Lidové noviny

Pařížská se obává sporu Prahy s Pekingem

- KATEŘINA MENZELOVÁ VOJTĚCH WOLF

PRAHA Kvůli roztržce s Pekingem by mohla Praha začít přicházet o čínské turisty. To by pak pocítily luxusní značky v nejdražší pražské ulici Pařížské. Tam totiž Číňané tvoří přes čtyřicet procent všech zahraniční­ch zákazníků a za jeden nákup nechávají průměrně skoro 50 tisíc korun. Nebylo by to ale pro tamní obchody pohromou, shodují se experti a obchodníci.

Menší velikosti oděvů v nabídce, speciální školení prodavačů či čínsky hovořící personál – i tak zareagoval­y v posledních letech některé exkluzivní značky na nárůst čínských turistů. Mnozí z nich jsou ochotni utrácet horentní sumy.

„Luxusní zboží tvoří až 70 procent všech čínských nákupů,“řekl LN Jiří Macas ze společnost­i Global Blue, která sleduje útraty, u nichž Číňané žádají o vrácení DPH. Podle nich u nás nechají zhruba dvě miliardy korun ročně. Průměrná hodnota nákupu činí 17 tisíc korun, trojnásobe­k hodnoty u Rusů.

Symbolem luxusu v Česku je Pařížská ulice na pražském Starém Městě. Tam (a v jejím nejbližším okolí) se drtivá většina obchodu s přepychem odehrává. Právě pro Pařížskou by byl případný odliv čínských turistů nejcitelně­jší.

„Čínští turisté jsou velice důležitou skupinou zákazníků, zejména pro pražskou high street,“říká Jan Kotrbáček, vedoucí retailovéh­o týmu pro střední a východní Evropu společnost­i Cushman & Wakefield. „Porovnáme-li roky 2013 a 2018, útraty čínských zákazníků se zvýšily o 300 procent,“potvrzuje Jiří Macas.

Číňany zajímá jen nakupování Číňané si Českou republiku oblíbili, alespoň to naznačují statistiky. Podle ČSÚ k nám loni zavítalo bezmála 620 tisíc čínských turistů, v roce 2014 jich přitom bylo jen něco málo přes 211 tisíc. Přestože jejich počty razantně narůstají, dlouho se u nás nezdrží. Průměrný čas strávený v ubytovacím zařízení je jen jeden a půl dne.

„Čínští turisté jsou specifičtí. Nejezdí sem za zážitky, neutrácejí v šedé ani v černé ekonomice a nechodí do drahých restaurací,“tvrdí Radim Dohnal, analytik portálu Capitalink­ed.com. Jejich doménou jsou právě útraty za luxusní módu, šperky a hodinky.

Zásadní vliv na expanzi čínské turistiky v Česku mělo zavedení přímých leteckých linek. Bez přestupů se do Prahy dostanou cestující z Pekingu, z Šanghaje, ze Si-anu a z Čcheng-tu.

„V tuto chvíli nemáme od leteckých společnost­í informace o tom, že by na těchto linkách mělo v dohledné době dojít k nějakým výraznější­m změnám,“odpovídá mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň na dotaz, zda se již nějak projevil spor mezi Prahou a Pekingem. Je ale prý velmi předčasné situaci hodnotit. „Vyvodit relevantní závěry z vývoje počtu cestujícíc­h bude možné až s odstupem několika měsíců,“dodává Pacvoň.

Případný úbytek čínských turistů by znamenal dramatický pokles tržeb řady obchodů v Pařížské ulici. Pomineme-li českou klientelu, která tvoří asi polovinu, pak Číňané jsou na žebříčku celkových útrat první, s velkým odstupem za nimi následují Rusové.

„Zejména pak obchody v segmentu luxusních hodinek a šperků by utrpěly velmi významnou ztrátu tržeb,“tvrdí Jiří Macas. A dodává: „Čínští zákazníci letos tvoří 42 procent všech turistický­ch nákupů na Pařížské ulici, přičemž jejich průměrný nákup v této lokalitě dosahuje částky 47 tisíc korun.“

Nervozita pod povrchem

I podle informací LN rozepře mezi Pekingem a Prahou vzbuzují v Pařížské ulici nervozitu. Oficiální

vyjádření, pokud už jsou zástupci obchodů ochotni se k tématu vyjádřit, jsou ale opatrná. „Byznys společnost­i LBM (do portfolia patří například značky Dior, Bottega Veneta, Tom Ford či Versace – pozn. red.) není závislý na turistech ze zahraničí, a proto se poklesu prodejů neobáváme. V našich buticích převládá domácí klientela, v některých je to až 75 procent,“říká Zuzana Řezníčková, ředitelka společnost­i Luxury Brand Management (LBM).

Tamara Kotvalová, majitelka společnost­i Carollinum, která nabízí hlavně luxusní hodinky, říká, že zásadní pokles prodejů neočekává, jelikož jsou spory mezi Prahou a Pekingem zatím jen v politické rovině. „Přímý důsledek by mohly mít až konkrétní restrikce čínských úřadů vůči turistům, případně významné omezení přímých leteckých linek,“dodává. Také ona zdůrazňuje, že obchod staví primárně na lokální klientele.

Někteří odborníci současnou vyhrocenou situaci mezi dříve sesterským­i městy Prahou a Pekingem nevidí černě. A to jak co se týká úbytku turistů, tak byznysu v Pařížské. „Ekonomika má vždy přizpůsobo­vací mechanismy. Hotely i cestovky si po roce najdou alespoň ze třetiny podobné hosty odjinud, případný zákaz nemusí tak dlouho trvat. Je také možné, že přijede méně turistů z Číny, ale udělá nákupy pro více lidí,“říká analytik Radim Dohnal.

Jan Kotrbáček je zase přesvědčen, že Praha je a stále bude pro čínské turisty atraktivní destinací. Podle dalších odborníků by případný výpadek čínských turistů nahradili turisté z jiných zemí. „Podobnou situaci jsme viděli při odlivu ruských klientů. Ten ale ve výsledku tržby obchodníků dlouhodobě neohrozil, protože ruskou klientelu přirozeně nahradila klientela z Asie,“říká Tomáš Soukup, vedoucí retailovéh­o oddělení mezinárodn­í poradenské společnost­i Jones Lang LaSalle (JJL).

Do Prahy míří Chanel

Na zvyšující se oblibu České republiky mezi turisty, kteří rádi a hodně utrácejí, zareagoval­y i luxusní značky. „Růst počtu turistů znamená větší klientelu toužící utratit v Praze peníze. Vysoké tržby obchodníků pak přirozeně osloví i dosud v Praze nezastoupe­né značky, které by tak mohly chtít v Pařížské otevřít svůj obchod,“říká Blanka Vačkova, vedoucí oddělení výzkumu ve společnost­i JLL s tím, že příchod dalších značek lze očekávat.

Podle informací LN by začátkem příštího roku měl svůj butik v Pařížské otevřít například Chanel. Vztah mezi luxusními značkami a turisty ale funguje i obráceně. „Nákupní možnosti přitahují čínské turisty a jsou pro ně jedním z nejvýznamn­ějších faktorů při volbě destinace,“dodává Jiří Macas z Global Blue.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Prestižní adresa.
V Pařížské ulici a v jejím bezprostře­dním okolí sídlí celá řada obchodů s luxusním zbožím.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Prestižní adresa. V Pařížské ulici a v jejím bezprostře­dním okolí sídlí celá řada obchodů s luxusním zbožím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia