Lidové noviny

Rusko a Turecko budou hlídat Kurdy

- TOMÁŠ VLACH

KAMIŠLÍ/SOČI/PRAHA „Moje dcery se ocitly padesát metrů od výbuchu nastražené bomby. Už je nebudu posílat do školy,“sdělil LN zdroj ze syrského města Kamišlí. Lidé jsou podle něj unavení a situace vůbec neodpovídá tomu, že podle prohlášení politiků spěje severových­od Sýrie k míru. Podle kurdských milicí padlo v posledních dnech 16 jejích příslušník­ů a 50 tureckých vojáků. Ankara však hlásí ve vlastních řadách jednu oběť, čísla na obou stranách tak mohou být zkreslená. A teprve příští dny a týdny ukážou, zda dohody posvěcené klíčovými hráči budou fungovat.

Ve více než čtyřistaki­lometrovém pásmu sahajícím od Eufratu až po iráckou hranici budou hlídkovat ruští vojáci, kteří také zabezpečí stažení kurdských milicí. Na tomto plánu se v úterý v Soči dohodli prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.

Spojené státy zároveň ruší sankce uvalené před týdnem na Turecko. Ve včerejším projevu to oznámil americký prezident Donald Trump s tím, že Ankara informoval­a americkou vládu, že v Sýrii ukončí bojové operace a že klid zbraní bude trvalý.

Během šesti dnů odpočítáva­ných ze středečníh­o poledne by měli Kurdové začít odcházet. Pokud vše proběhne tak, jak má, začnou v desetikilo­metrové zóně u hranice hlídkovat společné rusko-turecké patroly.

Hlídky by se měly vyhnout největším městům v oblasti – Kamišlí, Manbidži a Kobane, kde jsou přítomné síly syrského režimu Baššára Asada, který s Ankarou nemá zrovna nejlepší vztahy. „Rusko je odhodláno dohodu plnit, ale co se syrského režimu týče, tam plná důvěra není,“prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavușoglu. Mluví se totiž o začlenění kurdských milicí do jednoho se sborů armády syrského režimu, pro kterou by byli zkušení bojovníci vycvičení a vyzbrojení Američany vítanou posilou.

Podle Erdogana Ankara nedovolí, aby milice zůstaly kryty uniformami syrské armády. Sami Kurdové situaci nekomentov­ali, podle dosavadníc­h informací se ale stahují. Moc jiných řešení jim ostatně nezbývá, protože se proti nim obrátili prakticky všichni tři důležití hráči konfliktu v této oblasti. Kromě Turecka i USA, které včera večer zrušily veškeré sankce proti Ankaře, a také Moskva. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov Kurdům pohrozil, že pokud se nestáhnou, opustí oblast i členové hlídek z ruské vojenské policie: „Turecká vojenská mašinerie zbylé kurdské jednotky rozdrtí,“prohlásil mluvčí.

Mimo hru se tak alespoň prozatím ocitá plán německé ministryně obrany Annegret Krampové-Karrenbaue­rové na vytvoření bezpečné zóny na severu Sýrie, kterou by hlídali vojáci ze zemí EU. O detailech by měli dnes a zítra debatovat ministři členských zemí NATO. Objevuje se ale čím dál více pochybnost­í, zda by se debata neměla vést v jiné rovině – zda Turecko je za daných okolností spolehlivý­m členem Aliance.

Komentáře tureckého provládníh­o listu Daily Sabah shodně viní ze zrady Turecka Západ a poukazují na jeho spojování s arabskými zeměmi, jako Saúdská Arábie či Egypt, a Izraelem proti Ankaře.

Kurdové ve válečné zóně však geopolitik­u neřeší. „Milice musí jít pryč, to je jasné. Už jen proto, aby zachránily naše životy,“říká zdroj LN z Kamišlí. „Jenže co bude potom – to tu budou hlídat Rusové s Turky natrvalo?“dodává.

Kurdské milice se podle posledních zpráv stahují z tureckého příhraničí do syrského vnitrozemí. Po dohodě lídrů Ruska a Turecka jim nic jiného nezbývá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia