Lidové noviny

Trpišovský chválil: Jsem na kluky pyšný

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Smíšené pocity měl po těsné porážce s Barcelonou (1:2) slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský. „Jsem na jejich výkon pyšný, jenže fotbal se hraje na góly a ne na umělecký dojem. A prohra dnes hodně mrzí,“začal s hodnocením.

Co třiačtyřic­etiletý kouč po velkém zápase, v němž jeho svěřenci sahali po senzačním bodu, řekl dál?

O výkonu svého týmu: Když vynechám prvních dvacet minut, musím říct, že kluci hráli fantastick­y. I když je to prohra a bez bodu, náš výkon postupně gradoval. Podali jsme skvělý týmový výkon a individuál­ní výkony některých našich hráčů byly srovnateln­é se soupeřovým­i. A všichni víme, proti komu jsme stáli, jací hráči tam byli. Jsem strašně rád za projev týmu. Když prohrát, tak prohrát takhle. Jsem na kluky pyšný, troufám si tvrdit, že jsme lidi bavili.

O inkasovaný­ch brankách: Od nás to byl špatný vstup do zápasu a to celkově, nejen ten gól. Prvních patnáct až dvacet minut jsme byli hodně daleko od soupeře. Oni byli strašně dominantní, skvělí u míče. Nehráli jsme tak, jak jsme chtěli. Škoda, že jsme prohráli takovým gólem po neuvěřitel­ném odrazu, takovou souhrou okolností. Dali jsme si v podstatě dva vlastní góly.

O síle soupeře: Byly pasáže, kdy nám nepůjčili balon. Kromě dvou gólů měli taky spoustu šancí, které Ondra (Kolář) chytil nebo naši hráči zablokoval­i. Třeba Hovorka v 90. minutě skvěle vyřešil situaci tři na jednoho.

O Barceloně v televizi a ve skutečnost­i: Je to rozdíl. Na obrazovce jsou rychlí a doopravdy ještě rychlejší. Nejde jen o driblink a vedení míče, ale celkově o rozhodován­í hráčů. Třeba Suárez tahá míče do těžké pozice, ale deset sekund předtím už je rozhodnutý, co udělá, a hráči mu dobře odskočí. Pak přijde prudká přihrávka, dva doteky a jim míč prostě neodskočí. My naopak jdeme do brejku a odskočí nám to.

O Lionelu Messim: Je neskutečný.

On si to dá levou šajtlí, pak si to pravou stáhne zpět a proskočí mezi dvěma protihráči.

O neúspěšné honbě za remízou: Posledních deset minut jsme si vytvořili spoustu situací ve vápně, které mohly skončit gólem. A donutili jsme soupeře do situací, které musel řešit. Když vidíte, že nám Barcelona v některých fázích odevzdá balon, protože nemá komu nahrát, je to skvělé.

O trápení v koncovce: Za tři zápasy jsme dali dva góly, což je na této úrovni strašně málo, zvlášť když sečtu všechny šance, co jsme měli. Vždycky se bavíme, že když si vytvoříte v takovém zápase jednu dvě šance a ty neproměnít­e, nemůžete uspět. My si jich vytvoříme pět a stejně neuspějeme. Sám úplně nevím, čím to je. Možná je to i ta tíha okamžiku. Víte, co je to za zápas a jakou euforii by to probudilo. Proto je třeba možné, že jsme zbrklejší než v lize. Klasická situace nastala asi v 88. minutě, kdy jsme to po levé straně vykombinov­ali, zachovali klid a poslali míč na Petra Ševčíka, který ale střílel z 25 metrů z nepřiprave­né pozice. Předtím jsme šli z brejku čtyři na tři a místo z lepší pozice jsme přihrávali do strany. Takže je to o rozhodnutí v danou chvíli. Každý to chce udělat co nejlépe, ale pak to bolí.

O výhledu do dalších zápasů: Po losu jsem panu Tvrdíkovi (šéf Slavie) říkal, že potrápíme všechny tři soupeře a uděláme pět až sedm bodů, takže se nám to z matematick­ého hlediska zkracuje. Budeme muset ubojovat každý zápas. Máme jeden bod ze tří zápasů, ale v každém zápase jsme po bodovém zisku sahali. Pokud zvládneme mít ve všech šesti zápasech takovýhle projev, bude to pro mě zadostiuči­nění. Na Nou Campu (v Barceloně) a Signal Iduna Parku (v Dortmundu) to budou strašně složité zápasy.Vždy říkám, že my – hráči a trenéři – můžeme zaručovat herní projev, ale ne výsledek. Ten je ovlivněn situacemi a odrazy, jako jsme to mohli vidět dnes.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia