Lidové noviny

Za lež o znásilnění v cele se žena vrací za mříže

-

OPAVA / HRADEC KRÁLOVÉ Okresní soud v Opavě včera poslal do vazby odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou, nyní Novou. Policie ji začala stíhat kvůli křivému obvinění. Janáková nařkla dozorce ze znásilnění v souvislost­i s tím, že ve vězení otěhotněla. Soud dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Obviněná s rozhodnutí­m nesouhlasí, podala stížnost.

Královéhra­decká krajská policie uvedla, že otcem dítěte Janákové je jiný vězeň. S Janákovou byl ve stejné věznici v Hradci Králové. Potvrdila to podle policie genetická expertiza. „Šlo o odsouzenéh­o, který ve stejné věznici vykonával trest odnětí svobody,“řekla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková. Vyšetřován­í podle ní vyloučilo, že by odsouzená měla s kterýmkoli příslušník­em vězeňské služby sexuální styk.

Janáková, která si před časem změnila jméno na Nová, si odpykávala 30 let vězení za vraždu z roku 2017. Ve vězení otěhotněla, což znamenalo, že musela být dočasně propuštěna. Dítě se jí narodilo koncem srpna. Tvrdila, že ji ve věznici v Hradci Králové znásilnili dozorci, což se nepotvrdil­o. Policie ji zadržela, obvinila a prosazoval­a vzetí do vazby.

Státní zástupce Michal Koflák po včerejším neveřejném zasedání řekl, že důvodem vazby je obava z toho, že by se Nová vyhýbala trestnímu stíhání, popřípadě později i trestu. „Během vazebního zasedání se k trestné činnosti přiznala. Křivě obviněnému se chce omluvit. Lituje toho,“řekl žalobce. Podle Ježkové za trestný čin křivé obvinění hrozí pachateli až pětileté vězení.

Koflák uvedl, že dítě je v péči sociálních pracovníků. Ježková doplnila, že dítě bylo po zadržení Janákové s jejím souhlasem dočasně umístěno do nemocniční­ho zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia