Lidové noviny

Stranický rumíček

Pirát Michálek je sám sobě Matkou Terezou

- Martin Zvěřina

Piráti nepijí vodu, ale rum, a to i ti naši parlamentn­í. Tedy alespoň se chovají, jako by po většinu času byli intoxikova­ní. Hesla o tom, že Piráti nejsou jako ostatní strany, vzala po volbách bleskově za své. Piráti prosazují většinou spolustran­íky a kamarády do funkcí v podnicích ovládaných hlavním městem, jemuž vládnou, a to v rozporu s předchozím­i sliby o boji proti klientelis­mu. „Vybíráme lidi s liberálním viděním světa, se kterým nás zvolili voliči, to je snad jasné, ne?“napsal k tomu místopředs­eda strany Jakub Michálek. Zapomněl ovšem dodat, že vedlejším produktem této „politiky“je hmotné zajištění dotyčných. Inu deset placených poradců primátora Hřiba hovoří za vše.

Dobrá, Piráti nejsou o nic méně chamtiví než jiní politici. To by snad tolik nevadilo, kdyby byli alespoň kompetentn­í a výkonní. Žel jejich výsledky nic takového neukazují. Jediný obor, ve kterém excelují, je podávání trestních oznámení. Připočteme-li k tomu fakt, že na sebe upozorňují zejména bulvárnějš­ími kauzami vzájemných výměn vulgarismů a napadání, lze nejspíš čekat, že dlouho v pozici nejsilnějš­í opoziční strany nevydrží.

Vždyť místopředs­edu Michálka, který se připravuje na funkci ministra, nechtějí ani jeho spolupirát­i. Prý se chová arogantně a měl by rezignovat na post místopředs­edy. Těžko soudit, jak se k sobě Piráti chovají, když člověk není jedním z nich, ale cosi o sobě vypovídají navenek sami. Například pan Michálek se hájí následovně, prý je jenom náročný a nikoho nešikanova­l, prý rozplakal jediného spolustran­íka a Piráti si celkově vedou výborně. Je to prý emoční problém těch, kterým se chování pana místopředs­edy Michálka nelíbí.

Ano? Z venku to tak nevypadá. Na druhé straně, když si něčeho šňupnete či si pořádně přihnete pirátského rumu, případně se jinak intoxikuje­te, je celý svět hnedle jinačí, takový pirátsky úspěšný. Teď ještě aby tuhle optiku přijali voliči a nadále chápali skvělost Pirátů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia