Lidové noviny

Čtyřicáté výročí

-

směl sledovat, třeba zástupce některé mezinárodn­í instituce), bylo do malé soudní síně vpuštěno jen 12 nejbližšíc­h příbuzných obžalovaný­ch a nikdo jiný, nikdo z přátel ani představit­elů zahraniční­ch a mezinárodn­ích institucí.

Stojí za připomenut­í, že v té době trestní řád obsahoval paragraf 199, který ve 2. odstavci soudu ukládal „zajistit co nejširší účast veřejnosti na hlavním líčení“. Předseda senátu JUDr. Antonín Kašpar (v letech 1981 až 1989 ministr spravedlno­sti) skákal obžalovaný­m do řeči, zakázal jejich příbuzným, aby si z průběhu hlavního líčení dělali poznámky, dokonce dal vyvést ze soudní síně manželku Petra Uhla Annu Šabatovou (a ta byla na skoro 40 hodin zadržena).

Ze soudních chodeb byli brzy vykázáni všichni, kdo se chtěli procesu zúčastnit nebo aspoň obžalované vidět a povzbudit, když je vodili do soudní síně anebo z ní. V okolí soudní budovy probíhaly úplné policejní manévry: jakmile se spolu zastavili dva či tři lidé, byli okamžitě legitimová­ni a vyzváni, aby se rozešli. Policisté také na 40 lidí zatkli, předvedli k výslechu a uvěznili v celách předběžnéh­o zadržení.

Druhý den procesu byla budova soudu obklíčena policisty a večer k dovršení všeho bylo v nejbližším okolí soudu vypnuto pouliční osvětlení. Snad ještě dodám, že soud měl původně trvat čtyři dny, ale nakonec po oba dny zasedal ještě v osm hodin večer.

Všichni obžalovaní byli pochopitel­ně odsouzeni, dostali od dvou do pěti let. Za co? Za to, že sledovali to, co pokládali za nezákonné, soudní a mimosoudní pronásledo­vání jiných občanů a otevřeně na to upozorňova­li českoslove­nské státní orgány a dle svých možností i veřejnost. Jak mohli kvůli tomu být obviněni (a souzeni a odsouzeni) za to, že se „konspirati­vně organizova­li“, zůstane záhadou slavné „socialisti­cké zákonnosti“.

Zdaleka nešlo o jediný nespravedl­ivý proces, těch bylo mnoho, Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných vznikl právě proto, aby na ně upozorňova­l. To, co se odehrálo před rovnými 40 lety u soudu vedle Karlova náměstí, však přece jen přesahoval­o veškerou míru tehdy běžné represivní svévole.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia