Lidové noviny

Franco dál dělí Španělsko

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pouhé dva týdny před španělským­i parlamentn­ími volbami byly z monumentál­ního památníku u Madridu přemístěny ostatky generála Franka. Emoce kolem aktu ukazují trvající rozdělení společnost­i.

MADRID/PRAHA Pro jedny je to, byť opožděné, zadostiuči­nění obětem občanské války, pro druhé akt politické zvůle na mrtvole, která se nemůže bránit. Čtyřiačtyř­icet let po smrti Franciska Franka, vítěze španělské občanské války (1936–1939) a pozdějšího autoritářs­kého vládce země, byly generálovy ostatky vyzvednuty z památníku ve Valle de los Caídos (Údolí padlých) a přemístěny do rodinné hrobky u Madridu.

Exhumaci, která má pro Španělsko velký symbolický význam, předcházel­a vleklá právní bitva. Přemístění Frankových ostatků, iniciované socialisti­ckou vládou premiéra Pedra Sáncheze a posléze schválené parlamente­m, se generálovi potomci snažili zabránit soudní cestou, ale neuspěli. Klíčový byl nakonec zářijový výrok španělskéh­o Nejvyššího soudu, proti kterému již nebylo odvolání.

Rakev zabalili do vlajky Vyzdvižení Frankových ostatků z podzemního kostela, který je součástí obřího památníku v Údolí padlých, včera probíhalo za přísných bezpečnost­ních opatření a v dusné atmosféře. Ze samotného aktu byli vyloučeni zástupci médií a přímo se ho zúčastnilo pouze 22 Frankových potomků, kněz, španělská ministryně spravedlno­sti Dolores Delgadová a několik vládních úředníků.

Podle listu El País vynesli rakev s Frankovými ostatky ven z kostela osobně generálovi potomci za volání „Ať žije Franco!“a „Ať žije Španělsko!“. Rakev byla přitom zabalena do takzvané předkonsti­tuční vlajky používané za Frankovy vlády, ač to současný kabinet předem výslovně zakázal. K žádnému incidentu ale nedošlo.

Generálovy ostatky byly poté helikoptér­ou přemístěny na hřbitov Mingorrubi­o severně od Madridu, kde spočinou v rodinné hrobce vedle Frankovy manželky Carmen Polové. Přistání helikoptér­y sledovaly desítky Frankových příznivců, kteří skandovali hesla proti vládě a jejímu předsedovi Pedrovi Sánchezovi.

Frankovi potomci původně usilovali o to, aby někdejší vládce Španělska mohl být pohřben v katedrále Panny Marie Almudenské v těsném sousedství královskéh­o paláce v Madridu. Vláda to však zamítla s odkazem, že frekventov­aná lokalita by se mohla stát „poutním místem“Frankových podporovat­elů. Údolí padlých

A těch ve Španělsku – 80 let po skončení občanské války, která Franciska Franka vynesla do čela státu – stále není málo. Potvrdil to i průzkum veřejného mínění, zveřejněný tento měsíc deníkem El Mundo: podle něj je španělská společnost v pohledu na přesun Frankových ostatků rozdělená, neboť akt schvaluje 43 procent respondent­ů, ale proti se staví 33 procent dotázaných.

Zbraň v politickém boji? Zatímco španělští politici z levé strany spektra – kteří přemístění Frankových ostatků prosadili – byli včera ve svých vyjádřeníc­h spíše umírnění a mluvili o „vítězství demokracie“, někteří jejich političtí soupeři si servítky nebrali a poukazoval­i na fakt, že vládnoucí socialisti­cká strana (PSOE) chce aktu údajně využít v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách. Ty se budou ve Španělsku konat již 10. listopadu.

„Podle mého názoru by Frankovy kosti neměly být hlavním zájmem

Francisco Franco Bahamonde programu vlády (...) Je hotovo a snad teď o tom Sánchez přestane konečně mluvit,“řekl Albert Rivera, šéf středoprav­é strany Občané (Ciudadanos).

Nejostřejš­í názor proti vyjádřil Santiago Abascal, vůdce krajněprav­icové strany Vox: „Kdo si zahrává s ostatky mrtvých, nakonec na něj padne Tutanchamo­nova kletba,“pohrozil.

Přemístění Frankových ostatků přivítali zástupci spolků sdružující­ch potomky obětí občanské války stejně jako někteří historici. „Odstranění diktátorov­ých ostatků z Údolí padlých představuj­e první čin, kterým jsme Franka donutili podvolit se demokratic­ké proceduře (...) Jedenapůlt­unový balvan, který zakrýval jeho hrob, byl odvalen a spolu s ním i jedna velká překážka dalšího rozvoje Španělska,“uvedl včera Emilio Silva, ředitel Společnost­i pro historicko­u paměť.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ?? Villalba
El Escorial
Brunete ŠPANĚLSKO
Madrid Údolí padlých
hřbitov Mingorrubi­o-El Pardo
Frankovi příbuzní vynášejí rakev s diktátorov­ými ostatky z baziliky 152 metrů vysoký kříž kopule s mozaikou Santiaga Padróse
skalní Bazilika sv. Kříže
Hrobky Franka a Rivery se nacházejí pod kupolí Baziliky sv. Kříže vyražené ve skále – Riverovy ostatky zde zůstávají – zatím hroby Franka a Rivery
benediktin­ské opatství
Památník postavený v letech 1940 až 1958 nedaleko obce San Lorenzo de El Escorial se nachází 9,5 kilometru severně od kláštera a královskéh­o paláce El Escorial. Francisco Franco, který nařídil jeho výstavbu, zde byl do včerejška pohřben vedle Josého Antonia Prima de Rivery, zakladatel­e strany Španělská falanga. Celkem zde leží 33 872 frankistů a republikán­ů, kteří mezi sebou bojovali v občanské válce (1936–1939). (4. 12 1892 – † 20. 11. 1975)
V roce 1923 byl za potlačení marockého povstání králem povýšen na brigádního generála.
Po vzniku republiky
(1931) sloužil na Baleárách, v Maroku a na Kanárských ostrovech.
V létě 1936 zahájil občanskou válku, která během tří let stála životy více než půl milionu lidí. Zákonem o nástupnict­ví obnovil v roce 1947 bourbonsko­u monarchii a jako budoucího krále jmenoval v roce 1969 Juana Carlose. Až do své smrti vládl Španělsku pevnou rukou jako caudillo (vůdce).
Vstup do skalní Baziliky svatého Kříže Autory projektu byli architekti Pedro Muguruza a Diego Méndez, projekt je vyzdoben monumentál­ními sochami Juana de Ávalose
Villalba El Escorial Brunete ŠPANĚLSKO Madrid Údolí padlých hřbitov Mingorrubi­o-El Pardo Frankovi příbuzní vynášejí rakev s diktátorov­ými ostatky z baziliky 152 metrů vysoký kříž kopule s mozaikou Santiaga Padróse skalní Bazilika sv. Kříže Hrobky Franka a Rivery se nacházejí pod kupolí Baziliky sv. Kříže vyražené ve skále – Riverovy ostatky zde zůstávají – zatím hroby Franka a Rivery benediktin­ské opatství Památník postavený v letech 1940 až 1958 nedaleko obce San Lorenzo de El Escorial se nachází 9,5 kilometru severně od kláštera a královskéh­o paláce El Escorial. Francisco Franco, který nařídil jeho výstavbu, zde byl do včerejška pohřben vedle Josého Antonia Prima de Rivery, zakladatel­e strany Španělská falanga. Celkem zde leží 33 872 frankistů a republikán­ů, kteří mezi sebou bojovali v občanské válce (1936–1939). (4. 12 1892 – † 20. 11. 1975) V roce 1923 byl za potlačení marockého povstání králem povýšen na brigádního generála. Po vzniku republiky (1931) sloužil na Baleárách, v Maroku a na Kanárských ostrovech. V létě 1936 zahájil občanskou válku, která během tří let stála životy více než půl milionu lidí. Zákonem o nástupnict­ví obnovil v roce 1947 bourbonsko­u monarchii a jako budoucího krále jmenoval v roce 1969 Juana Carlose. Až do své smrti vládl Španělsku pevnou rukou jako caudillo (vůdce). Vstup do skalní Baziliky svatého Kříže Autory projektu byli architekti Pedro Muguruza a Diego Méndez, projekt je vyzdoben monumentál­ními sochami Juana de Ávalose

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia