Lidové noviny

Boeing přichází o miliardy

Zisk amerického výrobce letadel spadl kvůli uzemnění strojů 737 Max na polovic Civilní divize je ve ztrátě

- ROMAN ŠITNER

Seattle Americký Boeing zklamal investory. Vykázal horší výsledky, než se čekalo. Největší problém jsou nové stroje 737 Max. Ty stále nemohou létat, a firma je proto nemůže dodávat zákazníkům.

Americké firmě ve třetím čtvrtletí klesly tržby o pětinu na necelých 20 miliard dolarů. Důvodem je propad výroby civilních letadel téměř o dvě třetiny – tak moc je znát výpadek řady 737. Boeing tak nyní žije hlavně z větších letounů a armádních a kosmických zakázek – ty nesou více než polovinu příjmů.

Výsledkem je ztráta 40 milionů dolarů v civilním sektoru, celkový zisk se propadl o polovinu na 1,2 miliardy. Přitom ještě zkraje roku se zdálo, že letošní rok bude výrazně lepší než ten loňský.

Prudký pád

Na konci roku 2018 vydělal Boeing spoustu peněz a měl ještě lepší výhledy do budoucna. Ceny akcií raketově rostly, letos po Novém roce stála jedna 320 dolarů, na konci února už rekordních 440. Až do roku 2013 se přitom akcie Boeingu držely pod sto dolary, 200dolarov­ou hranici prorazily teprve před dvěma lety. Analytici ještě na začátku března věštili, že cena v dalších letech překoná dokonce hranici tisíce dolarů.

V této investorsk­é euforii, kdy se Boeing objevoval v soupisech akcií, které je nutné si koupit, došlo v 10. března k druhé nehodě letounu 737 Max a to, co ještě loni na podzim v případě havárie indonéskýc­h aerolinií vypadalo jako běžná letecká nehoda, se začalo brát jako vážná chyba stroje. Celý svět raději provoz těchto boeingů postupně zakázal, dokud se celá věc neprošetří.

Nejdřív se čekalo, že to bude trvat jen pár týdnů a vše se stihne ještě do letní sezony. Jenže termín se postupně odkládal – a s tím chladlo i nadšení investorů. Cena akcií postupně klesala, v srpnu spadla na 320 dolarů. Tedy na úroveň, z níž firma letos začínala, ale o více než čtvrtinu méně, než bylo maximum krátce před uzemněním strojů.

Od té doby se situace na burze zase mění v optimismus a investoři firmě věří. Akcie se obchodují kolem 350 dolarů a doporučení analytiků je podle Wall Street Journal většinou „držet“, tedy nezbavovat se již nakoupenýc­h cenných papírů, případně nakupovat; prodávat nedoporuču­je nikdo.

Dosud přitom není jasné, na kolik firmu vyjde průšvih s automatick­ým systémem, který stroj chybně posílal k zemi a způsobil smrt 346 lidí. Důvěru v Boeing udržují hlavně stabilní vojenské kontrakty – a také punc významné americké firmy.

Miliardové kompenzace Největší neznámou je výše odškodnění pro desítky aerolinií, které nemohou používat na 400 uzeměných letadel a další stovky strojů si nemohou převzít. Boeing zatím počítá s kompenzace­mi ve výši pěti miliard dolarů – ovšem další čekání může tuto sumu ještě zásadně navýšit.

„Společnost předpoklád­á, že regulatorn­í schválení návratu 737 Max do provozu začne ve čtvrtém čtvrtletí 2019,“uvedla včera firma ve zprávě ke čtvrtletní­m výsledkům. Co ale přesně znamená termín „začne“, není vůbec jisté. Část analytiků soudí, že už letos by mohly stroje začít létat – žádná z aerolinií s tím ale zatím nepočítá. I ty nejoptimis­tičtější ve svých letových plánech s nasazením těchto letadel nepočítají až do začátku ledna. A některé z leteckých společnost­í raději v zimních letových řádech s Boeingem 737 Max nepočítají vůbec.

Český dopravce Smartwings mezitím pro uzeměné stroje hledá zimoviště – dlouhodobé stání v sychravé zimní Praze by jim mohlo uškodit.

Přízeň investorů Boeing udržuje i plánem na posílení výroby, aby firma rychleji dohnala ztrátu výroby z posledních měsíců, až uzemněné stroje 737 Max získají všechna potřebná povolení. „Potvrdili, že by měli v příštím roce navýšit produkci na 57 letadel 737 Max měsíčně,“dodal analytik společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia