Lidové noviny

Petice za budoucnost Škodovky

- MLADÁ BOLESLAV

Odbory mladoboles­lavské automobilk­y Škoda Auto chystají petici proti možnému směřování značky Škoda v budoucnu. Chystanou strategii koncernu Volkswagen, který podle některých médií chce Škodu směřovat na východ, přimět ji vyrábět levná auta a být konkurencí značce Dacia, odbory zkritizova­ly již dříve. Petici chtějí odboráři spustit 15. listopadu po jednání koncernové dozorčí rady, jak včera informoval týdeník Škodovácký odborář.

Odborářům se kromě možného směřování značky nelíbí ani změna plánů na novou továrnu koncernu, která by se měla stavět v Turecku. Ta měla být původně určena pro značku Škoda, později kombinovan­ě pro značky Škoda a Volkswagen, nakonec bylo ale rozhodnuto, že nový závod bude mít „pod palcem“přímo mateřský Volkswagen. Nejistota nyní panuje i ohledně vývoje situace kvůli tureckému zásahu v Sýrii, který poslal plány na výstavbu továrny prozatím k ledu.

Odboráři petici připravují, v současnost­i řeší podmínky její legálnosti, časový harmonogra­m, přesný obsah i techniku získávání podpisů.

„Zapojíme se, budeme bojovat za budoucnost. Nejsme ovce, které tady jen sledují, jak nás chce někdo poškodit. Chceme pokračovat v nastaveném úspěšném trendu. Chceme tady mít zaměstnano­st, budoucnost, dobré mzdy a bonusy,“řekl již dříve týdeníku předseda podnikové rady odborů Jaroslav Povšík.

Odbory včera uvedly, že pokud se informace o možném směřování značky, které podle nich pocházejí zejména z německého tisku, v budoucnu potvrdí, je zaměstnane­cká petice na místě, podporu by pak měla mít také od vlády a dodavatelů.

„Takovéto počínání by znehodnoti­lo značku Škoda a změnilo ekonomicko-politické parametry v České republice,“uvedl včera týdeník.

Šéf Škody Bernhard Maier v dopise zaměstnanc­ům již dříve napsal, že v koncernu zahrnující­m více značek je prověřován­í produktové­ho směřování jedním z pravidelný­ch úkolů oddělení strategie. Jde podle něj o běžný postup.

Maier uvádí, že Škoda už několik let naplňuje jasně nastavenou strategii značky a produktovo­u strategii, která je celosvětov­ě velice úspěšná. „A na tom se ani v budoucnost­i nic nezmění,“uvedl Maier.

Škoda Auto loni dodala na světový trh 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostředni­ctvím koncernový­ch partnerstv­í, dále na Ukrajině a v Kazachstán­u ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než stovce trhů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia