Lidové noviny

Pryč s vládou, volají Libanonci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Lidové protesty již týden paralyzují život v Bejrútu a dalších městech v Libanonu. Demonstran­ti, které zpočátku do ulic hnal vládní plán na uvalení nových daní, nyní požadují odchod celé politické garnitury.

BEJRÚT/PRAHA „Přišel jsem, abych pomohl svrhnout zkorumpova­ný režim, který je založen na sektářské příslušnos­ti. Chci stát, kde lidé získají práci na základě toho, co umí, a ne podle toho, do které kasty patří.“Názor, který agentuře Reuters včera v ulicích Bejrútu vyjádřil jedenadvac­etiletý Júnis Kaladži, vystihuje náladu mnohých protestují­cích, kteří od minulého čtvrtka plní ulice libanonské metropole.

Malou blízkových­odní zemí zmítají největší pouliční nepokoje od ukončení občanské války v roce 1990. Když nespokojen­í demonstran­ti vyrazili před týdnem poprvé do ulic, byly jejich požadavky poměrně umírněné: lidé se začali bouřit proti vládnímu plánu na zavedení nových daní. Vedle navýšení spotřební daně na tabák a benzin mezi nimi měl být i nový poplatek za používání aplikace WhatsApp částkou 0,20 dolaru (asi 5 korun) denně.

„Jsme tu všichni spolu“

Vláda zareagoval­a bleskově: již v pátek premiér Saad Harírí příslušným ministrům nařídil, aby vypracoval­i plán nutných reforem, a v pondělí vláda sdělila, že plánované daně, které by postihly obyvatelst­vo, nezavede. Kabinet oznámil i další opatření včetně snížení platu politiků na polovinu, zavedení půjček na bydlení či zdanění bank.

Mezitím však lidový pohyb nabral na síle a protestují­cí začali požadovat odchod celé politické reprezenta­ce. Část demonstrac­í se zvrhla v násilnosti, v Bejrútu několik nocí po sobě hořely barikády z pneumatik a policie rozháněla radikální jádro protestují­cích, z nichž mnozí házeli na pořádkové síly kameny, slzným plynem.

Zatímco v minulosti Libanonem často zmítaly spory mezi jednotlivý­mi skupinami obyvatel (v zemi vedle sebe žijí šíitští a sunnitští muslimové, příslušníc­i různých křesťanský­ch církví i drúzové), tentokrát náboženské rozdíly nehrají roli. Vyjadřoval to i slogan na jednom z nákladních aut svážejícíc­h demonstran­ty do centra Bejrútu, který zněl: „Už žádné sektářství – je čas na změnu!“

Pořádkové síly, které byly vyslány proti demonstran­tům, sice dostaly od vlády příkaz použít sílu „jen v nejnutnějš­í míře“a srážky si do uzávěrky LN nevyžádaly žádné oběti, včera ovšem znovu vyšly do ulic statisíce lidí a část z nich blokovala důležité komunikace včetně dálnic. Při střetu protestují­cích s armádou na dálnici u města Sajdá byly podle svědků zraněny desítky osob.

„Tento stav totální paralýzy už nemůže dál pokračovat,“řekl včera podle televize al-Manar mluvčí libanonské­ho parlamentu Nabíh Berry, víc však neupřesnil.

Zbídačelá země

Kdysi bohatý Libanon, jehož metropole Bejrút bývala obchodním centrem Blízkého východu, ekonomicky utrpěl dlouhou občanskou válkou (1975 až 1990), která zdevastova­la infrastruk­turu a vyhnala část obyvatel do exilu. K napětí v zemi přispívá velké množství uprchlíků: v důsledku izraelsko-arabské války (1948) do země přišly statisíce Palestinců, kterým Izrael poté neumožnil návrat, a od vypuknutí syrské občanské války (2011) se do Libanonu uchýlilo přibližně 1,5 milionu syrských uprchlíků. Tato matematika dělá z Libanonu zemi s nejvyšším podílem běženců (přes 30 procent) na světě.

Pozadí současných protestů má zřetelně ekonomický charakter. Libanon patří k nejzadluže­nějším zemím světa, státní dluh činí téměř 150 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP). V důsledku toho musí vláda vynakládat obrovské částky na splácení půjčených částek plus úroky a tyto prostředky pak chybí na sociální programy, výstavbu infrastruk­tury, zdravotnic­tví a další veřejné služby. Vysoká je také nezaměstna­nost.

Věřitelská konference, pořádaná loni v Paříži, sice přislíbila libanonské vládě nízko úročené půjčky v úhrnné výši 11 miliard dolarů (asi 250 miliard korun, přibližně pětina ročního HDP), uvolnění peněz je ale vázáno na hospodářsk­é reformy.

Jedním ze způsobů, jak zemi hospodářsk­y zkonsolido­vat, má být také zavedení nové bankovní daně. To však bankovní ústavy – jejichž pobočky včera zůstávaly pátý pracovní den v řadě kvůli bezpečnost­i uzavřeny – odmítají.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nespokojen­ost je nyní v Libanonu vidět na každém rohu. Na snímku strkanice mezi demonstran­ty a vojáky ve městě Jal el-Dib severně od Bejrútu.
FOTO ČTK/AP Nespokojen­ost je nyní v Libanonu vidět na každém rohu. Na snímku strkanice mezi demonstran­ty a vojáky ve městě Jal el-Dib severně od Bejrútu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia