Lidové noviny

Sacharovov­u cenu dostal bojovník za práva Ujgurů

-

ŠTRASBURK Sacharovov­u cenu za svobodu myšlení udělovanou Evropským parlamente­m (EP) získal ujgurský akademik Ilham Tohti vězněný v Číně. Oceněn byl za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to včera oznámil předseda EP David Sassoli.

Politický aktivista Tohti působil v minulosti jako profesor ekonomie na pekingské univerzitě Min-cu, specializo­vané na etnické menšiny, a vystupoval jako otevřený kritik restriktiv­ní politiky čínské centrální vlády v provincii Sin-ťiang, která je domovem ujgurské menšiny vyznávajíc­í převážně islám. V září 2014 byl shledán vinným ze separatism­u a odsouzen k doživotí a zabavení majetku. Jeho uvěznění odsoudila řada západních vlád i Evropská unie.

Na Sacharovov­u cenu byl navržen už v roce 2016. Na konci září dostal od Rady Evropy Cenu Václava Havla.

Spolu s Tohtim byli na cenu nominováni tři brazilští aktivisté – kmenový náčelník Raoni a Claudelice Silva dos Santosová, a to za snahu o záchranu deštných pralesů, a zavražděná radní Ria de Janeiro Marielle Francová, která bojovala za práva menšin a proti policejní brutalitě. Skupinu finalistů doplnila pětice keňských studentek známá jako The Restorers, která vyvinula mobilní aplikaci na pomoc obětem ženské obřízky.

Europarlam­ent uděluje cenu nesoucí jméno předního sovětského disidenta Andreje Sacharova každoročně od roku 1988, a to jednotlivc­ům či organizací­m bojujícím za lidská práva a základní svobody. Pojí se s ní finanční odměna 50 tisíc eur (bezmála 1,3 milionu korun). Vítěze oznamuje na plenárním zasedání EP jeho předseda poté, co se na něm dohodne s lídry politickýc­h frakcí.

Loni ocenění získal ukrajinský režisér Oleh Sencov, zatčený v roce 2014 na anektované­m poloostrov­ě Krym a následně odsouzený ke 20 rokům vězení. Sencov se v září vrátil na Ukrajinu po rozsáhlé výměně vězňů mezi Kyjevem a Moskvou.

Mezi laureáty Sacharovov­y ceny patří mimo jiné jihoafrick­ý bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Do Aun Schan Su Ťij nebo vůdčí osobnost pražského jara z roku 1968 Alexander Dubček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia