Lidové noviny

Da Vinci táhne. Louvre prodal 220 tisíc lístků

-

PAŘÍŽ/PRAHA K letošnímu 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinciho pořádá pařížské muzeum Louvre jedinečnou retrospekt­ivní výstavu, jejímž cílem je představit dílo italského renesanční­ho mistra v co nejuceleně­jší formě. Autor Mony Lisy, nejslavněj­šího obrazu v Louvru, strávil poslední roky života ve Francii, a to přímo na pozvání francouzsk­ého krále Františka I. Ten ho jmenoval svým prvním dvorním malířem, inženýrem a architekte­m, dal mu k dispozici štědrou roční rentu a zámek Clos Lucé v blízkosti královské rezidence v Amboise, kde Leonardo 2. května 1519 zemřel a kde je také pohřben.

Leonardo da Vinci namaloval za svůj život jen asi 15 obrazů; tři svá nejcennějš­í díla, Monu Lisu, Svatého Jana Křtitele a Svatou Annu, v roce 1516 odvezl z Itálie do Francie, aby je daroval francouzsk­ému králi. Louvre dnes vlastní pět Leonardový­ch obrazů a 22 jeho kreseb.

Mona Lisa zůstane na místě

Po deseti letech vyjednáván­í a příprav je na výstavě shromážděn­o 162 obrazů, kreseb, rukopisů, soch a předmětů pocházejíc­ích z prestižníc­h světových muzeí, galerií a sbírek, z toho deset maleb. Mimo Madony ze skal, Svaté Anny, Svatého Jana Křtitele a portrétu dámy La Belle Ferronniér­e, které pocházejí ze sbírek Louvru, byly na výstavu zapůjčeny například Madona s kvítkem (Madonna Benois)

z petrohrads­ké Ermitáže, Portrét mladého muže neboli Hudebník z Milána, Svatý Jeroným

z Vatikánský­ch muzeí, Ženská hlava čili La Scapigliat­a z Parmy nebo variace na Svatou Annu z londýnské Národní galerie. Nejslavněj­ší domácí Mona Lisa zůstává z kapacitníc­h důvodů i po dobu výstavy na svém místě ve stálé expozici. Součástí výstavy jsou mimo Leonardový­ch děl také díla jeho současníků, učitelů i žáků.

Rozsáhlá retrospekt­iva je výjimečná mimo jiné tím, že vystavená díla jen zřídka opouštějí své místo. Důvodem je logistická i finanční náročnost zápůjček, stáří a křehkost exponátů i to, že tyto předměty bývají hlavními lákadly muzeí, která o ně nechtějí na dlouhé měsíce přijít. Přípravy výstavy tak provázely spekulace, která díla se nakonec v Louvru ocitnou. Výstava Leonardo da Vinci bude v Louvru otevřena ode dneška do 24. února. Od zahájení předprodej­e muzeum prodalo 220 tisíc vstupenek a předpoklád­á, že výstava přiláká na půl milionu návštěvník­ů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia