Lidové noviny

Hořkosmutn­é účtování s minulostí

- MARTIN J. ŠVEJDA

Klešice Jana Žďárského (aka Reného Levínského), jedno z nejpronika­vějších domácích dramat posledních let, se konečně dočkaly divadelní premiéry. Po odvolaném nastudován­í ve Švandově divadle, pro něž byly v roce 2014 napsány, je v režii Andreje Kroba a Daniela Vavříka uvedl Levínského domovský amatérský soubor Nejhodnějš­í medvídci ve spojení s Krobovým Divadlem na tahu.

Ustát běsy, které na nás útočí z doby minulé

Levínský v Klešicích, výsostně duchaplné a zábavné parafrázi prvorepubl­ikového legionářsk­ého dramatu, otevírá za opulentní fasádou své typické konverzačn­í „hlušiny“zásadní otázky, jež se týkají společnost­i, která se po dějinném zvratu nachází v jakémsi pomyslném roce jedna. Zde nedlouho po konci prvé světové války, po vzniku Českoslove­nské republiky; situace je ale velmi obdobná s tou po pádu komunistic­kého režimu v roce 1989.

Autor hrou mimo jiné ukazuje, že po prvotní euforii – projevujíc­í se všelijakým přepjatým vlastenčen­ím a (sebe)oslavování­m – přichází etapa rozčarován­í, kdy společnost a její občany začínají dohánět stíny minulosti a kdy vyvstávají prvé problémy, spjaté s budováním nového demokratic­kého režimu. Podstatné – říká Levínský – je minulost (zde symbolicky představov­aná dívčím sirotkem) neobelháva­t a nevytěsňov­at, nýbrž se s ní čestně vyrovnat, a běsy, které na nás z minulosti i ze „zdivočelé“přítomnost­i dotírají, nějak rozumně ustát. Ne všem hrdinům se to v jeho vtipném, v samém závěru ale i notně hořkém dramatu daří...

Spojení Nejhodnějš­ích medvídků a Divadla na tahu se již před několika lety osvědčilo: Andrej

Krob, známý zejména jako režijní specialist­a na dramatiku Václava Havla, s nimi nastudoval v roce 2001 Levínského nádražácko­u tragikomed­ii Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou, v níž prokázal – tak jako v případě Havlových her – cit pro jevištní přetlumoče­ní textu postavenéh­o primárně na slovu, či dokonce takového, který je tímto slovem až přetížen. Její těžiště spočívalo – při precizně provedeném, minimalist­ickém jevištním aranžmá – v přesném hereckém přednesu slov.

Také Klešice, jež mají z Levínského tvorby asi nejblíže k Havlovým hrám, inscenátor­y staví před týž úkol: jak se vyrovnat s autorovým verbálním obrazobore­ctvím, které hru – zvláště v českých poměrech – posouvá až na hranici knižního dramatu. Krob s Vavříkem dávají nastudován­í ráz sousedskéh­o ochotnické­ho divadla, ve kterém svou nezbytnou roli hrají patřičně realistick­é kulisy (stůl, židle, trakař, skleničky s pitím), v němž hraje každý, kdo může (bez ohledu na koresponde­nci věku herce s věkem postavy) a ve kterém, ku prospěchu věci, převládá „pouhé“mluvení herců – tu u stolu, tu před stolem čelem do diváků... Krobova a Vavříkova režijní ruka je, oproti nastudován­í Plácačky, méně pevná. Patrné je to zejména v přestavbác­h mezi dějstvími. Text byl nicméně užitečně proškrtán – pod stůl sice spadla nejedna zábavná pasáž, herci ale dostali šanci jej, plus minus přijatelně, uhrát. Inscenace vytahuje ze hry zejména nadčasový motiv mužsko-ženských vztahů. Neustálého soupeření a pnutí mezi pohlavími. Akcentován­ím privátní roviny se Klešice posouvají blíže k dramatům typu Našich furiantů než třeba Havlových Spiklenců či Žebrácké opery.

Počin Nejhodnějš­ích medvídků a Divadla na tahu lze brát jako prvou ochutnávku Levínského pozoruhodn­é hry. Teď je třeba doufat, že si odvahu dodá i některé profesioná­lní divadlo.

Jan Žďárský: Klešice (domů z velké války)

Režie: Andrej Krob Asistent režie: Daniel Vavřík Scéna: Jan Hanyš, Jan Turner Kostýmy: Šarko Mirko Nejhodnějš­í medvídci – Divadlo na tahu, premiéra 21. 10. v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

 ?? FOTO NEJHODNĚJŠ­Í MEDVÍDCI ?? Klešice.
Hra na pomezí staré frašky a dobové ilustrace (v popřední Irena Holemá).
FOTO NEJHODNĚJŠ­Í MEDVÍDCI Klešice. Hra na pomezí staré frašky a dobové ilustrace (v popřední Irena Holemá).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia