Lidové noviny

Golf ukazuje, co může mít octavia

Nová generace vozu sama zpomalí před kruhovým objezdem a do rychlosti 210 km/h se umí obejít bez zásahu řidiče

- ROMAN ŠITNER

WOLFSBURG Posledních dvanáct let je nejprodáva­nějším vozem v Evropě Volkswagen Golf. Naposledy jej v celoročníc­h výsledcích porazil Peugeot 207 v roce 2007. Od té doby jeho pozici nikdo ani neohrozil.

Včera Volkswagen odhalil již osmou generaci tohoto vozu, jehož se za 45 let výroby prodalo více než 35 milionů kusů. Automobilk­a je tak pod tlakem, aby nic nepokazila a svůj bestseller na výsluní udržela.

Již 11. listopadu se představí také čtvrtá generace Škody Octavie a dá se předpoklád­at, že z golfu převezme nejen motory včetně hybridních, ale i velkou část novinek ve výbavě – jako je například neustálé připojení k internetu.

Inspirace Teslou

Nový golf přichází o něco později, než se očekávalo. Každá chyba se může vymstít. Nastupujíc­í generace tedy navazuje na ty předchozí. Z některých úhlů je tak auto na první pohled zaměniteln­é se svým předchůdce­m.

Golf se díky svým dlouhodobě výborným prodejům liší od své konkurence. I některým dalším automobilk­ám se někdy povede model, který zaboduje. Jednou je to Fiat, pak Peugeot, Ford nebo Opel. Automobilk­y se snaží své vozy měnit a více experiment­ují, aby se zkusily trefit do přání zákazníků. Golf zůstává golfem.

Co je ale konzervati­vní zvnějšku, snaží se Volkswagen dohnat uvnitř a chce si získat punc inovativní­ho producenta. Nový golf má proto v základní výbavě digitální přístroje, které nahradily ručičkové ukazatele. To mají konkurenti v této kategorii jen za příplatek.

I základní verze dostane udržování jízdy v pruzích a díky radaru dokáže zabránit nehodám nebo zmírnit jejich následky. I nejlevnějš­í model dokáže detekovat chodce. Každý vyrobený golf bude také připojený k internetu. Bude schopen „si povídat“s dalšími auty i dopravní infrastruk­turou a vzájemně si předávat informace o situaci na silnicích. Tyto technologi­e se testují i v Česku, očekává se, že silnice ovládne kolektivní inteligenc­e aut, která se vzájemně upozorní na dopravní nehody nebo náledí – bez zásahu řidičů.

V základní ceně budou i LED světla, ta dosud byla symbolem dražších verzí. Startovat se už nebude klíčkem, ale tlačítkem.

Mezi novou výbavou je možnost propojení auta se zařízeními Amazon Alexa. Řadu funkcí včetně odemykání půjde ovládat přes mobilní telefon. Veškeré nastavení řidiče se pak uloží na internetu, a pokud ten například kvůli servisu sedne do jiného golfu, vše se mu nastaví tak, jak má rád.

Hybridy a nová nafta

Nový golf přichází se zásadně jiným obchodním modelem. Část výbavy nebude nutné si pořizovat při nákupu auta. Bude možné ji odblokovat až dodatečně. Půjde například o adaptivní tempomat, navigaci nebo wi-fi hotspot na palubě. Stejně jako u Tesly půjde některé funkce přes internet aktualizov­at na novější verze.

Nový tempomat bude, podobně jako u vrcholných verzí Audi, schopen sám řídit auto až do rychlosti 210 km/h. Řidič bude muset jen držet alespoň jednu ruku na volantu. Auto také samo zpomalí před začátkem obce nebo v případě blížící se ostřejší zatáčky. Ve flotilách bude golf sám vyplňovat knihu jízd a reportovat úspornost jízdy i přesný pohyb vozu na mapě.

Změnou v pohonech je, že se už nepočítá s nástupcem elektrické verze. Zákazníky automobilk­a posílá směrem k elektrické­mu modelu ID.3. V nabídce ale přibude několik hybridních variant. Nový golf, stejně jako stávající generace, dostane jako základní motor benzinový tříválec o objemu jednoho litru. Zcela nového motoru se dočkají naftové verze – Volkswagen slibuje až o 17 procent nižší spotřebu.

Zákazníci budou mít k dispozici výkony od 66 do 221 kilowattů, které budou spalovat benzin, naftu nebo stlačený zemní plyn.

Na trh přijdou takzvané mild hybridy – což znamená, že benzinové motory dostanou zesílený alternátor a baterii. To přinese určitou úsporu paliva. Stejně jako nyní bude v nabídce i plnohodnot­ný hybrid s možností nabíjení ze zásuvky, ten vyjede ve dvou variantách. Obě nabídnou dojezd zhruba 50 kilometrů čistě na elektřinu.

V Česku bude možno nový golf objednávat už v listopadu, prvních vozů se zákazníci dočkají v únoru. „Ceny by se neměly zásadně lišit o stávajícíh­o Golfu 7. Něco bude levnější, něco dražší. Stále vyjednávám­e s výrobcem,“říká mluvčí českého zastoupení značky David Valenta. Varianta kombi přijde na trh příští rok.

V Česku má golf proti zbytku Evropy oslabenou pozici právě kvůli sesterské octavii, která si tuto část trhu bere pro sebe. Nově se proti golfu staví i Škoda Scala. Velkou konkurencí je ale i v Nošovicích vyráběný Hyundai i30 nebo Kia Ceed ze Žiliny.

 ?? FOTO 3× VOLKSWAGEN ?? Léty prověřený. Nový golf se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce. Nabízí ale lepší aerodynami­ku s cílem snížit spotřebu paliva.
FOTO 3× VOLKSWAGEN Léty prověřený. Nový golf se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce. Nabízí ale lepší aerodynami­ku s cílem snížit spotřebu paliva.
 ??  ?? Moderní interiér vozu ovládnou dotykové displeje. Výrobce slibuje, že jednotlivé funkce bude možné ovládat i běžnou řečí.
Moderní interiér vozu ovládnou dotykové displeje. Výrobce slibuje, že jednotlivé funkce bude možné ovládat i běžnou řečí.
 ??  ?? LED světlomety vpředu i vzadu dostane i ta nejlevnějš­í verze
LED světlomety vpředu i vzadu dostane i ta nejlevnějš­í verze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia