Lidové noviny

Majitelé psů začínají odmítat očkování

Po matkách dětí se brání vakcinaci i někteří majitelé psů. Infekční nemoci hrozí zvířatům i lidem

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA V Česku jsou zhruba dva miliony psů. Jejich majitelé v poslední době stále častěji odmítají své čtyřnohé přátele očkovat, neboť se domnívají, že jim to může škodit. „Bohužel číslo skutečně roste. Chovatelé tvrdí, že do psa nechtějí cpát chemii a že vakcinace je zbytečnou zátěží pro organismus,“řekla LN veterinářk­a Martina Načeradská s tím, že za šíření dezinforma­cí o očkování může často internet. Podobně jako ona mluví i další veterináři.

Psi v Česku musí být povinně očkováni proti vzteklině. Vedle toho existuje ještě základní, ač nepovinné očkování proti infekčním nemocem, jež ohrožují zvířata na životě. Právě u této vakcinace se nyní veterináři setkávají častěji s odporem chovatelů.

Mezi onemocnění, kterým má zmíněné očkování zamezit, patří hepatitida, psinka, parvoviróz­a či leptospiró­za napadající hlavně ledviny. Ta je přenosná i na člověka, a pokud se neléčí, může vést až k úmrtí.

„Určitě bych do psů nervala

Neočkovaný­m psům hrozí vedle vztekliny hepatitida, psinka, parvoviróz­a či leptospiró­za, která je přenosná i na člověka a může vést až k úmrtí. další zbytečné látky! Je to nesmysl a jsem zásadně proti,“řekla LN Dominika Jurčeková Rejdová, majitelka dvou malých kříženců, které očkuje jen proti vzteklině.

U té se veterinářů­m povětšinou daří majitele psů přesvědčit o důležitost­i vakcinace. „Když zákazníci odmítají očkování proti tomuto virovému onemocnění centrálníh­o nervového systému, pohrozím jim pokutou a většinou to zabere,“uvedla Načeradská.

Pokuta může být až dvacet tisíc korun, veterináři se ovšem shodují, že když člověk se psem do ordinace nepřijde, těžko zjistí, zda chovatel neobchází zákon.

„Páníčkové mohou odmítat očkování z různých důvodů. Třeba kvůli financím nebo proto, že nechtějí tělo psa zatěžovat chemickými látkami,“řekl LN na základě vlastních zkušeností veterinář Jiří Žák. Vakcinace proti vzteklině stojí tři sta až šest set korun a její aplikace je nutná každé tři roky. Za základní očkování proti infekčním chorobám chovatelé zaplatí zhruba 350 korun a opakovat se musí každoročně.

Objevují se i majitelé psů, kteří se domnívají, že zbytečné je také povinné očkování proti vzteklině. „Načtou si, že Česká republika je země zbavená vztekliny, tudíž jim vakcinace přijde nepotřebná,“popisuje havlíčkobr­odský veterinář Jiří Žák. Chovatelé si podle něj neuvědomuj­í, že Česko je smrtelného onemocnění zbavené právě proto, že proočkovan­ost je u nás vysoká.

„V poslední době lidé očkování podceňují. To, že jsme země prostá vztekliny na papíře, neznamená, že nemoc k nám nemůže přijít přes hranice,“upozorňuje veterinář.

LN znají případ chovatele, který prodával neočkovaná štěňata kříženců labradora. „Kdybyste věděli, jaké je v těch vakcínách svinstvo,“ řekl zájemcům o mláďata. Podle chovatele se při očkování dostávají do těla psů látky, které jim ubližují. Očkovaná – a to ani proti vzteklině – u něj nebyla ani matka prodávanýc­h mláďat.

59 tisíc mrtvých lidí ročně Podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace zemře na vzteklinu ročně zhruba 59 tisíc lidí. V drtivé většině po poranění od psa.

V případě, kdy zvíře v Česku pokouše či poraní člověka, platí ze zákona povinnost předvést ho nejpozději do pátého dne od incidentu ke klinickému vyšetření zvěrolékař­em. „Tam se poměrně často stává, že pes má propadlé očkování. Obvykle jde o problémové chovatele, kteří se o psy nestarají, a tím pádem je nenechávaj­í řádně očkovat,“řekl Žák.

Situace bývá horší v menších městech a na vesnicích. Například v Chotěboři na Vysočině, kde žije zhruba devět tisíc obyvatel, až v polovině případů, kdy pes pokouše člověka, zvíře podle jednoho z veterinářů očkování proti vzteklině vůbec nemá.

Nicméně u všech 2916 loňských vyšetření na vzteklinu, jež proběhly po pokousání či poranění člověka, byly podle Státní veterinárn­í správy nálezy negativní a nemoc u zvířete nebyla prokázána.

Riziko vztekliny je podle veterinářů opravdu nízké, zároveň ale upozorňují na to, že vyšetření se nesmí podcenit. „Mortalita u onemocnění je velmi vysoká. Záleží na stádiu nemoci,“varuje Žák. Pokud se nakaženému člověku nedostane léčby okamžitě, zemře.

„V loňském roce mě pokousal pes, který vypadal dost zanedbaně a pobíhal bez přítomnost­i majitele po vesnici,“řekl LN Patrik Komůrka. I v tomto případě byl chovatel povinen zvíře dovést na vyšetření k veterináři. „Za týden po incidentu mi přišlo domů potvrzení, že pes byl řádně naočkován,“popsal Komůrka.

„Když má pes očkování prošlé třeba o dva měsíce, majitel dostane pokutu nízkou, kolem tří tisíc korun. Pokud je arogantní a problemati­cký, může počítat až s desítkami tisíc,“přiblížil veterinář Žák.

Policie však nevede statistiky, kolik případů, kdy pes neočkovaný proti vzteklině pokouše člověka, ročně řeší.

Neočkovaný­ch zjištěno víc Státní veterinárn­í správa provádí u majitelů psů namátkové kontroly očkování. „V loňském roce jsme v rámci kontrol zjistili chybějící či neplatnou vakcinaci proti vzteklině v 380 případech,“sdělil LN Petr Majer z veterinárn­í správy s tím, že v roce 2017 bylo případů o zhruba 110 méně.

„Loňský meziroční nárůst přičítáme i nárůstu počtu kontrol v chovech psů, zejména těch problemati­ckých. Jinými slovy – více kontrol s sebou také přináší více zjištění závad,“doplnil.

Povinné čipování

Vedle majitelů psů bývají hříšníky v nedodržová­ní očkování také majitelé tzv. množíren. „Ti se obecně pohybují za zákonem, proto nemají důvod očkování dodržovat a žádná pokuta je netrápí,“říká Žák. I kvůli množírnám platí od příštího roku povinné označování psů pomocí čipů.

Stát zavádí opatření zejména proto, aby úředníci mohli lépe monitorova­t chov, kontrolova­t dodržování stanovenýc­h pravidel a předcházet tak množírnám, kde dochází k týrání zvířat.

Pořizovací cena mikročipu se pohybuje mezi 120 až 450 korunami. Majiteli, který nenechá zvíře očipovat, hrozí pokuta až dvacet tisíc korun, neboť na psa bude pohlíženo, jako kdyby neměl očkování proti vzteklině, i přestože by naočkován byl.

Proces čipování v českých veterinárn­ích ordinacích již začal. „I mikročipy někteří chovatelé odmítají. Vysvětlují mi, že zvířata netýrají a že čipy jsou pro ně zbytečné,“řekl LN Žák, který ve své ambulanci aplikuje denně průměrně dva čipy. Zároveň přiznal, že on sám příznivcem čipování není. „Myslím si, že tak třicet procent páníčků nařízení splní,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia