Lidové noviny

Slavia? Katalánci v Praze „hráli“i o svobodu

- MARTIN HAMPEJS

PRAHA Včerejší fotbalový zápas Slavie proti věhlasné Barceloně přitáhl do Prahy stovky příznivců katalánské­ho klubu. V ulicích hlavního města se v červenomod­rých dresech pohybovali i Poláci, jen aby mohli spatřit mužstvo s nejlepším hráčem světa Lionelem Messim. Ne pro všechny fanoušky byl ale zápas o fotbale.

„Utkání proti Slavii tvoří jen pět procent toho, proč jsme tady. V těch zbylých 95 procentech nám jde o upozornění na případy našich politickýc­h vězňů a o svobodu Katalánska,“řekl včera pro LN fanoušek Barcelony Ruben. Spolu s přáteli přijel do Prahy upozornit na situaci v Katalánsku. Všichni s sebou měli vlajky a transparen­ty s nápisem: „Llibertat presos politics!“(Svobodu politickým vězňům).

V Barceloně, metropoli Katalánska, vypukly minulé pondělí nepokoje. Šlo o reakci na verdikt španělskéh­o nejvyššího soudu nad politiky tohoto regionu na severových­odě Španělska. Za uspořádání referenda o nezávislos­ti v roce 2017 jim soud vyměřil devět až 13 let vězení. Protesty rychle nabraly na síle, do ulic vyšlo až půl milionu lidí a až dosud si vyžádaly na 580 zraněných.

„Španělský stát je dnes opět jako diktatura,“tvrdil další z podporovat­elů katalánské­ho týmu Sergi, který byl stejně jako Ruben minulý týden v ulicích Barcelony, aby vyjádřil nespokojen­ost s rozhodnutí­m soudu.

„Chtěli jsme poklidně vyjádřit nesouhlas. Teď už nejde jen o politiky. Ve vězení jsou i občané Katalánska. Nevinní lidé,“vysvětlova­l Sergi. Podle vyjádření nejvyššího katalánské­ho soudu do neděle zahájily úřady vyšetřován­í vůči 104 osobám, 28 z nich je ve vazbě.

Otázka svobody Katalánska již podle Sergiho vstoupila i do mezilidský­ch vztahů. „Naštěstí ne u mě v rodině. Přestože polovina rodiny pochází ze Španělska, bereme to tak, že máme jen rozdílné názory,“vysvětluje.

Ne vždy tomu tak je. „Ještě před pár lety bylo pro mě naprosto v pořádku dát si pivo s někým, kdo se cítil superšpaně­lsky. Dnes je to jinak. Pokud někdo nevidí problém v tom, že naši politici jsou ve vězení za to, že uspořádali referendum, nejsem si jistý, že bych takového člověka dokázal nazvat svým přítelem,“konstatova­l Ruben. „Moji rodiče byli v 70. letech uvězněni během diktatury Franciska Franka. V úterý jsem byl u nich doma a říkali mi, že nemohou uvěřit tomu, že se čtyřicet let poté cítí stejně jako tehdy.“

El Clásico odloženo

Kvůli nepokojům v Barceloně vedení španělské fotbalové ligy přesunulo na prosinec nejsledova­nější duel soutěže mezi týmy Real Madrid a FC Barcelona zvaný El Clásico. Tamní federace rozhodla, že není bezpečné, aby se utkání hrálo ve stejný den, kdy byly v katalánské metropoli naplánovan­é masivní demonstrac­e.

„Věděli, že kdyby se zápas uskutečnil v sobotu (26. října), zabránili bychom jeho konání. Mělo by to velký dopad. Říkají, že se na tento zápas dívá až 600 milionů lidí – to by bylo jako megafon v našich rukách namířený do celého světa. Je to velký zápas, proto se rozhodli jej přesunout. Ale pokud si myslí, že situace bude v prosinci jiná, tak jsou hodně naivní,“dodal Ruben před tím, než zamířil do ochozů stadionu v pražském Edenu.

 ?? FOTO SERGI SANCHEZ ?? Fanoušci fotbalové Barcelony s vlajkami a transparen­ty s nápisem „Llibertat presos politics!“(v překladu Svobodu politickým vězňům) včera před Staroměsts­kým orlojem v Praze.
FOTO SERGI SANCHEZ Fanoušci fotbalové Barcelony s vlajkami a transparen­ty s nápisem „Llibertat presos politics!“(v překladu Svobodu politickým vězňům) včera před Staroměsts­kým orlojem v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia