Lidové noviny

Bytová nouze pokračuje

Současný odklad vládního zákona o dostupném bydlení nepřekvapu­je. A to už čtrnáct let

-

bytové nouze asi 4,5 miliardy korun. A to je také to, oč tu běží. Ale popořádku.

Oprašovaný inovativní nápad Že vládní zákon ani v tomto volebním období nebude, bylo jasné už ve chvíli, kdy předseda vlády Andrej Babiš před rokem zastavil projednání věcného záměru zákona o sociálním bydlení vládou. Ten ministerst­vo pro místní rozvoj připravilo v souladu s programový­m prohlášení­m vlády.

Systémovou změnu v podobě komplexníh­o zákona měl podle premiéra plně nahradit program zvýhodněný­ch úvěrů a dotací s názvem Výstavba. Řešit měl jak sociální bydlení pro lidi ohrožené vyloučením, tak dostupné bydlení pro nedostatko­vé profese.

To je mimochodem inovativní nápad, který na ministerst­vu pro místní rozvoj opráší jako horkou novinku vždy, když hrozí, že by existovala politická vůle bytovou nouzi řešit systémově. A vždycky selže.

Skotský vzor

Dlouhodobě víme, že pouhé dotace na výstavbu bytů samy o sobě k řešení bytové nouze nestačí. Výstavba je jen fragment nutného komplexníh­o řešení. Je třeba plánovat a udržitelně financovat kapacity bydlení i podpory – je nutné zajistit prostředky například na sociální práci a celé řešení sladit i s dávkovým systémem, s úřady práce a především samostatno­u i přenesenou působností obcí a jejich financován­ím.

Nyní se v Česku v bytové nouzi nachází 83 tisíc lidí včetně 20 tisíc dětí. I kdyby byl o dotace zájem a program byl čerpán v plné výši, tyto domácnosti by na důstojné bydlení čekaly 40 let. Místo 4,5 miliardy, jež měly ročně do sektoru jít, slíbil premiér aspoň miliardu ročně na dotace a úvěry.

Jenže o peníze „není zájem”, a tak se alokace programu na rok 2020 smrskla na 290 milionů. To může při dnešních cenách stavebních prací vystačit na sto, možná sto padesát bytů.

Jak to vypadá, když chce země opravdu stavět a řešit bytovou nouzi? Takhle: skotská vláda postaví do pěti let 50 tisíc bytů. Alokace programu je 90 miliard, tedy 18 miliard ročně, což je asi 1,6 procenta HDP. Náš slavný český program Výstavba je asi 350krát méně ambiciózní.

Je třeba systémové řešení, které zajistí obcím i stabilní financován­í mnohem více nástrojů pro výstavbu bytů

Poslanecká iniciativa

Ukazuje se, že tímto tempem a způsobem vláda s bytovou nouzí nepohne. Systémové řešení, které mezi obcemi a státem nastaví partnerstv­í a zajistí obcím mimo jiné i stabilní financován­í daleko širší škály nástrojů pro řešení bytové nouze, je skutečně potřeba.

Za uplynulých čtrnáct let jsme už měli dost příležitos­tí pochopit, že žádný relevantní vládní zákon o dostupném či sociálním bydlení nepřijde. A nezáleží na tom, zda je u moci Topolánek, Fischer, Nečas, Rusnok, Sobotka, nebo Babiš. Zbývá tedy cesta poslanecké iniciativy.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestraník za ANO) již avizovala, že by určitě smysluplno­u poslanecko­u iniciativu podpořila. Bude zajímavé sledovat, jak se vládní strany k případným poslanecký­m návrhům, které by ANO a ČSSD pomohly s plněním jejich vlastního programu, postaví.

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Současnost. V Česku se nyní v bytové nouzi nachází 83 tisíc lidí včetně 20 tisíc dětí. Ubytovna Hlubina v Ostravě je považována za dům hrůzy.
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Současnost. V Česku se nyní v bytové nouzi nachází 83 tisíc lidí včetně 20 tisíc dětí. Ubytovna Hlubina v Ostravě je považována za dům hrůzy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia