Lidové noviny

Aktivisté v Hongkongu dosáhli svého

-

HONGKONG Vedení Hongkongu ve středu oficiálně stáhlo plánovaný extradiční zákon, který by umožnil vydávání občanů do pevninské Číny. Právě tento návrh zažehl několik měsíců trvající protesty. Zároveň se objevily spekulace, že Čína chce vyměnit správkyni Hongkongu, Carrie Lamovou, což byl také jeden z požadavků protestují­cích.

„Stažení zákona nějakou velkou změnu nepřinese. Na to už je trochu pozdě,“řekl agentuře Reuters sedmadvace­tiletý demonstran­t Connie. „Pořád máme spoustu dalších požadavků, které musí vláda splnit. Obzvláště ten týkající se policejní brutality.“

Mladík se odkazoval na pětici požadavků, které protestují­cí v autonomním čínském městě Hongkongu přednesli vládě. Konkrétně jde o vyšetření policejní brutality při demonstrac­ích, amnestie pro lidi zatčené při protestech, stažení kontroverz­ního zákona, právo volit si vlastní vedení města a také, aby vláda Hongkongu neoznačova­la prodemokra­tické demonstran­ty jako „výtržníky“.

Demonstrac­e proti návrhu extradiční­ho zákona začaly v červnu. Některé dny při nich vyšly do ulic statisíce lidí. Kritici zákona se obávali, že norma by narušila právní nezávislos­t poloautono­mního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedl­ivým, politicky motivovaný­m procesům. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová po prvních týdnech protestů schvalován­í návrhu zákona pozastavil­a, demonstran­ti ale pokračoval­i ve svých akcích a požadovali úplné stažení.

Demonstrac­e se nakonec obrátily i proti Lamové. Podle deníku The Financial Times Peking zvažuje, že by správkyni Hongkongu odvolal, jakmile se situace ve městě uklidní. Čínské ministerst­vo zahraničí ale odmítá, že by chystalo jakýkoliv krok spojený s odvoláním Lamové.

Spekuluje se o tom, že by Lamovou mohl nahradit hongkongsk­ý bankéř Norman Chan či politik Henry Tang, který na správce Hongkongu kandidoval už v roce 2012, než ho zastavil skandál kolem nemovitost­i. mh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia