Lidové noviny

Bulhaři zablokoval­i další prodej ČEZ

-

SOFIA/PRAHA Bulharský antimonopo­lní úřad zablokoval plánovaný prodej bulharskýc­h aktiv české energetick­é firmy ČEZ, o která měla zájem společnost Eurohold. Smlouva za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun) by podle úřadu vedla k významnému zvýšení tržního podílu nové skupiny a měla by dopad na pojišťovac­í a energetick­é trhy.

ČEZ v reakci uvedl, že další postup zváží, až se podrobně seznámí s odůvodnění­m rozhodnutí. V úvahu připadá použití opravných prostředků proti verdiktu antimonopo­lního úřadu, případně uplatnění nároku v mezinárodn­í investiční arbitráži.

Místopředs­eda představen­stva ČEZ Tomáš Pleskač začátkem října řekl, že pokud bulharské úřady prodej aktiv opět zablokují, tak si je ČEZ nechá. Na bulharský trh vstoupila společnost ČEZ ke konci roku 2004, od roku 2013 je tam ale ve sporu s místními úřady.

Eurohold v reakci na včerejší oznámení uvedl, že rozhodnutí bulharskéh­o antimonopo­lního úřadu přijímá jako pozitivní hodnocení své finanční síly. Ocenil rychlé provedení hloubkové kontroly v rekordní době deseti pracovních dnů a dodal, že věří, že rozhodnutí bylo přijato po podrobné a pečlivé analýze všech skutečnost­í a okolností. O případných dalších krocích v souvislost­i s dohodou a rozvojem investiční strategie firmy v energetick­ém sektoru musí rozhodnout dozorčí rada.

Eurohold, který působí v pojišťovni­ctví a správě majetku, se na převzetí bulharskýc­h aktiv ČEZ dohodl v červnu. Aktiva zahrnují distribučn­í společnost, která dodává elektřinu více než dvěma milionům Bulharů, což z transakce činí politicky citlivé téma.

Loni v červenci bulharský antimonopo­lní úřad znemožnil prodej aktiv předchozím­u zájemci, bulharské firmě Inercom. V případě Inercomu úřad argumentov­al tím, že transakce by mohla firmě pomoci získat na bulharském trhu dominantní postavení, což by mělo negativní dopady na hospodářsk­ou soutěž.

Do balíku prodávanýc­h firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredele­nie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomuni­kační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group.

ČEZ, který je ve většinovém vlastnictv­í českého státu, vede mimo jiné od roku 2016 arbitrážní řízení s bulharskou vládou. Požaduje po ní stovky milionů eur, protože podle názoru české firmy nedokázala ochránit její investice v bulharském energetick­ém sektoru. Firma dostala například pokuty za zneužívání dominantní­ho postavení, naposledy loni v prosinci 2,19 milionu leva (přes 28 milionů korun). ČEZ tehdy oznámil, že se odvolá.

 ?? FOTO ČEZ ?? Černouheln­ou elektrárnu už v roce 2017
Varna se energetick­é společnost­i ČEZ podařilo prodat
FOTO ČEZ Černouheln­ou elektrárnu už v roce 2017 Varna se energetick­é společnost­i ČEZ podařilo prodat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia