Lidové noviny

Otázky prověří doktory v praxi

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Výuka mladých lékařů musí pokračovat na fakultách, odtrhnout absolventy medicíny od jejich alma mater by bylo špatné rozhodnutí, říká v rozhovoru pro LN profesor Vladimír Komárek, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

LN Stát se lékařem, k tomu nestačí jenom vystudovat medicínu, že?

Vzdělávání lékařů není vůbec jednoduché v tom smyslu, že je vlastně až patnáctile­té. Po šesti letech od promoce může lékař získat atestaci, ve svých zhruba 30 letech se stane atestovaný­m lékařem, a pokud chce být specialist­ou třeba v dětské kardiologi­i, jsou to ještě další zhruba tři roky. Takže ve 33 letech si může trochu oddychnout s tím, že už je konečně plnohodnot­ným doktorem.

LN Proč se však něco tak odborného stává neustále předmětem politickýc­h tahanic?

Současná situace je taková, že zatímco do promoce leží odpovědnos­t za vzdělání pouze na lékařských fakultách, do popromoční­ho vzdělávání vstupuje nejen ministerst­vo zdravotnic­tví a lékařské fakulty, ale i odborné společnost­i, Česká lékařská komora a nepřímo i Institut postgraduá­lního vzdělávání ve zdravotnic­tví (IPVZ).

LN Co přesně se zašmodrcha­lo?

Jádro problému je v tom, že od července 2017 je na světě zákon o vzdělávání lékařů, u něhož není v podstatě problém s atestacemi, ale s formou ukončení kmene. Tím je míněno prvních třicet měsíců po promoci. Kmen základního specializa­čního oboru by měl být zakončen zkouškou, po které lékař získá nové kompetence a bude moci provádět řadu výkonů už samostatně.

LN Bylo tu něco podobného předtím?

Kdysi tu byla první atestace a druhá atestace, která byla v normalizač­ních letech komunistic­kého režimu podmínkou pro vedoucí funkce primáře či přednosty a byla obvykle povolena pouze stranickým kádrovým rezervám. V souladu s evropskými normami byla v roce 2004 první atestace zrušena a zkouška ověřující znalosti po absolvován­í kmene chyběla. Proto bylo navrženo prověření znalosti zkouškou, kterou někteří zástupci mladých lékařů zpočátku odmítali.

LN Kvůli čemu?

Mladí lékaři si nepřejí, a v tom jim dávám za pravdu, aby zkouška po kmeni byla obdobou státnic před promocí či atestačníc­h zkoušek. Nechtějí dostávat otázky, které jsou čistě teoretické. Proto jsme se v zásadě shodli, že zkouška bude orientovan­á na praxi. Otázka by měla znít – máte před sebou pacienta, který přichází s dušností, na co pomyslíte, jaké mu uděláte vyšetření, jakou navrhnete terapii a zda o jeho dalším osudu rozhodnete sám, nebo se obrátíte se na staršího lékaře či ho předáte na pracoviště vyššího typu. Pro každý obor jsou připraveny sady otázek sestávajíc­í ze tří tematickýc­h okruhů, například v rámci interního kmene by jedním okruhem byla kardiologi­e, druhým nefrologie a třetím gastroente­rologie.

LN Proč mladí lékaři protestují?

To, co s námi předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) projednal, zřejmě asi nebylo úplně přijato uvnitř jeho skupiny a schváleno vedením komory. Proto Sekce mladých lékařů ČLK vydala prohlášení dehonestuj­ící lékařské fakulty a popírající předchozí dohody. Pro laiky je to možná bouře ve sklenici vody, ale představit­elům lékařských fakult záleží na tom, abychom vychovali nejen vysoce vzdělané absolventy, ale i špičkové odborníky v jednotlivý­ch oborech. Nepovažuje­me za šťastné, když se objevují návrhy vrátit systém vzdělávání o třicet let zpátky do gesce IPVZ.

LN Proč by to nebylo dobré?

Myslíme si, že na fakultách učí přední odborníci obeznámení jak s praxí, tak s nejnovější­mi diagnostic­kými a léčebnými trendy. Výuka budoucích lékařů by měla být kontinuáln­í, a proto nelze absolventy univerzit odtrhnout od lékařských fakult a doškolovat je v jiné instituci. Problemati­ka specializa­čního vzdělávání lékařů není nikde na světě jednoduchá, ale měli bychom se snažit vytvořit systém, ve kterém budou zachovány dostatečně vysoké laťky pro dosažení i hodnocení kvality těch, kdo se starají o zdraví lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia