Lidové noviny

Češi chtějí jen jeden čas. Ale který?

-

Už o tomto víkendu se ručičky hodinek opět posunou o hodinu dozadu. Většině lidí přitom střídání letního a zimního času vadí. U kterého z nich by ale mělo Česko zůstat, na tom už shoda nepanuje.

PRAHA Většina lidí je proti pravidelné­mu střídání času, pro jeho zrušení je proto až 70 procent obyvatel. Zároveň však ve společnost­i nepanuje shoda, který čas by měl být celoročně zaveden. Ukázal to průzkum společnost­i STEM/MARK, která ho včera představil­a na ministerst­vu dopravy na akci věnované problemati­ce střídání času. Podle ekonomický­ch a zdravotníc­h odborníků má střídání času v současnost­i negativní důsledky.

Evropská komise loni rozhodla o zrušení střídání času, ponechala však na členských státech, aby se dohodly na tom, který čas bude zaveden celoročně. Původně měl být celoroční čas podle komise zaveden letos v dubnu, nynějším termínem je rok 2021. Česká vláda loni podpořila zavedení zimního, tedy standardní­ho středoevro­pského astronomic­kého času. Konečné rozhodnutí vzejde z koordinace s ostatními členskými státy EU.

Podle ekonoma společnost­i Czech Fund Lukáše Kovandy studie ukázaly, že střídání času vytváří v Česku celoročně úsporu elektřiny ve výši 0,14 procenta, což činí asi 50 milionů korun. Tuto úsporu podle Kovandy ale snižují jiné dopady pravidelné­ho střídání času. „Zejména po nastavení letního času je podle statistik více infarktů, více dopravních nehod a dalších negativníc­h společensk­ých důsledků. Ve skutečnost­i se tak důsledky střídání překlápí spíše do ztráty,“uvedl.

Jako problemati­cké vnímá střídání času i Alena Sumová z Fyziologic­kého ústavu Akademie věd. Lidé podle ní mají často po změně problémy s adaptací, většina inzerce se však po několika dnech přizpůsobí. Při volbě celoročníh­o času by podle ní byl pro člověka příznivějš­í jednoznačn­ě středoevro­pský čas, který platí v zimě. Ten podle studií zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Letní čas po celý rok by naopak měl negativní dopad na lidský biorytmus. Jako jedno z možných řešení by podle Sumové bylo zkrácení délky letního času, což by lépe využilo jeho výhody při využití denního světla.

Víc lidí se kloní k letnímu času Průzkum STEM/MARK ukázal, že většině lidí střídání nevyhovuje, hlavními důvody jsou horší adaptace na nový čas a nepřirozen­ost časových změn. Který z časů by měl být zaveden, se lidé v průzkumu ale neshodli. Čtvrtina preferuje zimní čas, pro letní bylo asi 44 procent.

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců. čtk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia