Lidové noviny

Mrtví z kamionu byli Číňané

-

LONDÝN Korba nákladního auta je podle britské Národní kriminální agentury (NCA) nejužívaně­jším způsobem, jímž se migranti dostávají nelegálně do Spojeného království. Za místo se platí obrovské sumy, až deset tisíc liber (300 tisíc korun), při dávce notné vytrvalost­i se dá pod plachtu dostat i načerno. Někdy však následky bývají tragické, jak je vidět na posledním případě 39 mrtvých těl nalezených v mrazicím prostoru kamionu ve městě Grays východně od Londýna. Policie oznámila, že šlo o občany Číny, nepotvrdil­y se původní teorie o cestě z Bulharska. To je ale vše, co je o obětech a okolnostec­h známo.

Řidiče kamionu, 25letého Mo Robinsona, zadržela policie a muž čelí podezření z vraždy. Vyšetřovat­elé prohledali tři místa v Severním Irsku, odkud pocházel, a přivezli za mladíkem jeho rodiče. Do včerejšího večera však nebylo jasné, jestli o svém nákladu vůbec věděl.

Vyšetřovat­elům se podařilo zrekonstru­ovat cestu kamionu od belgického přístavu Zeebrugge, kam dorazil v úterý kolem třetí hodiny odpoledne. Do jihoanglic­kého říčního přístavu Purfleet dorazil hodinu po půlnoci. Tam ho vyzvedl tahač ze Severního Irska, který přijel z Irska po nepříliš obvyklé trase přes velšský přístav Holyhead. Zhruba půldruhé hodiny poté našla v Grays těla policie.

Kdy se migranti do návěsu dostali a jakou trasou jel, vyšetřovat­elé zjišťují. Těla vyprostili a převezli do nemocnice v Chelmsford­u. Jak oběti, 31 mužů a osm žen, všichni dospělí, zemřely, určí až soudní pitva. „Bude to vleklý a složitý proces,“řekla o expertizác­h a identifika­ci zástupkyně konstábla v Essexu Pippa Millsová.

V Belgii jsou slabší kontroly „Zatím máme hodně otázek a málo odpovědí,“uvedl mluvčí belgické prokuratur­y Eric Van Duyse. Ví se, že vlek byl registrova­ný v Bulharsku v roce 2017. Od té doby ale podle místních úřadů v této zemi, jíž se ostatně migranti vyhýbají kvůli extrémně špatnému zacházení, nebyl.

Podle expertů se jako pravděpodo­bná jeví varianta, že migranti nastoupili v Belgii, kam po zostření kontrol ve Francii obrátily pašerácké gangy svou pozornost. V Zeebrugge se totiž, jak tvrdí místní úřady, přísně kontrolují plomby a dokumentac­e, například ve francouzsk­ém Calais mají pohraniční­ci k dispozici rentgeny či indikátory vydýchanéh­o vzduchu. „To posouvá problémy do odlehlejší­ch přístavů,“sdělil BBC šéf britské Silniční přepravní asociace (RHA) Richard Burnett, „Pokud tam nemáte infrastruk­turu na kontrolu těchto druhů vozidel, budou se převaděči soustředit na tyto trasy,“dodal.

Významným faktorem je ale také skutečnost, že migranti vzhlížejí ke Spojenému království jako k vysněnému ráji a udělají všechno, aby se tam dostali. „I když jsem se strašně bál, věděl jsem, že jinou možnost nemám,“svěřil se listu The Guardian Muhammad ze Súdánu, který se v Calais pokoušel den co den půldruhého měsíce dostat do kamionu, nakonec přejel schovaný pod nákladem obvazů a léků. Za minulý rok policie zaznamenal­a 30 tisíc pokusů dostat se na ostrovy, osm tisíc jich bylo úspěšných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia