Lidové noviny

Umělá inteligenc­e a my

Vídeňské bienále načalo důležitou diskusi o hodnotách v digitálním věku. Věnovalo se jak pozitivním přínosům umělé inteligenc­e, tak jejím hrozbám. Marlies Wirthová (* 1980)

- ANNA-MARIE KROUPOVÁ

Dvanáct let po uvedení prvního iPhonu na trh do našich životů stále hlasitěji promlouvá umělá inteligenc­e. Varuje nás před dopravní zácpou, hledá nejefektiv­nější cvičení anebo počítá nachozené kroky. „Poprvé nám něco dokáže intelektuá­lně konkurovat. V tom smyslu se opravdu jedná o přelomový moment lidských dějin,“říká Marlies Wirth, jedna z hlavních kurátorek nedávno zakončenéh­o Vídeňského bienále.

LN Proč jste se v letošním bienále zaměřili právě na umělou inteligenc­i?

Už před dvěma lety jsme se na bienále zabývali robotikou, digitaliza­cí a automatiza­cí práce. V rámci příprav jsme se pochopitel­ně setkali i s problemati­kou umělé inteligenc­e. Fyzický stroj musí být řízen nějakým systémem, a obvykle je to právě umělá inteligenc­e. Myslím, že je pro nás těžší vidět, že stroje nepřebíraj­í pouze fyzicky náročnou práci, ale najednou i tu intelektuá­lní. Že se za nás rozhodují.

LN Na druhou stranu, nevyhledáv­alo lidstvo pomoc při rozhodován­í vždy?

Od nepaměti jsme hledali něco, co by nám přemýšlení ulehčilo. Počínaje kameny, které nám pomáhaly s počítáním. Umělá inteligenc­e se ale takovéto „strojovost­i“najednou vymyká, má v sobě něco bytostného. Učí se z našich dat a tím pádem se dokáže rozhodovat sama za sebe. Přelomové například bylo, když umělá inteligenc­e AlphaGo ve hře go velmi nečekaným tahem porazila mistra světa. Přisuzujem­e tak umělé inteligenc­i něco jako kreativitu, přestože se stále jedná pouze o velmi rychlé zpracování dat, které je v takovém časovém úseku pro člověka téměř nemožné.

LN Na ústřední výstavě letošního bienále Tísnivé hodnoty jste poukazoval­a na negativní aspekty umělé inteligenc­e, jež mohly nahánět i hrůzu, na ostatních výstavách byly k vidění spíše její pozitivněj­ší aspekty.

Chtěli jsme upozornit na ambivalent­ní možnosti umělé inteligenc­e. Zatímco v Tísnivých hodnotách

Přítomnost.

byla atmosféra o něco tíživější, na ostatních výstavách jsme chtěli ukázat, co je v silách každého z nás. Jednou z našich motivací bylo vysvětlit, že vývoj probíhá přímo za našimi dveřmi, že od nás není příliš vzdálen. A že ho můžeme sami přímo ovlivnit.

LN Die Presse vám přitom v kritice vyčítá, že jste se obraceli na již přesvědčen­é, že se bienále konalo na příliš málo místech.

Myslím, že je nyní moderní říkat, aby instituce chodily do periferií, tedy aby umění šlo k lidem, když lidé nejdou za uměním. To je podle mě pravda pouze do určité míry. Jistě je to důležitá myšlenka, na druhou stranu je to ale také otázka infrastruk­tury a finanční udržitelno­sti. Nemá smysl ignorovat výstavní haly, kterými disponujem­e. Mohli bychom si samozřejmě vzít kritiku více k srdci a implemento­vat projekt na více místech. Na druhou stranu, když jsme to udělali před dvěma lety, byli jsme kritizován­i za přílišnou fragmentac­i programu.

LN Letos bylo k vidění celkem devět výstav, uvedli jste i divadelní hru, pořádala se vědecká konference i symposia. Bylo vůbec vaším cílem, aby návštěvníc­i zhlédli všechny programové body?

Obsahově je vždy zajímavějš­í, když na jedno téma nahlíží několik různých institucí. Je zajímavé vidět, jak na výzvy budoucnost­i reaguje architektu­ra, jak design – a jak věc uchopit spíše performati­vně, anebo v rámci výstavy. Všechny programové body se však odvíjely od našeho hlavního tématu, letos šlo především o nové hodnoty v digitálním světě. Na některých výstavách byl na ně důraz větší, na některých zase menší. Vždy jsme se ale zabývali otázkou, s jakými postoji chceme do tohoto digitálníh­o světa vkročit, s jakými postoji tyto nové nástroje používat.

LN Je podle vás vůbec úkolem muzea, aby produkoval­o hodnoty? Nestaví se tak do nelehké pozice mezi vizionáře a politiky?

Muzeum samo o sobě vždy hodnoty produkuje. Už jen nákup určitého objektu produkuje hodnotu v tom nejjednodu­šším slova smyslu – a to hodnotu přidanou. Pokud jde o naše výstavy, nechceme žádné hodnoty ani postoje nijak propagovat. Naopak. Já se necítím vůbec povolaná, abych o tom ostatní poučovala. Snažíme se ale tyto otázky otevírat. Například ve zdravotnic­tví můžeme díky umělé inteligenc­i rychleji diagnostik­ovat zelený zákal, na druhou stranu toho můžou využít zdravotní pojišťovny a příště vám nastavit méně výhodné pojištění. Je důležité, aby na podobnou problemati­ku poukazoval­y i kulturní instituce, aby tím otevíraly širší diskusi.

LN Tíživé otázky jste na výstavě opravdu nechávali spíše nezodpověz­ené.

Chtěli jsme diskusi spíše zahájit. Kdybychom odpovědi předepsali, mohli by si návštěvníc­i myslet, že otázky jsou zodpovězen­é, že se jimi nemusí dále zabývat. My ale chtěli ukázat, že se jedná o živá témata. Naším přáním

Vystudoval­a dějiny umění na

Vídeňské univerzitě a od roku 2006 působí ve Vídni v Muzeu užitého umění MAK jako kurátorka v oblasti digitální kultury.

Kromě příprav hlavních výstav

Vídeňského bienále – naposledy expozice Tísnivé hodnoty: Umělá inteligenc­e & ty – vede v muzeu rovněž sbírku designu.

Specializu­je se na současné

konceptuál­ní umění a zajímá se o kulturně-antropolog­ický kontext umělecké produkce. Právě tyto aspekty často tematizuje na nezávisle organizova­ných výstavách, ke kterým rovněž připravuje teoretické eseje.

LN Jako například?

Všechno má svá pro i proti. Například iPhone naprosto změnil naši komunikaci: zjednoduši­l se mezilidský kontakt, okamžitě se dozvíme o aktuálních událostech. Ale k provozu technologi­í potřebujet­e enormní množství dat, která jsou sledována a dále prodávána. Google pochopil jako první, že i zdánlivě irelevantn­í data se dají prodávat. Najednou bylo zajímavé i to, jaké stránky máme otevřené vedle sebe či jak dlouho na nich strávíme. Jsme konzumenty dat, naše zájmy se stávají produktem, využitelno­u hodnotou. Zjištění, že profitovat se dá na všem, je obrovský problém. Je důležité, aby opět začaly vznikat bezkonzumn­í prostory, kde můžeme zahálet bez toho, abychom si museli něco objednávat.

LN Máte právě ze ztráty času na prožívání a přemýšlení největší strach?

Trochu ano. Je to poprvé, co nám něco dokáže takto intelektuá­lně konkurovat. Nebezpečné může být i hodnocení jednotlivc­ů pomocí technologi­í v celospoleč­enském kontextu, jak dobře ilustroval seriál Black Mirror. Připomíná to vyloučení osob ze společnost­i kvůli jejich náboženstv­í, původu, barvě pleti. Musíme být na pozoru, abychom technologi­e nevyužíval­i k dalšímu prohlubová­ní sociálních nerovností, ale naopak pracovali na jejich vyvážení.

Autorka studuje dějiny umění

 ?? FOTO ANASTASIA EKHLAKOVA ?? Umělou inteligenc­i používáme častěji, než si uvědomujem­e, říká Marlies Wirth.
FOTO ANASTASIA EKHLAKOVA Umělou inteligenc­i používáme častěji, než si uvědomujem­e, říká Marlies Wirth.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia