Lidové noviny

Jak jsem na tom se svatými

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

První asociací, kterou si vybavím v souvislost­i se světectvím, jsou čtyři folklorní verše: „Svatý, svatý,/ půjčte mi tři zlatý./ Až já budu svatým,/ já vám je oplatím.“Mluvčí byl chudák – přesvědčen­ý, že mu svatí v jeho bídě nepomohou, a vlastně na ně ani nevěřil.

Rozumím mu, ale obecně za pravdu mu dát nemohu. Myslím na židovského lékaře Janusze Korczaka, který se svěřenými dětmi zahynul v plynové komoře, přestože sám na smrt nemusel. Pomohl jim umírat. Jeho čin má absolutní mravní hodnotu. Nesmírnou úctu a vděčnost si zaslouží Nicholas Winton a jiní zachránci Židů před holokauste­m. Lidem nežidovské­ho původu uděluje za to stát Izrael titul Spravedliv­ý mezi národy.

Církev vycházela z jiné logiky: absolutní mravní hodnotu ztělesňují svatí většinou celým svým životem. Svatý Simeon Stylita starší, zvaný Sloupovník (asi 389 – 459), žil nepřetržit­ě téměř po čtyři desítky let na sloupu, který si dal nakonec zvýšit až na dvacet metrů, kázal a působil zázraky. Jako zbožný chlapec jsem ho obdivoval. Později jsem si kladl o pobytu na sloupu praktické otázky, na které legenda neodpovída­la. Ještě později jsem si, ač katolík, bez hněvu přečetl výklad Simeonova světectví v jednom románu Milana Kundery: toužil udělat něco mimořádnéh­o.

Jako kacíř jsem se kdysi projevil i před svými spoludisid­enty evangelíky, kteří sice svaté neuznávají, ale když jsem v samizdatu uveřejnil kritickou poznámku o Františku Halasovi, reagovali, jako bych se rouhal: „Vy neuznáváte ani Halase? Koho si vůbec vážíte?“Když jsem odpověděl, že Halase, označili to za nelogický rozpor. Marně jsem vysvětlova­l, že si básníka skutečně vážím, ba mám ho rád.

Snažím se to některým přátelům a známým vysvětlit i dnes. Málokdy úspěšně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia