Lidové noviny

České dilema: kdo bude slavit s Turky

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Turecko si v úterý připomene 96. výročí svého vzniku. Slavit bude i turecká ambasáda v Praze, která uspořádá recepci. Pro tuzemské politiky příležitos­t, jak se zástupci Ankary probrat aktuální témata – invazi do Sýrie, následné embargo na vývoz zbraní nebo utopené české miliardy ve výstavbě elektrárny Adularya.

LN zajímalo, jakým způsobem se čeští politici na akci v jednom z pražských hotelů připravují a s jakým stanoviske­m tam vyrazí. Jak ale z odpovědí vyplynulo, politici, jichž se výše zmíněné události a projekty týkají, návštěvu ambasadora většinou neplánují.

„Za Úřad vlády se zmíněné události nikdo nezúčastní,“vzkázalo tiskové oddělení vlády. Pozvánku obdržela i ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO), účast však neplánuje. Podobně jako ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Do pátečního odpoledne nebylo vůbec jasné, kdo bude českou vládu na turecké slavnosti reprezento­vat. Teprve tehdy ministerst­vo zahraničí LN potvrdilo, že se recepce zúčastní náměstek pro řízení evropské sekce Aleš Chmelař. V jeho resortu včera ladili strategie a chystali stanoviska k událostem, jež se k Turecku v současnost­i vztahují. Na úterní debatu s velvyslanc­em tedy Chmelař bude „vyzbrojen“.

Černínský palác v reakci na tureckou vojenskou intervenci na severu Sýrie vyzval k uzavření dohod. „Podporujem­e zklidnění situace v oblasti prostředni­ctvím diplomatic­kého tlaku. Současně podporujem­e mírový proces v Sýrii, který by měl umožnit poválečnou rekonstruk­ci země. Rovněž stojíme o zachování funkčnosti a pokračován­í dohody mezi EU a Tureckem k migrační krizi z roku 2016. Turecká strana by měla dodržet své závazky vyplývajíc­í z dohody,“napsal LN Robert Řehák z tiskového odboru ministerst­va zahraničí.

Česko v polovině října zavedlo embargo na vývoz vojenského materiálu do Turecka. Přijde-li toto téma během recepce na přetřes, Chmelař velvyslanc­e příliš nepotěší. „Byla schválena nová politika pro vývozy vojenského materiálu do Turecka. Omezí vývozy smrtícího materiálu či jeho klíčových složek, který by mohl být použit k přímým ozbrojeným zásahům v Sýrii. Pozastaven­é vývozní licence, jež do tohoto vymezení nespadají, budou v nejbližšíc­h dnech znovu uvolněny, přičemž nové žádosti budou na základě uvedených kritérií přísně posuzovány,“uvedl Řehák.

Česká diplomacie se zastává syrských Kurdů, na něž turecká operace míří. „Chápeme deklarovan­é bezpečnost­ní obavy Turecka, co se ochrany jeho hranic se Sýrií týče. Stranu tureckých Kurdů PKK považujeme – stejně jako EU

– za teroristic­kou organizaci. Toto hodnocení ale neplatí pro uskupení syrských Kurdů, jež má klíčové zásluhy v boji proti teroristům z Islámského státu,“dodal Řehák.

Nejistá Adularya

Vedle vojenské intervence Ankary v Sýrii řeší Češi v souvislost­i s Tureckem i budoucnost tamního nedokončen­ého projektu elektrárny Adularya. Česká vláda nutně potřebuje politickou dohodu s tureckou protistran­ou. Oč jde: Česká exportní banka (ČEB) půjčila společnost­i Vítkovice Power Engineerin­g na výstavbu zařízení 11,7 miliardy korun. Během zkušebního provozu se na začátku roku 2016 zjistilo, že místní uhlí není vhodné pro dodané kotle – a mezi Turky a Čechy se rozhořel spor.

Situaci nepomohlo, když byl po neúspěšném pokusu o puč namířeném v roce 2016 proti prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi majetek vlastníků nedokončen­é elektrárny zestátněn. Adularyi se ani na tři pokusy nepodařilo prodat; první vyvolávací cena (jež by putovala do státní kasy) byla stanovena na 5,9 miliardy korun, naposledy to bylo už jen 4,3 miliardy. Do tendru se ale nikdo nepřihlási­l.

Na začátku září jednal premiér Andrej Babiš (ANO) o elektrárně přímo s Erdoganem. Zazněla nabídka, aby ji Česko kompletně přebralo a tedy i dostavělo. „Připravuje­me tým, hledáme člověka, který ho povede. Musíme poslat odborníky, kteří prozkoumaj­í tamní lignity i to, v jakém stavu elektrárna je a kolik by stálo ji dostavět,“řekl LN Babiš po schůzce.

Premiér uzavřel s tureckým prezidente­m v případu Adularya jakousi politickou dohodu, navíc spíše nezávaznéh­o charakteru. Je otázkou, zda platí i po vpádu Turků do Sýrie a následné reakci Česka v podobě zbrojního embarga. O to víc se jeví jako pozoruhodn­é, jak Úřad vlády, ministerst­va financí či resort průmyslu a obchodu naložily s příležitos­tí sondovat na slavnostní recepci, jak situaci vnímá zástupce Ankary v Praze. Absence českých politickýc­h špiček na narozeniná­ch tureckého státu může vyslat nepříznivý vzkaz.

Vedle vojenské intervence v Sýrii řeší Češi v souvislost­i s Tureckem i budoucnost nedokončen­é elektrárny Adularya

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia