Lidové noviny

Bek Carlson: nesmělý král NHL

Americký obránce Washington­u John Carlson v říjnu vládne bodování celé ligy a drtí rekordy legendární­ch beků

- JAROSLAV TOMAS

WASHINGTON/PRAHA Nesměle se pousmál, váhavě přemýšlel, co říct a nakonec pravil: „Měl jsem jenom štěstí. Fakt. Prostě se ke mně tenhle měsíc přiklonilo.“

Když slyšíte odpovídat amerického hokejistu Johna Carlsona z Washington­u, jenž v NHL vyrovnal jeden úžasný historický rekord v počtu nasbíranýc­h bodů, nemáte pocit, že jde o aktuálně nejlepšího obránce.

Jako by mu chybělo sebevědomí, působí skoro až vyjukaně. Jenže omyl, na ledě je to dravec. Je průbojný, sebejistý a přesně ví, co má kdy udělat. Proto na něj ve Washington­u tolik sázejí.

„Johnny je budoucí držitel Norris Trophy,“prohlásil před pár dny jeho spoluhráč Michal Kempný.

Není to přehnaný odhad, po říjnovém představen­í je Carlson tomuto prestižním­u ocenění pro nejlepšího obránce NHL o dost blíž než všichni jeho konkurenti. Stačí jen udržet svou standardní výkonnost.

Abyste rozuměli: devětadvac­etiletý Američan prožívá v říjnu mimořádné období, zřejmě nejlepší ve své kariéře.

V jedenácti zápasech stihl nasbírat 20 bodů za 5 gólů a 15 asistencí. To před ním dokázali v NHL jen tři beci: dvakrát Paul Coffey a jednou Al MacInnis s Brianem Leetchem.

Tento počin je dokonce natolik mimořádný, že díky němu vede průběžné bodování celé soutěže a například hvězdný Alexandr Ovečkin na něj ztrácí osm bodů.

„Je to cool. Jasně, že je to skvělá věc, ale abych se přiznal, tak nevím, co k tomu víc říct,“reagoval Carlson, když ho zpovídali novináři v Calgary a oči mu přitom bezradně těkaly.

Právě v duelu s místními Flames dosáhl na magickou hranici dvaceti bodů.

A stylově: dvěma góly. Prvním otevřel po 35 vteřinách druhé části skóre (byla to pěkná rána od pravého mantinelu), druhým jej naopak uzavřel a při power play domácích stanovil výsledek na 5:3 pro Capitals.

Ti i díky jeho umění zažívají parádní vstup do sezony.

Samotný Carlson ale ještě zdaleka nekončí, má tři duely na to, aby se stal absolutním rekordmane­m. Tím je prozatím MacInnis, jenž za měsíc nastřádal 25 bodů. Psal se rok 1990 a on na tento výsledek potřeboval třináct utkání.

Carlson v říjnu nebodoval pouze v jednom zápase, jinak je sbírá jak na běžícím páse.

V týmu je jasnou obranářsko­u jedničkou a na ledě stráví klidně i 28 minut. Oprávněně, kouč Todd Reirden moc dobře ví, co se v něm skrývá.

I proto k němu už v minulé sezoně dal do dvojice svého oblíbence Michala Kempného. A rychle ho k němu vrátil i letos, když se hodonínský rodák vrátil po zranění.

Tahle spolupráce funguje, oba si navíc rozumějí i lidsky. Oba jsou skromní, přívětiví a přátelští.

Carlson byl produktivn­í a ofenzivní obránce vždycky, zdá se však, že zraje jako víno a na nejlepší čísla dosáhne až na prahu třicítky. Dosavadní maximum si připsal v minulé sezoně, kdy nasbíral 70 bodů (13+57), letos se může i díky fantastick­ému startu posunout ještě o kus dál.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Lídr bodování NHL bek John Carlson (74) slaví gól proti Torontu
FOTO ČTK/AP Lídr bodování NHL bek John Carlson (74) slaví gól proti Torontu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia