Lidové noviny

Muzeum totality sem patří. Ale ne pod Stalina

-

Pražské zastupitel­stvo nedávno schválilo vznik muzea, které nám bude připomínat život v totalitníc­h režimech 20. století. Praha jako jedno z mála středoevro­pských a východoevr­opských hlavních měst dosud takové muzeum nemá. Emoce budí debata o umístění muzea, součástí rozhodnutí je totiž také konstatová­ní, že muzeum nebude stát na Letné v podstavci, který tam zbyl po odstřelení monumentál­ní sochy diktátora Stalina.

Místo u podstavce sice má symbolicko­u hodnotu, jinak je ale pro umístění muzea krajně nevhodné. Oproti představě, že v podzemí je možné zamést a vymalovat a můžeme začít, stojí realita: na Letné není budova, ale deska bez funkční hydroizola­ce, na betonových sloupech, na původním terénu a bez podlahy. Stavitelé pomníku neměli jakoukoliv ambici podzemí pod podstavcem využívat pro veřejnost, v kolaudační­m rozhodnutí je to dokonce zakázáno. Změnit podstavec na trvale využitelný prostor by bylo finančně extrémně náročné. Kromě vytesání do skály snad neexistuje dražší řešení, než významnou veřejnou stavbu, a tou Muzeum paměti 20. století beze sporu je, postavit znovu na místě, kde je nutné zbourat a odvézt stavební suť z čtrnácti tisíc metrů čtverečníc­h plochy a poté novostavbu opět zakopat pod zem, protože tak je postaven územní plán. To je totiž to, co by se ve skutečnost­i odehrálo a že nemluvíme o teorii, můžeme vidět ve studii objednané Prahou v roce 2018, která na místo podstavce umístila galerii pro Epopej. Projekt samozřejmě nebyl pouhým využitím podstavce, z velké části ho boural a různě dostavoval. Vyhodit z okna stamiliony jen proto, abychom odvezli beton, který sem stavitelé pomníku v padesátých letech nalili, nedává smysl.

Oblíbené místo nejen Pražanů Torzo pomníku je funkční a oblíbenou součástí Letenských sadů, kam má přístup každý a zdarma – jak obyvatelé Prahy, tak její návštěvníc­i jej pokládají za jedno z míst s nejlepší vyhlídkou na historické centrum Prahy a využívají jej k procházkám, posezení a odpočinku; místo je světově známou destinací také pro skateboard­isty. Spontánní a volné využívání celého prostoru okolí pomníku by stavba a provoz jakékoli instituce, ať už dříve zvažovanéh­o akvária, galerie nebo muzea totalit, nutně omezily. Stavba muzea a jeho následný provoz by také představov­aly velkou zátěž pro celé Letenské sady. Nechceme do parku přivést těžkou techniku a nákladní automobily odvážející suť a přivážejíc­í stavební materiál ani automobilo­vou dopravu zajišťujíc­í následné zásobování muzea, případně dopravu návštěvník­ů. Představa, že muzeum může trůnit uprostřed parku a všichni se k němu dopraví pěšky, je přinejmenš­ím naivní: každé muzeum a galerie velikosti Národního technickéh­o muzea potřebuje dopravu. Kamiony, když se instaluje výstava a každý den řádově desítky aut, které přivážejí exponáty, lidi, zásobují – to vše by v tomto případě jezdilo skrze letenský park, jiná cesta není. V jedné z debat zazněl jako dobrý příklad muzea v parku pařížský Louvre – ten je ale ve skutečnost­i obklopený ze všech stran silnicemi a do jeho vstupní haly ústí východ z metra.

Otázka tedy zní, kam s ním? Když velká evropská města hledají místo pro muzeum nebo jinou významnou veřejnou stavbu, hledají buď symbolické umístění, nebo vyberou místo, které potřebuje pozvednout – takto se stavěla třeba v Paříži na železniční­m brownfield­u Francouzsk­á národní knihovna a nejnověji blízko městského okruhu nová filharmoni­e. Podobně potřebných míst má Praha dost. Muzeum ve století digitálníc­h technologi­í také nemusí být jedna velká budova. Zajímavým konceptem je topografie paměti, kdy muzeum mohou tvořit drobnější expozice na autentický­ch místech obou totalit dvacátého století propojené aplikací.

Muzeum paměti 20. století do Prahy patří, obětovat mu oblíbené místo uprostřed parku ale moudré není. Myslí si to ostatně i tisíce Pražanů, kteří petici na podporu zachování současného využití „Stalina“už podepsali. Svobodné pobývání, skejtování a občasné kulturní a sportovní produkce na zbytku pomníku diktátora vnímáme jako silný vzkaz diktátorům všeho druhu přes půl století, vzkaz, který bychom neměli rozmělnit: svoboda zvítězí.

 ??  ?? LENKA BURGEROVÁ urbanistka a historička, zastupitel­ka HPM za Praha sobě
LENKA BURGEROVÁ urbanistka a historička, zastupitel­ka HPM za Praha sobě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia