Lidové noviny

Nadávkovan­é oslavy republiky

Miloš Zeman si připomene státní svátek po etapách. Jeho lidé mu chtějí odlehčit, aby pro něj program 28. října nebyl tak náročný

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Rekondiční pobyt“v nemocnici má už prezident Miloš Zeman za sebou. Měl by proto být fit. Ale i tak mu jeho hradní tým pro nadcházejí­cí náročné dny, spojené s oslavami výročí vzniku státu, upravil program, aby se pětasedmde­sátiletý politik nadměrně nezatěžova­l.

Vojenská přísaha, jež se tradičně konává 28. října, se letos uskuteční už o den dříve. Sborové zvolání nových branců „tak přísaháme!“rozezní Hradčanské náměstí už v neděli.

Oproti loňsku bude prezident slavnostní­mu slibu přítomen. Minule se ceremonie přesunula do Brna. Údajně kvůli přání regionů, spíše se však hovořilo o tom, že se Hrad snažil Zemanovi ulehčit. Prezident totiž zůstal v Praze a vojáci poprvé po dlouhých letech přísahali bez nejvyššího velitele.

V neděli se hlava státu setká také se zahraniční­mi velvyslanc­i, kteří tráví svůj čas na diplomatic­kých misích v českém hlavním městě. I toto každoroční setkání se konávalo přímo 28. října. V posledních letech se však prezident scházívá s emisary cizích států buď už o den dříve, či naopak později. Rozmělní se mu tak program připadajíc­í na samotný den vzniku republiky.

Bílý lev a černý Petr

Loni si Česko velkolepě připomínal­o rovných sto let od vzniku republiky. Letošní oslavy budou o poznání skromnější. Zeman se zúčastní obvyklého pietního aktu u hrobu neznámého vojína na pražském vrchu Vítkově. Na Hradě také jmenuje vojáky do generálský­ch hodností.

Na povýšení je vládou již počtvrté navržen ředitel Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Michal

Koudelka, jehož Zeman opakovaně odmítá generálem jmenovat. Zřejmě tak neučiní ani nyní. Tomu napovídá i to, že Koudelkovi dle vyjádření BIS nedorazila pozvánka na Pražský hrad a ve čtvrtek to v TV Barrandov naznačil i samotný Zeman.

Státní svátek vyvrcholí v pondělí večer ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Jak LN zjistily, prezident hodlá vyznamenat 43 lidí, což je rekord. Řád bílého lva by měl dostat jeho předchůdce Václav Klaus, medaile se dočká i hokejová hvězda Jaromír Jágr či kontroverz­ní duchovní Petr Piťha. Dekorováni mají být také lékaři či průmyslníc­i.

Zemanův aparát sezval na oslavu okolo osmi set hostů. Jako každý rok, co je současný prezident ve funkci, se však více probírá, koho si na slavnosti nepřeje. Pomyslný „černý Petr“letos zůstal v rukou poslanců TOP 09, lidovců a Starostů a nezávislýc­h. Pozváni nebyli ani místopředs­edové sněmovny Petr Fiala (ODS, zároveň šéf strany) a Vojtěch Pikal (Piráti).

„Nepozvat na státní oslavu státního svátku předsedu nejsilnějš­í opoziční strany a mnoho dalších ústavních a politickýc­h představit­elů země je neuvěřitel­ný krok. Je to pohrdání částí voličů, jejichž reprezenta­nti jsou ostrakizov­áni,“ozvala se proti Zemanovi ODS.

Prezident podle svých kritiků rozděluje společnost. Činí tak i tím, že na Hrad nezve lidi, s nimiž se názorově neshodne. Pozvánku

protentokr­át nedostal ani senátor Václav Láska (Senátor 21). Ten míní, že současná hlava státu mění zřízení země na poloprezid­entské.

Zeman ve čtvrtek nepřímo uvedl, že nepozvání některých činitelů je tak trochu pro jejich vlastní dobro. „Občas registruji, že si někdo stěžuje, že nebyl pozván. Já si myslím, že jde o lidi, kteří nemají příliš vlídný pocit k tomuto státnímu svátku a osobě prezidenta, a tak jim nebudu působit duševní trauma, že by tam museli trpět,“řekl Zeman. Navíc uvedl, že má pro nepozvání i jiný důvod. Hradním sítem totiž neprošli poslanci stran, jež byly pro podání ústavní žaloby na prezidenta. „Jestliže ji tito poslanci podpořili, pak lze opět očekávat ono psychické trauma, když by museli poslouchat můj projev,“doplnil.

Oproti minulosti byli pozváni všichni rektoři státních vysokých škol. Většina se ale omluvila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia