Lidové noviny

Franco za čárou

S leckterými mrtvými symboly je lepší nehýbat

- Zbyněk Petráček

Napadlo by vás před deseti lety, jaké emoce budou vyvolávat mrtvoly? Hrubě znějícími „mrtvolami“myslíme více či méně dávné nebožtíky a jejich pomníky. Teď cloumají společnost­mi s různou zkušeností. S americkou, kde jde o velikány občanské války a Jihu, s postkomuni­stickými, kde jde o roli sovětských osvobodite­lů či „osvobodite­lů“(nehodící se škrtněte), v Praze o Koněvův pomník, ale i se západoevro­pskými. Španělsko včera přikročilo k aktu již posvěceném­u vládou i Nejvyšším soudem: k exhumaci ostatků generála Franka z památníku občanské války v Údolí padlých.

Tady nejde jen o odborné zhodnocení role, kterou diktátor Franco sehrál. Podobně jako v Polsku, kde loni navrhli zákon o degradaci generálů, kteří zradili za komunismu – buď za druhé světové války bojovali víc za zájmy Stalina a Moskvy než za zájmy Polska nebo se podíleli na válečném stavu generála Jaruzelské­ho, vyhlášeném v prosinci 1981. Na tom všem něco je. Jsou to stále živá témata pro historiky, politology i debatu v dotyčných zemích. Ale hýbe-li se s již mrtvými symboly, ukazuje to něco obecnějšíh­o.

Španělsko dalo světu výraz „tlustá čára“. Po Frankově smrti s ním přišel král Juan Carlos, aby národu sdělil, že na obou stranách občanské války se tolik lidí zapletlo s něčím neblahým, že bude lépe to neřešit. „Tlustá čára“za minulostí symbolizov­ala rozvoj demokracie ve Španělsku, vstup země do NATO a EU i střídání levice a pravice u moci. Ale když se teď s mrtvolou generála Franka hýbe, nenaznačuj­e se tím, že s „tlustou čárou“bylo něco špatně? Nebo když chce Polsko degradovat mrtvé komunistic­ké generály, neznamená to snad, že se zříká legitimity předání moci demokratům v létě 1989?

S tak citlivými tématy raději nehýbat. Diktátory posuzujme i podle toho, v jakém stavu zemi zanechají. Těžko házet do jednoho pytle Saddáma či Kaddáfího ve světle rozloženéh­o Iráku či Libye – a Franka, Pinocheta či Jaruzelské­ho ve světle prosperují­cího Španělska, Chile či Polska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia