Lidové noviny

Je úředníků moc?

Na počet úředníků si stěžuje kdekdo. Říct, kde konkrétně přebývají a proč, už je ale těžší

-

Ve středečním projevu prezidenta Miloše Zemana před Poslanecko­u sněmovnou zaznělo několik rozumných návrhů, ať už se jedná o opatrnost při protlačová­ní zelených (ale drahých) zdrojů energie, nebo o důkladnou prověrku spousty výjimek, kterými je zaplevelen­a česká daňová soustava.

Jistý otazník se ovšem vznáší nad tezí, kterou se prezident připojil k mnoha dalším komentátor­ům z řad politiků, ekonomů, ale třeba i představit­elů soukromého sektoru: že úředníků je v Česku příliš mnoho.

Tato teze je často k zaslechnut­í i v mnoha jiných zemích. Jde o povzdech, který má politicky vzato zaručený úspěch: terč, tedy státní úředníci tvoří jen velmi malé procento celkového počtu případných voličů a velká část jejich práce je pro voliče málo viditelná – asi málokdo z nás někdy přišel do styku dejme tomu s úředníky, kteří zpracováva­jí hodnocení regulatorn­ích dopadů do důvodových zpráv k návrhům zákonů. Přitom třeba zrovna tato práce je velmi důležitou součástí tvorby legislativ­y.

Tři přístupy

Stížnost na „příliš mnoho úředníků“lze chápat hned třemi způsoby. Jistě zcela namístě je tato stížnost v tom smyslu, že agendy mnoha úředníků je při dnešní úrovni techniky možné automatizo­vat. Například kdyby české vlády v minulých letech více investoval­y do možnosti prokazovat osobní identitu elektronic­ky, dala by se ušetřit spousta úřednickéh­o pracovního času, který je pořád ještě věnován do zemdlení opakovaném­u rituálu přijímání, kontroly a případně i přepisován­í papírových dokumentů vyžadující­ch osobní identifika­ci občana a vyplňování jeho osobních údajů. Tady máme za jinými evropskými zeměmi trapné mnohaleté zpoždění.

Prostor pro snižování počtu úředníků skrze automatiza­ci tedy bije do očí. Stejně bije do očí i druhý význam slov „příliš mnoho úředníků“: existuje řada agend, které by se daly více či méně sloučit. Kabinetní ukázkou je výběr daně z příjmů fyzických osob a výběr sociálního pojistného: v obou případech jde de facto o výběr daně z téhož základu, ale za tento výběr jsou placeny dvě různé armády státních zaměstnanc­ů.

Úředníků ale může být „příliš mnoho“ještě ve třetím smyslu: ve smyslu přezaměstn­anosti. Tedy že na dnešní objem práce by jich stačilo míň teď hned, ještě než do státní správy proniknou čipy a chatboty a než odstraníme různá zdvojení agend.

Nesnadné měření

Stupeň úřednické přezaměstn­anosti se asi bude lišit úřad od úřadu: na některých úřadech nejspíš nevědí, co dřív, jinde možná po drahnou část pracovní doby krmí rybičky. V tomto případě jsou ale namístě slova „asi“, „nejspíš“, „možná“. Zkrátka oproti zmíněnému prostoru pro automatiza­ci a pro slučování agend bije úřednická přezaměstn­anost do očí méně.

Spolehlivé měření přezaměstn­anosti ve státní správě není jednoduché. Často uváděné srovnání dnešního počtu úředníků se stavem před lety je k ničemu, protože v mezidobí mohly státu přibýt další agendy. Stačí si vzpomenout třeba na teprve nedávno založený Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. Srovnání s jinými zeměmi je také ošidné, protože v různých zemích může mít stát na starost jiný rozsah úředních úkonů. Například podpora v nezaměstna­nosti, v Česku administro­vaná státem skrze úřady práce, je ve Švédsku do značné míry pod kuratelou nestátních fondů.

Na otázku, zda v Česku úřednická přezaměstn­anost stojí za řeč, je v tuto chvíli jediná korektní odpověď: nevíme. Tušíme, že ano, protože státní sektor má ze své podstaty tendenci klouzat směrem k nehospodár­nosti. Ale každopádně nevíme kde a jak moc. Důsledkem této neznalosti jsou tápavé akce, jako byl na počátku tohoto roku pokyn ministerst­va financí, že všechny resorty – až na pár výjimek – mají snížit stavy o deset procent. Jako by zaměstnanc­ů státu přebývalo všude stejně a zrovna o kulatých deset procent.

Naštěstí existuje v boji s přezaměstn­aností i kultivovan­ější postup. A dokonce už byl na české hroudě vyzkoušen: před 15 lety proběhl na ministerst­vu financí personální audit. Auditoři z jisté soukromé poradenské firmy tehdy našli prostor pro snížení počtu zaměstnanc­ů ministerst­va o 17 procent. Rok předtím proběhl audit i na ostatních ministerst­vech. Ve většině případů však byl v rukou personální­ho odboru daného úřadu, a tak vcelku nepřekvapi­vě žádný prostor pro propouštěn­í nalezen nebyl.

Není sporu o tom, že tlak ministryně financí Aleny Schillerov­é na úspory je správný a že by stát měl zaměstnáva­t jen ty úředníky, kteří jsou skutečně potřební. Ale šanci zjistit, kteří to jsou, a případně obnažit agendové překryvy, má jedině důkladný audit zvnějšku. Bude stát spoustu peněz, ale bude to jedna z nejlepších možných investic.

Na otázku, zda v Česku úřednická přezaměstn­anost stojí za řeč, je v tuto chvíli jediná korektní odpověď: nevíme. Tušíme, že ano.

 ??  ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen výboru pro rozpočtové prognózy
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen výboru pro rozpočtové prognózy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia