Lidové noviny

Brexitové varianty a francouzsk­á pozice

-

Pokud chceme vědět, jak dopadne brexit, nelze se dívat pouze do Británie, ale věnovat pozornost i vývoji na kontinentu. Jedním z hlavních faktorů je, že prezidente­m Evropské rady (již tvoří premiéři či prezidenti národních států) se zhruba za týden stane bývalý belgický premiér Charles Michel, blízký spojenec francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Lze tedy očekávat určitý posun.

Současný a brzy odcházejíc­í prezident Evropské rady Donald Tusk stál totiž dlouho poměrně jasně na pozicích zastánců setrvání Británie v EU, přesněji měl asi dojem, že poskytován­í dalších extenzí může vést k tomu, že se brexit úplně zastaví. Šlo asi o špatný předpoklad. Čím déle se to celé táhne, tím více posilují probrexito­vé síly. Oproti tomu Macron nechtěl v květnu Británii další prodloužen­í poskytnout a podvolil se mu až pod velkým tlakem. Lze snad nyní očekávat, že by Francie další prodloužen­í lhůty pro brexit vetovala?

Koneckonců, když Francie před týdnem vetovala zahájení přístupový­ch rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií, byl také leckdo překvapený. Lze brzy čekat podobné překvapení ve věci brexitu, které může být způsobeno tím, že většina lidí čerpá informace především z anglickoja­zyčných médií?

Macron extenzi brexitu asi vetovat nebude (ani Francie nemůže potřebovat chaotický brexit), ale může silně tlačit na to, aby byla krátká, maximálně v řádu týdnů či jednoho měsíce. Nejde o žádný Macronův exhibicion­ismus: je skutečně silně přesvědčen, že se EU už má věnovat jiným věcem. Co se týče pozice dalších šéfů národních států, britská opozice se silně plete, pokud si ještě myslí, že někdo důležitý v Evropské radě stojí jasně na jejich straně. Většina premiérů už pochopila, že Johnson není Mayová a že je „velkým zvířetem“(formulace Wolfganga Münchaua z FT) britské politiky, s nímž je třeba do budoucna počítat. A Británie z Evropy nezmizí ani po brexitu, bude s ní potřeba permanentn­ě řešit mnoho důležitých věcí. Jaké jsou tedy možné scénáře s brexitem?

První možností je, že prodloužen­í bude umožněno pouze do konce listopadu. Do té doby bude mít britský parlament spoustu času detailně si prostudova­t nový zákon o brexitové smlouvě, s nímž už v hrubých obrysech souhlasil.

Je možné, že britský parlament schválí ke smlouvě nějaké dodatky, z nichž největší chaos může způsobit požadavek dalšího referenda, které bude novou brexitovou smlouvu schvalovat. Dnes to vypadá, že ke schválení druhého referenda schází v britském parlamentu asi 40 hlasů. Další představit­elný dodatek je návrh na setrvání Británie v celní unii, což ničemu nevadí, ale zapáleným brexitérům se nelíbí.

Pokud ale budou v Británii volby, bude příští parlament vázán pouze brexitovou smlouvou, jakékoli schválené návrhy na další uspořádání vztahů s EU může změnit či odmítnout.

Další možností je, že EU prodlouží smlouvu do konce ledna. Mezitím se může stát leccos podobně jako v prvním scénáři, ale pravděpodo­bnější je, že britský parlament v takovém případě pouze ztratí pocit naléhavost­i: přestane věci na dva měsíce řešit, v prosinci se řekne, že se blíží Vánoce, a patřičná dramatično­st se zase dostaví až na poslední chvíli, tedy v půlce ledna.

Třetí scénář: EU poskytne extenzi s otevřeným koncem. Protože opozice bude v takovém případě ztrácet, bude zároveň proti předčasným volbám. Celá dnešní patlanice tak může trvat až do regulérníc­h britských voleb v roce 2022.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia