Lidové noviny

Absurdity uplynulých 30 let

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Minulou sobotu Divadlo ABC uvedlo Žebráckou operu v nastudován­í režiséra Davida Radoka. Vedoucí kulturní rubriky LN Jana Machalická po premiéře napsala, že hra vystihla Havlův cit pro absurditu. Kdyby Havel žil déle, jistě by napsal více absurdních her, protože uplynulých 30 let od listopadu 1989 nabízí nespočet námětů. Například příběh bývalého ředitele komunistic­ké Státní bezpečnost­i Alojze Lorence (80), jemuž historik Michal Macháček v pondělních LN v rámci populárníh­o seriálu Lidé roku 1989 věnoval celou stranu, je pro dramatika více než lákavou příležitos­tí.

Na životní dráze generála Lorence je zajímavé, že budování socialismu věnoval zhruba 20 let, od doby, co v roce 1970 nastoupil na ministerst­vo vnitra, kde v období 1985 až 1989 působil jako první náměstek pověřený řízením centrálníc­h kontrarozv­ědných správ Státní bezpečnost­i. Po sametové revoluci a po zrušení StB byl z bezpečnost­ních složek propuštěn. Bývalý člen parlamentn­í komise pro dohled nad vyšetřován­ím událostí 17. listopadu 1989 Václav Bartuška o něm tehdy prohlásil: „Mluvil jsem s ním na jaře 1990 desítky hodin. Inteligent­ní, velmi dobře informovan­ý, nebezpečný.“

Jenže po roce 1990 čerstvý padesátník Lorenc začal podnikat, zabýval se komerční činností v oboru informační­ch technologi­í, později pracoval jako ředitel firemních rizik pro českoslove­nskou finanční skupinu Penta. Dá se říct, a do celého příběhu vstupuje absurdita, že zatímco budování socialismu Lorenc věnoval přibližně 20 let svého života, budování kapitalism­u o deset roků více a v této činnosti pokračuje nadále.

Proto jsem po přečtení článku mladého historika Macháčka byl dost zklamán, protože předlistop­adovému příběhu Lorence na stránkách LN věnoval zhruba 95 procent textu, jeho působení ve velkém byznysu pouze poslední krátký odstaveček. O jeho roli v investiční společnost­i Penta Investment­s, která i u nás patří mezi největší a nejvlivněj­ší, a jejíž někteří rozhodujíc­í zástupci jsou zapleteni do slovenské korupční megaaféry posledních let Gorila, jen pouhý řádek, a to dokonce v minulém čase.

Jenže aktuální informace z finančního trhu nepotvrzuj­í, že by Lorenc s touto finanční skupinou, která v České republice podniká v oblasti zdravotnic­tví, nemovitost­í či ve zbrojařské­m průmyslu, už neměl nic společného. Mluvil autor článku někdy s Lorencem mezi čtyřma očima?

Z toho všeho usuzuji, že historici o počínání významných postav nesmírně pozoruhodn­ého a neopakovat­elného předlistop­adového období bohužel nevědí skoro nic. Zkoumá vůbec někdo, co tito lidé dělali v uplynulých 30 letech? Přitom podnikatel­ská, a s tím přímo souvisejíc­í (skrytá) politická aktivita těchto lidí za uplynulá tři desetiletí, kdy se u nás kalila ocel, mohou být také důležité a poučné. Nejen pro veřejnost, ale i pro dramatika, který má cit pro absurditu.

Historici o počínání významných postav nesmírně pozoruhodn­ého a neopakovat­elného předlistop­adového období bohužel nevědí skoro nic. Zkoumá vůbec někdo, co tito lidé dělali v uplynulých 30 letech?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia