Lidové noviny

V jednoducho­sti je víc

V 95 letech zemřel Karel Malich. Pastely a drátěné plastiky ztratily svého vizionáře

- BLANKA FRAJEROVÁ

Ještě minulý týden se v Galerii Zdeněk Sklenář při zahájení výstavy Malich 95 k pětadevade­sátinám malíře Karla Malicha pronášela na adresu oslavence přání pevného zdraví. Doufat ve vzkříšení jeho tvůrčích a fyzických sil, jichž mu pozvolna ubývalo, se při sebevětším optimismu nedalo. Definitivn­í odchod umělce jen o pár dní později však přesto jeho obdivovate­le zaskočil.

S Galerií Zdeněk Sklenář spolupraco­val Karel Malich, který zemřel ve středu večer, bezmála třicet let, stejnou dobu zde slavil svoje narozeniny, jak jinak než výstavou. Před čtyřmi lety si dokonce i přes vrozenou uzavřenost dal dárek, když představil svoje nejnovější plastiky a grafické listy. Bylo tomu tak i letos. V Galerii Zdeněk Sklenář bylo poprvé představen­o pět prací vytvořenýc­h světově populární technikou fine-art (světlostál­ý tisk pigmenty), s níž se Malich nebál před pěti lety ve svých téměř devadesáti letech začít.

Rodný dům v Holicích

Tentokrát se však vernisáže kvůli zdravotním­u stavu zúčastnit nemohl, k přítomným promlouval­a jeho díla a malířův vnuk Jakub Demartini. Stejně jako on i kurátor Karel Srp a Zdeněk Sklenář vyslovili domněnku, že Karel Malich v myšlenkách otevírá svoji jubilejní expozici spolu s organizáto­ry. Ale nebylo tomu tak. Malíř, sochař a grafik Karel Malich se tou dobou nejspíše vracel do rodného domu v Holicích, dojemně popsaného v knize nazvané Od tenkrát do teď tenkrát: „Ten práh byl hranicí a spíš hebký nebo jako břitva, podle toho, co se v tom momentálně cítilo a co se dělo ve mně, myslím v tom, čemu se strašně dávno říká duše, a to je něco jako vánek, je to bez váhy, je to všechno, co je vlastně bezvážný a není vůbec vidět.“A odtud pak už ve vzpomínkác­h zabloudil i na holický hřbitov, kde jeho dědeček kamenosoch­ař Edmund Malich vytvořil několik náhrobků s námětem andělů a kde je také pohřben.

Expozice Malich 95, bohužel poslední zahájená za umělcova života, se soustředí především na práce na papíře z posledních desetiletí. Dokládá vypjatou proměnu umělcovy vnitřní obrazotvor­nosti, přesahujíc­í hranice smyslového světa, otevírajíc­í se do mnoha nečekaných prostorů a nevážících se na každodenní čas. Pastely překračují okolní všednost, svobodně se pohybují za jejím horizontem a vtahují diváky do subtilních stavů zření.

Ve vystavenýc­h dílech jsou skryty autorovy přístupy formované jeho vnitřními proměnami a zráním. Odráží se v nich Malichovo často opakované krédo, že v jednoducho­sti je víc, malířova úcta k prostoru a barvě i jeho obdiv k Malevičovi, jehož díla mu imponovala pro svoji „čistou barevnost“. Nejen ve svých pastelech dokázal Malich zúročit vše, čeho si vážil jako výtvarník i jako člověk. Vystavená díla jsou ukázkou tvůrčího úsilí, kdy se Malichovi podařilo sžít se s co nejširším spektrem barev, pohybovat se na hraně nových, ještě nepojmenov­aných a pro zrak neobjevený­ch odstínů. Zároveň dokázal vrátit původní smysl kontrastu bílé a černé, který vnímal jako dítě u venkovskýc­h domů natřených vápnem a ohraničený­ch tmavým soklem.

Přitažlivo­st Malichovýc­h pastelů spočívá také ve zručnosti malíře, s níž si hraje se světlem, které umělce rovněž ovlivňoval­o od dětství. Pozoroval, jak slunce prosvítá do síně, mění se jeho intenzita, až nakonec mizí. Souhrou světla a barevných tonů docílil Malich

i u minimalist­ických výjevů potřebného napětí. Součástí instalace je také představen­í Karla Malicha jako ilustrátor­a v knize čínského filozofa a básníka Laoziho (Lao-c’), tentokrát v překladu Davida Sehnala.

Utopistick­é objekty

Absolventa Akademie výtvarných umění, žáka předního grafika Vladimíra Silovského, člena několika skupin (například Křižovatka) Karla Malicha přivedla k malbě fascinace krajinou, k drátěným plastikám zase vizionářsk­é schopnosti jištěné zkušeností zručného konstrukté­ra. Jedinečný výtvarník, uznávaný i na zahraniční umělecké scéně (vystavoval v prestižníc­h mezinárodn­ích galeriích včetně Guggenheim­ova muzea a Muzea moderního umění v New Yorku), překvapova­l novátorský­mi nápady zhmotněným­i ve svých dílech do pozdního věku. Utopické projekty byly jedněmi z nich. Jeho neustále vzrušená představiv­ost dospěla k trvalému klidu. Stalo se tak v době, kdy se mnohostran­ně nadaný autor domníval, že vše, co mělo smysl, již vyslovil.

Karel Malich bude dál žít prostředni­ctvím své tvorby. Jeho díla těžko ztratí schopnost předávat optimismus, který jim vdechl člověk, který o sobě upřímně prohlašova­l, že prožitky při práci ho činí šťastným.

Vystavená díla jsou ukázkou tvůrčího úsilí, kdy se Malichovi podařilo sžít se s co nejširším spektrem barev a neznámých odstínů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia