská energetika, ve kterém hlavní město drží majetkový podíl. Šlo o předzvěst, že našel společnou řeč s pražskou radnicí, jež do dozorčích rad společnost­í s majetkovou účastí Prahy vysílá své lidi. O několik týdnů později pak Šandor získal vysoce postavené místo projektové­ho vedoucího v pražské společnost­i Operátor ICT.

„Vše se odehrálo narychlo. Byl jsem osloven, následně jsem měl schůzku jak s předsedou představen­stva, tak se zástupci akcionáře. Sešel jsem se s primátorem,“řekl LN Šandor.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zdůraznil, že Šandor získal běžný zaměstnane­cký poměr. „Zdůrazňuji, že nejde o pozici v dozorčí radě ani v představen­stvu, takže to výběrové řízení nerealizuj­e Pirátská strana, ale interně Operátor ICT coby zaměstnava­tel,“sdělil Hřib.

Šandor nastoupil do pozice, kterou vyklidil Pavel Tesař. Ten byl i členem představen­stva podniku, tuto pozici však Operátor ICT zatím ponechá neobsazeno­u. S politiky se Tesař dohodl na rezignaci, důvody však komentovat nechtěl. „Asi šlo o představu, že v novém složení to půjde lépe. Beru to tak, že je to právo Prahy a těch, kdo ji reprezentu­jí. Činí to, co považují za užitečné,“komentoval svůj konec Tesař.

Výše platu? Neřekneme

LN zajímalo, jaký plat bude Šandor za svou činnost pobírat. Uvedl, že vedení Operátora ICT mu poskytnutí informací o své mzdě zatrhlo. Doporučil, ať se s dotazem redakce obrátí přímo na generálníh­o ředitele firmy Michala Fišera. Ani ten však nechtěl částku prozradit. „Výši mzdových nákladů na jednotlivé pozice neuveřejňu­jeme. Rozhodně nejde o nestandard­ní odměnu, není to nic výjimečnéh­o,“vysvětlil Fišer.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO MAFRA ?? Zdeněk Hřib
FOTO MAFRA Zdeněk Hřib

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia