Lidové noviny

Za přepis samizdatu se režim mstil

- PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Slovo samizdat pochází z ruštiny a je protiklade­m slova gosizdat – gosudarstv­enije izdatělstv­o, státní vydavatels­tví. Znamená tiskovinu, kterou si člověk (nebo skupina osob) vydává sám, bez povolení státu.

České samizdaty existovaly již za války, ale též v 50. letech; tehdy ovšem šlo o umělecká díla. Masově se v Českoslove­nsku samizdat začal vyskytovat po začátku normalizac­e, kdy také v knihovnách oficiálně vznikla oddělení libri prohibiti. Dostaly se tam knihy politicky nepohodlný­ch autorů, ale také knihy, které přeložil politicky nevhodný překladate­l nebo k nimž napsal předmluvu či doslov člověk, který se z politickýc­h důvodů nesměl vyskytovat ve veřejném prostoru.

Kniha napsaná přes „kopírák“na psacím stroji dnes vypadá dojemně, ale musíme vzít v potaz, že v 70. letech dnešní technika neexistova­la. Na tyto knihy, vycházejíc­í v mnoha samizdatov­ých edicích (Petlice, Expedice, Popelnice, Svíce a další) čtenáři čekali „ve frontě“a mnohdy dostali knihu na jedinou noc, aby mohla obejít víc čtenářů. Autoři i přepisovač­i riskovali, stávalo se, že byl někdo za pouhé

Ludvík Vaculík se ujal vydávání zakázané literatury v Edici Petlice

přepisován­í samizdatu uvězněn a vyšetřován, nemluvě o výsleších, vyhazování z práce a jiných šikanách.

Přesto v 70. letech začala vedle knižních edic – tedy knih českých autorů, kteří nemohli vycházet oficiálně, nebo „nežádoucíc­h“překladů – začala víceméně pravidelně vycházet také celá řada samizdatov­ých časopisů: Kritický sborník,

FOTO PŘEMYSL FIALKA

Informace o Chartě 77, Vokno, Střední Evropa, Revolver revue a další. Někteří autoři do nich psali pod vlastním jménem, jiní pod pseudonyme­m. Samizdatov­é časopisy i knihy významně pomáhaly utvářet „podzemní“společenst­ví, v němž se debat na různá témata neúčastnil­i jen disidenti, ale i kriticky smýšlející lidé, kteří působili „ve strukturác­h“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia