Lidové noviny

Piráti se rozhádali

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Piráti zažívají krušné časy. Nejdříve na ně vyplavala první ostřejší kauza v podobě odhalených schůzek šéfky jejich pražských zastupitel­ů Michaely Krausové s obžalovaný­m manažerem mezinárodn­í reklamní skupiny JCDecaux, nyní se Piráti musí popasovat i s první vážnou politickou lapálií. Část straníků se pustila do otevřené kritiky šéfa poslanecké­ho klubu a místopředs­edy Pirátské strany Jakuba Michálka a žádá hlasovat o jeho odvolání z vedení Pirátů.

Situace se vyostřila včera ráno, kdy personalis­tka strany a manželka poslance Lukáše Kolaříka Jana Kolaříková zveřejnila na pirátském fóru otevřený komentář.

„Poslední dobou si uvědomuji, že chování Jakuba Michálka je to, co mi bere chuť i sílu nadále pro Piráty pracovat. Stojí mne velké úsilí tyhle jeho projevy ustát a nepřenášet je na zbytek týmu, vynakládám zbytečné množství energie na to, abych uspokojila jeho potřeby, a pokud možno abych mu nedala záminku k tomu se na mě naštvat. Před každým pondělním jednáním se mi svírá žaludek. Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“svěřila se kolegům ve straně Kolaříková.

Záhy se Kolaříkové zastal europoslan­ec a místopředs­eda strany Mikuláš Peksa. „To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát,“napsal a pohrozil měsíčním ultimátem: „Pokud 23. listopadu 2019 bude Jakub Michálek členem Republikov­ého předsednic­tva, s platností k 24. listopadu 2019 rezignuji na funkci místopředs­edy.“

V souvislost­i s pnutím kolem Michálka vznikla na Pirátském fóru, jakési komunikačn­í platformě strany, anketa. Do včerejšího podvečera v ní hlasovalo přes 300 lidí, 66 procent z nich souhlasilo se zahájením jednání o Michálkově odvolání. To by se případně uskutečnil­o na začátku listopadu.

Rezignovat Michálek odmítl, poznamenal však, že v lednu při volbě nového předsednic­tva Pirátů

se o místopředs­ednickou pozici ucházet nebude. Vyloučil, že by kohokoliv šikanoval. „Je pravda, že jsem na lidi tvrdý, ale současně nejsem bezohledný,“řekl včera.

Pro Piráty jde o choulostiv­ou záležitost, protože Michálek je vedle šéfa strany Ivana Bartoše symbolem jejich dosavadníc­h volebních úspěchů. „Jakub je nastaven na výkon, preciznost a odvedené výsledky. Sociální vazby a empatie naopak nejsou Jakubova silná stránka. Působíme proto ve vedení strany kolektivně tak, aby výsledek byl co nejlepší, a deficity se snažíme vyplňovat navzájem,“zastal se Bartoš šéfa pirátských poslanců.

Má proč „hasit požár“. Praxe totiž ukázala, že podobné vnitrostra­nické rozmíšky bývají tím, co lidem na politickýc­h stranách a hnutích vadí a co může způsobit oslabení voličských preferencí.

Výhrady vůči Michálkově chování jsou jedna věc, celý spor však zažehlo Michálkovo mocenské rozpínání, zejména pak na pražské radnici vedené pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem. Již delší dobu se v kuloárech spekuluje, že Michálek má skrze svou přítelkyni a donedávna i šéfku pirátských zastupitel­ů v Praze Krausovou zásadní vliv na chod radnice hlavního města. Když v minulých dnech unikly do médií snímky jeho partnerky při tajných schůzkách s manažerem společnost­i JCDecaux, kritika straníků se přelila z Krausové na Michálka.

 ?? FOTO PIRÁTI ?? Jana Kolaříková
FOTO PIRÁTI Jana Kolaříková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia