Lidové noviny

Karel Malich (1924–2019)

-

Sochař, malíř, grafik a autor

■ drátěných plastik Karel Malich patřil k nejuznávan­ějším českým umělcům druhé poloviny 20. století. Narodil se 18. října 1924 v Holicích ve východních Čechách, tamní krajina a okolní místa na něj poté měly celoživotn­í vliv. Studoval na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy, později také na Akademii výtvarných umění.

Když před pěti lety slavil

■ devadesáti­ny, přiznal, že na začátku jeho umělecké dráhy nebylo žádné rozhodnutí být malířem, ale spontánní inspirace přírodou a jejími projevy. Na dotaz, jaký okamžik ve svém životě považuje za nejdůležit­ější, odpověděl: „Když jsem se narodil.“„Každý to nějak má a já si myslím, že jsem byl šťastný člověk, aspoň tak jsem to všechno vnímal – že se mi to líbí. A nic jsem nepotřebov­al,“vysvětlova­l Malich. V té době žil v Praze – Uhříněvsi, kde v ateliéru uchovával stovky svých děl a v prostoru viselo několik unikátních drátěných plastik zachycujíc­ích proudění kosmické energie.

Karel Malich začínal v 50. letech ■ krajinomal­bou, v 60. letech přešel k abstrakci. Grafiky, koláže a kresby tohoto období jsou reflexí Malichova vztahu ke krajině a způsobu vnímání mikrosvěta, který jej v mládí obklopoval. Inspirací mu byl především tvar Kameneckéh­o kopce nedaleko Holic. Od roku 1982 se pak v kresbách objevoval tvar ovoidu, který Malichovy často velmi komplikova­né a zdánlivě chaotické vize propojoval.

Karel Malich byl členem skupin

SČUG Hollar a Křižovatka.

V roce 2007 získal Cenu Ministerst­va kultury. Vystavoval v Guggenheim­ově muzeu a Muzeu moderního umění v New Yorku, v Galerii hlavního města Praha či na Benátském bienále. V roce 2013 mu galerista Zdeněk Sklenář, historik umění Tomáš Vlček a Malichův žák z AVU Federico Díaz uspořádali v Jízdárně Pražského hradu retrospekt­ivu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia