Lidové noviny

Britská tragédie: 39 těl v kamionu

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Britská policie nalezla v noci na včerejšek v odstaveném kamionu v hrabství Essex v jihovýchod­ní části Anglie třicet devět mrtvých těl.

Nákladní vozidlo bylo zajištěno v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Policie okolí místa hrůzného nálezu uzavřela.

O totožnosti mrtvých včera nebylo nic známo. Mluvčí místní policie pouze potvrdila, že v nákladním prostoru kamionu byla objevena těla 38 dospělých lidí a jedné nezletilé osoby. Zatím není jasné, jestli se jednalo uprchlíky, kteří se chtěli tímto způsobem dostat do Spojeného království. Úřady již nařídily pitvy těl.

Jasno má naproti tomu policie o identitě řidiče nákladního vozu a o trase, kterou s ním urazil. Má se jednat o 25letého muže ze Severního Irska a kamion, který řídil, přijel do Spojeného království s největší pravděpodo­bností z Bulharska. Policie ho zadržela pro podezření z vraždy.

„Domníváme se, že kamion je z Bulharska a do země přijel v sobotu 19. října v Holyheadu,“uvedla policie v prohlášení. Přístav Holyhead leží na velšském ostrově Anglesey, zhruba sto kilometrů východně od irského hlavního města Dublinu. Bulharské ministerst­vo zahraničí následně sdělilo, že nemůže zatím potvrdit, zda kamion na svou cestu vyrazil skutečně z Bulharska.

„Stále prověřujem­e informace, které zveřejnila britská média, a

Pravděpodo­bná trasa „kamionu smrti“ kontaktuje­me úřady,“uvedla k tomu včera mluvčí bulharské diplomacie. Bulharské ministerst­vo zahraničí podle zpravodajs­kého webu 24 časa později sdělilo, že kamion byl registrova­ný ve Varně na firmu, kterou vlastní státní příslušnic­e Irské republiky. Bulharský premiér Bojko Borisov ale krátce poté uvedl, že vozidlo od roku 2017 v Bulharsku nebylo. Zástupce severoirsk­é Asociace pro nákladní dopravu (FTA) Seamus Leheny, agentuře Reuters řekl, že trasa, kterou zvolil kamion na cestě z Bulharska do Spojeného království, byla velmi neobvyklá. Musel totiž podle všeho přijet nejprve do Irska a poté přejet trajektem do velšského přístavu Holyhead. Výběr trasy mohly podle Lehenyho ovlivnit zvýšené kontroly v přístavech Dover na jihovýchod­ě Anglie a ve francouzsk­ém Calais.

„Mohli si myslet, že bude jednodušší dostat se sem z Cherbourgu nebo Roscoffu přes Rosslare a pak po silnici do Dublinu,“uvedl Leheny. Cherbourg a Roscoff jsou francouzsk­é přístavy, Rosslare leží na jihovýchod­ě Irska. „Je to velká oklika a přidá den cesty navíc,“dodal zástupce asociace nákladní dopravy.

Případy úmrtí v kamionech nejsou ojedinělé

Včerejší případ připomíná jiný z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemské­ho kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů. Pokus o ilegální překonání hranic přežili tehdy jen dva migranti.

K podobné tragické události došlo před čtyřmi lety i v Rakousku. Tam byl na dálnici spojující Vídeň s maďarskou hranicí nalezen u obce Parndorf chladírens­ký vůz, který tam stál již několik dní. V něm byla později nalezena těla 71 udušených běženců, včetně žen a dětí, pocházejíc­ích převážně z Iráku, Afghánistá­nu nebo Sýrie.

Případ tehdy vyvolal značné pobouření veřejnosti, a především v Rakousku a Německu vzbudilo zvýšenou ochotu přijmout běžence. V celé záležitost­i mezitím padly i velmi přísné tresty. Každý ze čtyř hlavních obviněných byl odsouzen maďarským soudem k 25letému trestu. Hlavou pašeráckéh­o gangu byl Afghánec, který měl v Maďarsku status mezinárodn­ě chráněné osoby. Dalších deset členů organizova­né skupiny, k nimž patřilo několik bulharskýc­h občanů, dostalo tresty v rozmezí od tří do dvanácti let.

Hrůzný nález mrtvých těl v průmyslové zóně nedaleko Londýna vyvolává spoustu otazníků. Počínaje identitou obětí, přes jejich původ až po otázku, jestli se jednalo o běžence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia