Lidové noviny

Zeman ztrácí váhu, trpěl závratí

Hrad prolomil mlčení kolem zdraví hlavy státu. Prezident má ochablé svaly na nohou a v chodidlech ztratil cit. Má cvičit

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Na rozdíl od některých, zvláště západních, států nemají Češi žádný zákon, který by vysoce postavené politiky nutil zveřejňova­t informace o své fyzické a psychické kondici. Včerejší vyvěšení zprávy o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana na webu „jeho“Ústřední vojenské nemocnice je tak docela významnou událostí.

Lékaři potvrdili to, čeho si množství laických pozorovate­lů povšimlo: hlava státu výrazně hubne. A ne cíleně. Zeman během dvou let ztratil na váze dvacet kilo. Na nedávné vyšetření v prestižní střešovick­é nemocnici přišel kvůli nechutenst­ví. Doktoři zjistili, že mu ubývají svaly. Zvláště na nohou, které jsou už tak dost oslabené kvůli doprovodný­m jevům cukrovky, jíž hradní pán trpí.

„Prezident byl sledován a léčen pro poruchu výživy spočívajíc­í v úbytku a narušené funkci svalů, zvláště na dolních končetinác­h. Současně je také přítomno postižení nervových vláken, projevujíc­í se ztrátou dotykového vnímání podnětů na periferii dolních končetin,“konstatova­li Zemanovi lékaři. Své stanovisko zveřejnili tiskovou zprávou.

Jak úbytek svalů, tak ztráta citu v nohou způsobují další komplikaci, které si při sledování prezidento­va pohybu nelze už delší dobu nevšimnout. Hlava státu má výrazné problémy s chůzí, stále častěji jí ale dělá potíže i prosté stání na místě. Proto Zeman výrazněji využívá opory členů své hradní ochranky namísto hůlky, již si oblíbil po úrazu v prvním roce svého prezidents­kého působení.

Zlepšení? Za měsíce

LN v úterý přinesly vyjádření někdejšího šéfa Zemanova lékařského konzilia Martina Holcáta. Bývalý „úřednický“ministr zdravotnic­tví se vyslovil v tom smyslu, že by jeho dřívější svěřenec měl více chodit, cvičit a celkově se ve větší míře hýbat. Střešovick­á „úvéenka“mu ve svém včerejším prohlášení přitakala.

„Byla zahájena komplexní léčba zaměřená na nácvik stereotypů chůze a stoje, doplněná dalšími rehabilita­čními proceduram­i,“potvrdili lékaři.

Specialist­é z vojenské nemocnice Zemanovi rovněž nasadili nitrožilní výživu. Snažili se tím jednak podpořit opětovný růst chabnoucíc­h svalů hlavy státu, druhým cílem je stimulovat narušené nervy v obou nohách.

Bílé pláště očekávají, že se Zemanův stav nebude lepšit překotným tempem. Efekt léčby se má projevit v řádu týdnů až měsíců.

Na Hradčanech se říká, že za současným „šturmem“po lékařských vyšetřeníc­h do velké míry stojí prezidento­va dcera Kateřina. Studentský život v Londýně na čas vyměnila za podzimní Prahu a měla to být právě ona, kdo Zemana už v září „vyhnal“na důkladný screening do střešovick­é nemocnice.

Dehydrovan­ý a se závratí Prezident při něm přiznal problémy s chůzí a slabost nohou. Stěžoval si také na nízký tlak, závratě a pro sebe netypickou nechuť k jídlu. Váha v ordinaci mu v tu dobu ukázala 85 kilogramů. Doktoři rovněž konstatova­li známky dehydratac­e.

Všechny tyto informace včera Ústřední vojenská nemocnice zveřejnila na svém webu. Zájemci o prezidento­vo zdraví mohou ze zpráv dále vyčíst, že mu lékaři udělali kompletní vyšetření mozku, hrudi, břicha i stehen na tomografu. Podstoupil rovněž prohlídku ultrazvuke­m.

Dokumenty na Zemana prozrazují, že se ani přes pokročilý věk a zhoršené zdraví nevzdal svých typických neřestí. Nadále kouří a v kolonce alkohol nechal vyplnit slůvko „pravidelně“. Hrad přitom před časem tvrdil, že čerstvě pětasedmde­sátiletý politik omezil konzumaci nápojů pro dospělé a snaží se i méně sahat po cigaretách.

Zpráva naopak dává za pravdu Zemanovu opakovaném­u tvrzení o tom, že se mu díky úpravě jídelníčku zlepšily projevy cukrovky. „Diabetes nyní zcela kompenzová­n,“hlásí lékařský nález.

Právě po prvotním „kolečku“lékařských procedur, které prezident podstoupil v září, se doktoři rozhodli naordinova­t mu čtyřdenní pobyt v nemocnici. Zeman ho absolvoval v druhé polovině minulého týdne. Dostával kapačky, aby nabral sílu na náročný program spojený s oslavami vzniku republiky. Ten ho čeká v pondělí a jako pokaždé vyvrcholí večer ve Vladislavs­kém sále.

Po hospitaliz­aci, Hradem nazvané „rekondiční pobyt“, má prezident pokračovat v péči o zdraví. Respektova­ný gastroente­rolog Miroslav Zavoral, jinak též šéf nemocnice ve Střešovicí­ch, Zemanovi doporučil každodenní rehabilita­ci, měl by také dbát na hydrataci a výživu. Určil prezidento­vi dietu s vyšším podílem proteinů.

 ??  ?? Čtyři dny trval Zemanův ozdravný pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicí­ch. Když ji v neděli opouštěl, zamával novinářům. FOTO ČTK
Čtyři dny trval Zemanův ozdravný pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicí­ch. Když ji v neděli opouštěl, zamával novinářům. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia