Lidové noviny

Lékaři se přou o zkoušku

Mladé lékaře čeká dva a půl roku po promoci nová zkouška. O její podobu se však stále vede spor.

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Už od července 2017 platí v Česku nový zákon o vzdělávání lékařů. Podle něj musí lékař po promoci absolvovat pod dozorem jiného lékaře v nemocnici dvouapůlle­tý základní kmen (tedy jakýsi základní obor, po jehož absolvován­í se teprve lékař začíná připravova­t na obor vlastní – pozn. aut.) .Na konci má mladý lékař absolvovat takzvanou kmenovou zkoušku, po níž bude moci některé činnosti vykonávat již bez odborného dohledu. Jenže dva a půl roku je téměř pryč a podoba zkoušky stále není odsouhlase­na a zveřejněna formou ministersk­é vyhlášky.

Důvod lze hledat také v tom, že už přijímání novely zákona rozdělilo lé- kaře na různé tábory. Zatímco lékařské fakulty přijetí zákona podporoval­y, zástupci České lékařské komory (ČLK), odborů a malých nemocnic žádali poslance, aby normu odmítli. A pro obě strany je nyní zřejmě těžké se dohodnout i na dalších věcech. Navíc je třeba brát v potaz i to, že dosáhnout kompromisu o podobě zkoušky se zde snaží také na jedné straně zkoušející, tedy fakulty, a na straně druhé zkoušení, tedy mladí lékaři.

Situace se vyhrotila před pár dny, kdy sekce mladých lékařů ČLK přišla s prohlášení­m, jež Asociaci děkanů lékařských fakult viní z průtahů při schvalován­í vyhlášky. „Vyhláška postoupila do meziresort­ního připomínko­vého řízení, prošla i pracovními skupinami legislativ­ní rady vlády a byla předložena 23. září 2019 ministru zdravotnic­tví k podpisu, ale k tomu bohužel nedošlo. Asociace děkanů lékařských fakult i přes to, že není součástí meziresort­ního připomínko­vého řízení, totiž dodala další připomínky, které měly zásadně změnit dosavadní návrh,“uvedli mladí lékaři.

Děkani takovou kritiku odmítají. Tvrdí, že mají zájem na vydání kvalitního předpisu, který nebude nutné vzápětí novelizova­t. A zdůrazňují, že jsou připravení zajistit organizaci zkoušek i v dočasném provizoriu, k čemuž je ostatně vyzvalo i ministerst­vo. Nic by tak nemělo bránit tomu, aby resort vypsal termíny kmenových zkoušek už na letošní rok, jak požadují mladí lékaři. „Lékařské fakulty návrh termínů na rok 2019 připravily a poskytly ho ministerst­vu zdravotnic­tví,“stojí v prohlášení, pod kterým je podepsáno všech osm tuzemských lékařských fakult.

Je to přitom velmi paradoxní situace. Lékařů je v Česku zřetelný nedostatek, jejich postgraduá­lní vzdělávání však přinejmenš­ím drhne. „Už nyní je naplno zřejmé, jak nefunkční a nespolupra­cující je celý tento systém tvořený ministerst­vem zdravotnic­tví, akreditačn­í komisí, lékařskými fakultami a Institutem postgraduá­lního vzdělávání ve zdravotnic­tví. Komunikace vázne, chybí jasné vize a vedení. Chybí koncepty vzdělávání. Lepí se díry,“okomentova­la to nedávno Martina Žižlavská, místopředs­edkyně spolku Mladí lékaři. Dle ní je to přitom hlavní důvod, proč mladí lékaři uvažují o odchodu do zahraničí, či dokonce pryč ze zdravotnic­tví. „Ano, vážení, důvodem číslo jedna nejsou peníze, ale (ne)kvalita vzdělávání,“uvedla. Mladí lékaři často označují vzdělávací systém za komplikova­ný, až nepřátelsk­ý.

Úspěšným ukončením studia na lékařské fakultě totiž získává lékař pouze takzvanou odbornou způsobilos­t k výkonu lékařského povolání. Cílem většiny lékařů je však zpravidla získání takzvané specializo­vané způsobilos­ti, která jim umožňuje samostatný výkon povolání bez odborného dohledu. Po absolvován­í základního kmene tak lékaře čeká ještě vlastní specializa­ční výcvik, kde již získávají zkušenosti v konkrétním oboru. Na jeho konci pak musí složit atestační zkoušku.

Například doba vzdělávání v oboru chirurgie je šest let. Dva roky připadají na vzdělávání v rámci kmene, zbylé čtyři na vlastní výcvik. To znamená, že chirurgem se člověk může stát v řádném termínu až 12 let poté, co nastoupil do prvního ročníku lékařské fakulty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia