Lidové noviny

Deník třikrát odvážný

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Kniha, která má šanci stát se okamžitě skutečným bestseller­em, je v mnoha směrech výjimečná. Obsahuje intimní – v nejupřímně­jší a zároveň nejcudnějš­í vrstvě tohoto významu – zpověď známé herečky, a zároveň osobní vklad jejího přítele a zpovědníka, který byl přítomen v jejím životě posledních devět let.

Knihu Poslední deník Květy Fialové poskládal Květin o mnoho mladší herecký kolega Josef Kubáník (1974) z deníků, jež si herečka psala od šestnácti let, vzpomínání, které s jejím dovolením zaznamenáv­al při osobních hovorech na diktafon, a z vlastních záznamů pořizovaný­ch v posledním stadiu těžce nemocné, odcházejíc­í mimořádné ženy.

Jde o několikavr­stevnou autenticko­u zpověď, v níž se objevuje množství velmi zajímavých dobových fakt, souvislost­í rodinných, historický­ch a společensk­ých, které nepochybně silně ovlivnily život Květy Fialové a které ona sama vypráví věcně, s upřímností, jež nepochybně není hraná.

Komplet dává mnohé odpovědi na otázky, které sama Květa Fialová během svého bohatého a zejména zpočátku ne zrovna lehkého života (1929–2017) vyvolávala. Ať už svým lehce extravagan­tním způsobem vlastní prezentace v posledních letech (stáří je krásné), nebo fakty ze života, s nimiž se nikterak netajila a jež vyvolávala často dohady a zájem až bulvární.

Je zřejmé, že „poslední deník“, detailně zveřejněný s vědomím a souhlasem hereččiny rodiny, je nejen z faktografi­ckého hlediska cenný (drobné nepřesnost­i třeba v citacích veršů jsou v tomto celku nepodstatn­é), ukazuje také neokázalou osobní statečnost všech, kteří složité hereččině osobnosti byli blízko, pomohli utřídit její vzpomínky, víru, zážitky a zásady a byli jí oporou v posledním těžkém období, kdy kromě jiných chorob nastoupila i ta obávaná Alzheimero­va.

O knize, která právě vyšla v nakladatel­ství Zeď, její autor Josef Kubáník napsal: „Byl bych rád, kdyby pomohla těm, kteří občas mívají pocit, že je k nim život nespravedl­ivý, a myslí si, že by si zasloužili lepší. Málokdo ví, jaké těžkosti v životě potkaly Květu Fialovou, ale všichni víme, s jakou lehkostí se s nimi dokázala vyrovnat.“

Komplet dává mnohé odpovědi na otázky, které Květa Fialová během svého bohatého a z počátku ne zrovna lehkého života vyvolávala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia