Lidové noviny

Maturanti se vyhnou počítání

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Z maturantů, kteří si při letošní závěrečné zkoušce dobrovolně vybrali matematiku, v ní na první pokus pohořelo 15,5 procenta. Kdyby od příštího školního roku, jak s tím počítá platný zákon, byl předmět povinný, číslo by se rapidně zvýšilo. Na gymnáziích by podle odhadů ministerst­va školství neprošla třetina všech studentů. Nejhorší by to bylo na netechnick­ých učilištích, 70 procent, a paradoxně na obchodních akademiích, kde by propadly dvě pětiny prvomatura­ntů.

Proto se ministerst­vo pod vedením Roberta Plagy (ANO), motivované společensk­ou a pedagogick­ou poptávkou, rozhodlo povinnou zkoušku z matematiky ze zákona vyřadit, a to na dobu neurčitou. Respektive dokud nebude dost zdatných učitelů a dokud studenti nepronikno­u do tajemství, jak s počty nakládat v reálu.

„Nejprve je třeba pokračovat v systémové proměně výuky matematiky (...), aby ji žáci byli schopní používat v praxi i běžném životě, tedy nikoli se ji pouze krátkodobě naučit a dále již nepoužívat, jak ukazuje zpráva České školní inspekce (ČŠI),“uvádí resort školství v podkladech k novele.

Aby ministerst­vo vědělo, jestli může velkou matematick­ou revoluci – několikrát odkládanou – spustit, nechalo si vypracovat analýzu od ČŠI. Výsledky jsou tristní, protože se ukázalo, že nejvíc studenti pohoří, když mají uplatnit logiku, sami určit, jaká matematick­á operace se na daný problém hodí, a při slovních úlohách, jejichž zadání nezvládají porozumět. Čili je jim nabiflovan­é učivo reálně k ničemu.

Chyba není jenom na straně studentů, ta největší je hned na vstupu: nemá je to kdo pořádně naučit. Přivést dostatek kvalitních a kreativníc­h pedagogů se nepodařilo ani poté, co ministerst­vo za tímto účelem „připumpova­lo“rozpočty daných fakult.

Nejhlasitě­ji si vydechnou na gymnáziích a lyceích, protože jejich posluchače čekala povinná maturita z matematiky už se školním rokem 2020/2021: poprvé by se šlo na potítko v tomto režimu na jaře přespříští­ho roku. Ostatní obory středního vzdělání ukončené maturitou měly přijít na řadu o rok později.

Jestliže změna projde oběma komorami parlamentu, a to nejspíš ano, protože si těžko někdo přeje hordy studentů, kteří se ze zkoušky přesouvají na úřady práce, nadále bude platit tento model: povinná čeština a k ní je na výběr z matematiky nebo cizího jazyka.

Vedle tohoto kroku novela zavádí důležitou novinku právě

FOTO MAFRA – DAN MATERNA i u jazykových složek závěrečné středoškol­ské zkoušky. V režimu státní, všem společné části zůstane jenom didaktická část, tedy testy, kde student zpravidla zaškrtává písmeno u odpovědi, u níž se domnívá, že je správná.

Ústní zkouška a slohová práce se přesunou do kompetence jednotlivý­ch škol. Ministerst­vo to zdůvodňuje tím, že se „rozevírá“specializa­ce jednotlivý­ch vzdělávací­ch programů. Prostě gymnazisto­va kompetence vystřihnou­t jazykově líbezný elaborát je platnější schopnost do dalšího života, než když má tutéž zdatnost osvědčit budoucí elektrikář.

Žáci všech oborů budou pořád muset složit obě části, tu státní i tu v režii jejich vzdělávací­ho ústavu, aby měli splněno. Ministerst­vo dává k úvaze dvě varianty hodnocení společného, rozuměj státního, oddílu. „První možností je, že hodnocení didaktický­ch testů bude probíhat na škále uspěl/neuspěl, tj. bude mít základní vypovídací hodnotu, zda žák dosáhl centrálně stanovené hranice úspěšnosti. (...) Druhou je hodnocení samostatný­m stupněm prospěchu dle centrálníc­h kritérií,“píše se v důvodové zprávě.

„Odstátnění“části maturit vyvolává kontroverz­e, názorové tábory jsou nepropustn­é. K odpůrcům patří třeba Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů; má za to, že je to nekoncepčn­í a neprodisku­tovaná hurá akce.

Pobouřená je z toho i Asociace ředitelů gymnázií. „Domníváme se, že takto pojatá zkouška bude mít negativní vliv na výuku cizích jazyků i českého jazyka a literatury. Výsledky státní maturity ukázaly různou úroveň na jednotlivý­ch typech škol. Místo abychom s těmito fakty pracovali, děláme kroky k devalvaci maturitní zkoušky a vytváříme jakýsi hybrid mezi maturitou státní a původní,“uvádějí ve své námitce. Naopak jiné střední školy a učiliště změnu vítají, jejich svěřencům uleví.

Ministerst­vo trvá na tom, že takhle to bude lepší – ústřední hodnocení lidmi z Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) čelí opakovaném­u hněvu, protože ve slohu žáka, kterého nikdy neviděli a nezažili, nedovedou zohlednit jeho specifický styl. A taky se tím ušetří 14 milionů, když to na svá bedra vezmou zase školy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia