Lidové noviny

Žalobci hrají v Rathovi o odposlechy

- MARTIN SHABU

PRAHA Nejvyšší státní zástupce včera podal dovolání k Nejvyššímu soudu v ostře sledovaném případu. Nic na tom nezměnila skutečnost, že hlavní postava případu – exhejtman David Rath – si už odpykává ve vězení v Teplicích sedmiletý trest odnětí svobody.

Svůj postup obhajuje úřad šéfžalobce dvěma zásadními důvody. Tím prvním je údajně nesprávná právní kvalifikac­e, na základě které Ratha a další spoluobvin­ěné poslal v červnu Vrchní soud v Praze za mříže.

Vrchní soudci zprostili Ratha a další spoluobžal­ované části obžaloby, která se týkala manipulací s tendry na vybavení středočesk­ých nemocnic. Trojici podnikatel­ů pak soud viny zprostil zcela.

To se ale žalobcům nelíbí. Pokud by je Nejvyšší soud vyslyšel, mohlo by to vést ke zpřísní trestů pro Ratha a spol.

Druhý důvod dovolání je však pro výkon spravedlno­sti v Česku mnohem podstatněj­ší. Žalobci se podle informací LN obávají toho, aby kvůli nepoužitel­nosti odposlechů, které soud odmítl v případu vzít jako důkaz, neskončila řada dalších kauz, které závisí na policejníc­h štěnicích. A těch není málo. Jako podstatný nástroj slouží například v kauze fotbalovéh­o bose Miroslava Pelty.

„Druhým okruhem námitek je nesprávnos­t rozhodnutí Vrchního soudu v tom rozsahu, v jakém obviněné zprostil podané obžaloby. Nejvyšší státní zástupce v tomto směru nesouhlasí s vyloučením podstatné části důkazů (zejména tzv. odposlechů),“napsala LN Lenka Jirgalová ze sekretariá­tu šéfžalobce Pavla Zemana. Proto žádají Nejvyšší soud, aby se k případu vyjádřil.

„Flagrantně vadný“verdikt

„Domnívá se, že rozhodnutí Vrchního soudu je v tomto směru nejen nesprávné, ale zcela flagrantně vadné, takže zde je skutečně nezbytný zásah Nejvyššího soudu v neprospěch obviněných,“ dodala Jirgalová. Nejvyšší soud se přitom rozhodnutí­m ohledně neuznání policejníc­h štěnic v kauze Davida Ratha už jednou zabýval. A to na základě stížnosti pro porušení zákona, který podal bývalý ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO).

Nejvyšší soud tehdy dospěl k závěru, že zrušení odposlechů bylo nezákonné. Senát předsedy Pavla Zelenky přesto v červnu podstatnou část kauzy spojenou s odposlechy shodil.

Soudce Zelenka i přes rozhodnutí Nejvyššího soudu na vyloučení odposlechů v případu trval. „My jsme stále přesvědčen­i, že odposlechy a sledování nebyly použitelné. Skutečně by bylo zajímavé vidět, jak by o nich rozhodl Ústavní soud,“řekl Zelenka webu iRozhlas.cz.

Kvůli svému rozhodnutí čelil Zelenka ostré kritice. Přidal se i prezident Miloš Zeman. „I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě v této kauze této kárné žaloby využiji,“uvedl Zeman v roce 2017.

Nejvyšší soud bude z podnětu šéfžalobce Pavla Zemana rozhodovat delikátní kauzu. A to nejen kvůli hlavnímu protagonis­tovi Davidu Rathovi. V sázce je osud případů, které vyšetřovat­elé rozkryli díky odposlechů­m.

Bude to boj

Podle znalců justice bude rozhodován­í ohledně podaného dovolání zajímavé i z procesního hlediska. Nejvyšší soud totiž v létě v jednom ze svých verdiktů fakticky znemožnil Nejvyššímu státnímu zastupitel­ství podávat dovolání v případech, v nichž se namítá špatné hodnocení důkazů. Jestli tedy vyslyší dovolání Pavla Zemana v kauze Davida Ratha není vůbec jisté.

„Bude to velmi zajímavý právní spor, procesně to v tuto chvíli není vůbec jednoduché,“uvedla před časem k možnému sporu šéfka vrchních žalobců v Praze Lenka Bradáčová, která stála u startu exhejtmano­va případu.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Soudce Pavel Zelenka odmítl odposlechy v Rathově kauze.
FOTO ARCHIV MAFRA Soudce Pavel Zelenka odmítl odposlechy v Rathově kauze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia