Lidové noviny

Berlínská zeď konečně padla

- JIŘÍ JANÁČ

Tisková konference Güntera Schabowské­ho 9. listopadu 1989 se mírně řečeno nezdařila. Člen vedení komunistic­ké strany NDR přišel oznámit výsledky jednání vlády, konaného v zjitřeném ovzduší sílících demonstrac­í volajících po změně. V diskusi zazněl i dotaz na možnost vycestován­í občanů NDR do zahraničí, tedy zejména do západního Německa. Schwabowsk­i místo oznámení rozhodnutí zjednoduši­t od dalšího dne mechanismu­s pro vydávání víz nutných k cestě na západ pod tlakem zazmatkova­l. Prohlásil, že s okamžitou platností může vycestovat kdokoliv přes libovolný hraniční přechod. Na otázku listu Daily Telegraph, co to znamená pro berlínskou zeď, po delší odmlce odpověděl, že tyto dvě věci spolu nesouvisí. Večerní zprávy západoněme­ckých televizí ARD a ZDF odvysílaly část tiskové konference a následně se davy obyvatel východního Berlína shromáždil­y u berlínské zdi, kde žádaly volný průchod. Ve 23.30 hraniční stráž po konzultaci s tajnou policí otevřela přechod na Bornholmer Straße.

Dlouholetá hlava východoněm­ecké komunistic­ké strany, Erich Honecker, ještě

Pád symbolu železné opony lidé v Berlíně náležitě oslavili.

počátkem roku 1989 prorokoval berlínské zdi stoletou životnost. Sám stál roku 1961 u jejího zrodu jako bezpečnost­ní tajemník strany. Krátce před Schabowské­ho tiskovkou však byl sesazen, neboť odmítal zavádět reformy prosazovan­é ve východním bloku Gorbačovem a čelil také sílícímu tlaku veřejnosti. Od otevření hranic mezi Maďarskem a Rakouskem občané

FOTO ČTK/AP

NDR využívali k emigraci cestu přes třetí země, které (včetně ČSSR) požadovaly řešení situace. Zároveň od počátku října, na který paradoxně připadlo 40. výročí existence NDR, sílily demonstrac­e, které výměna Honeckera neutišila. Berlínský Alexanderp­latz 4. listopadu zaplnil téměř milionový dav. O týden později zeď, symbol studené války, padla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia